Deputatul PSD Marian Ghiveciu a fost trimis joi in judecata de procurorii DNA, sub acuzatia de "instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial - in forma calificata".

Marian GhiveciuFoto: Camera Deputatilor

Alaturi de acesta, au mai fost trimisi in judecata:

  • Nicolae Costache, fost director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau si membru in Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial - in forma calificata
  • Dumitru Borcan, sef al Compartimentului de Cadastru si Agricultura din cadrul Primariei comunei Merei - judetul Buzau si membru in Comisia Locala Merei pentru aplicarea legilor fondului funciar, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial - in forma calificata si fals material in inscrisuri oficiale  - comisa in realizarea scopului urmarit prin infractiunea de abuz in serviciu

La momentul comiterii infractiunilor, Marian Ghiveciu era administratorul mai multor societati comerciale.

Care sunt acuzatiile procurorilor:

  • In perioada 2005-2006, la instigarea lui Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan si Nicolae Costache, profitand de functiile detinute si prin incalcarea atributiilor de serviciu, au contribuit la eliberarea in mod nelegal a doua titluri de proprietate pentru terenuri in zone cu potential imobiliar, datorita vecinatatii cu drumul european, in favoarea unor persoane care nu erau indreptatite sa primeasca acele titluri de proprietate.
  • In acest scop, Dumitru Borcan a falsificat mai multe inscrisuri oficiale, emise de Primaria Merei si inregistrate la O.C.P.I. Buzau. Ulterior, aceste terenuri au fost cumparate de Ghiveciu Marian de la persoanele care au obtinut titlurile in modalitatea descrisa mai sus.
  • Persoanele care detineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior in mod legal, au fost prejudiciate cu suma totala de 1.956.010 lei. Totodata, avantajul patrimonial realizat in modalitate descrisa mai sus este de 3.247.945 lei, reprezentand valoarea reala a terenurilor obtinute in baza actelor de proprietate emise nelegal si cumparate de Marian Ghiveciu.

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile apartinand celor trei inculpati.