​"Mi se pare extrem de periculos faptul ca seful statului se pronunta asupra unor hotarari judecatoresti", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava. Potrivit acestuia, declaratiile presedintelui Traian Basescu "creeaza o presiune nejustificata si asupra judecatorilor si procurorilor". "Referitor la acel filtru pe care sa il aiba Parlamentul sau presedintia - mi se pare ca politicienii nu au incredere in justitie. (…) Nu pot sa nu fac si corelarea cu faptul ca ministrul Justitiei isi doreste cu atata ardoare de a deveni titularul actiunii disciplinare. Sunt controale politice care se doresc a fi instituite in justitie, or acest lucru este foarte periculos pentru ca ne arunca cu zeci de ani in urma", a precizat Dumbrava.

Horatius DumbravaFoto: Agerpres
  • "Judecatorii si procurorii isi pot pune problema: oare e bine sa mai trimit in judecata politicieni, oare e bine sa condamn sau sa achit politicieni?"
  • "Nu pot sa nu remarc - probabil se apropie campania electorala si nu pot sa nu pun in aceasta cheie astfel de declaratii, ca si chestiunea cu titularul actiunii disciplinare".

Asculta aici declaratiile integrale ale presedintelui CSM, Horatius Dumbrava:

Descarca fisierul audio in format MP3

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a declarat pentru HotNews.ro ca afirmatiile de miercuri seara ale presedintelui Traian Basescu referitor la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sunt "incorecte, pentru ca vin intr-un moment in care totusi instantele nu s-au pronuntat definitiv pe multe dintre dosare. (…) Astfel de declaratii creeaza o presiune suplimentara pe umerii judecatorilor si procurorilor, de nedorit in aceste momente".

Cele mai importante declaratii ale presedintelui CSM:

  • Mie mi se pare extrem de periculos faptul ca seful statului se pronunta asupra unor hotarari judecatoresti, legat de DNA, in masura in care multe dintre ele nu sunt definitive. Deci haideti sa apelam la un echilibru necesar si sa asteptam totusi sa se pronunte definitiv instantele. E periculos si din alt punct de vedere, pentru ca creeaza o presiune nejustificata si asupra judecatorilor ce urmeaza sa solutioneze aceste dosare, dar si alte dosare, dar si asupra procurorilor.
  • Totusi justitia are parghii eficiente, zic eu: o data prin pronuntarea unei sentinte si, in al doilea rand, prin caile de atac care se exercita impotriva acestor sentine. E greu acum sa facem un bilant al DNA-ului. Nici macar eu nu sunt in masura sa fac acest bilant, acest bilant trebuie facut in primul rand de DNA. Oricum, din hotararile pronuntate pana in acest moment, in ultima perioada, e greu sa spunem ca e un bilant negativ, dar nu e sarcina mea, acum, in acest moment. E in primul rand sarcina procurorului sef de la DNA sa isi faca un bilant propriu, dupa care CSM, prin mecanismele pe care le are, in special sectia de procurori.  
  • Referirea la acel filtru pe care sa il aiba Parlamentul sau presedintia - mi se pare ca politicienii nu au incredere in justitie. Desi justitia se manifesta, iata, independent. Nu pot sa nu fac si corelarea cu faptul ca ministrul Justitiei isi doreste cu atata ardoare de a deveni titularul actiunii disciplinare. Sunt controale politice care se doresc a fi instituite in justitie, or acest lucru este foarte periculos pentru ca ne arunca cu zeci de ani in urma, din punctul meu de vedere.   
  • Mi se par incorecte (aceste declaratii - n.red.) pentru ca ele vin intr-un moment in care totusi instantele nu s-au pronuntat definitiv pe multe dintre dosare. Trebuie sa asteptam totusi ca instantele sa se pronunte, mai sunt si alte dosare care urmeaza a se solutiona, iar astfel de declaratii creeaza o presiune suplimentara pe umerii judecatorilor si procurorilor, de nedorit in aceste momente.
  • Va veti sesiza din oficiu? Nu, pentru ca, la nivelul aparentei, totusi presedintele a avut un discurs corect, pentru ca nu a facut individualizari. Asa ca din acest punct de vedere discursul a fost unul corect. In schimb, a fost incorect prin faptul ca a acuzat judecatorii si procurorii in general. Or, va readuc aminte ca noi si acum asteptam raspunsul presedintiei la acuzatiile aduse acum doua luni, cum ca instantele s-ar fi imixtionat pe acele proceduri de achizitii publice. Lucru care, din punctul nostru de vedere, este incorect pentru ca de fapt problemele sunt, in principal, la derularea achizitiilor publice. Adica sunt chestiuni de ordin administrativ si acolo cred ca domnia sa ar trebui sa isi indrepte atentia, si nu la instante. 
  • Vom discuta la proxima sedinta a CSM, sunt convins. Eu cred ca sistemul este unul matur, ajuns la un grad de independenta la care nu ar trebui sa fie afectat de astfel de declaratii politice.
  • Nu pot sa nu remarc - probabil se apropie campania electorala si nu pot sa nu pun in aceasta cheie astfel de declaratii, ca si chestiunea cu titularul actiunii disciplinare. Deci se doreste, la prima vedere, o imixtiune a politicului in justitie. Dar eu zic ca sistemul este unul matur si stie sa raspunda adecvat, adica sa nu se lase prada unor astfel de temeri si sa isi vada de treaba.
  • Un actor politic trebuie sa evite sa se pronunte in vreun fel ca ar trebui sa fie trasi la raspundere, in astfel de momente. Aici ar putea exista o presiune asupra judecatorilor si procurorilor, pentru ca judecatorii si procurorii isi pot pune problema: oare e bine sa mai trimit in judecata politicieni, oare e bine sa condamn sau sa achit politicieni? Din acest punct de vedere e periculos, dar eu cred ca sistemul este destul de matur sa faca fata la astfel de declaratii politice.

Amintim ca miercuri seara, intr-un interviu la TVR1, presedintele Traian Basescu a lansat un atac fara precedent la DNA. Seful statului a anuntat ca are in vedere o discutie cu majoritatea parlamentara, astfel incat raspunderea magistratilor sa nu se mai limiteze la cea disciplinara. "Cum tu distrugi o cariera, trebuie sa stii ca si tu iti inchei cariera in momentul in care faci un abuz asupra unui om", a spus Basescu.

Totodata, presedintele a afirmat ca daca in practicile procurorilor exista santaj, atunci ei lucreaza cu mijloace nedemocratice si a subliniat ca, avand in vedere evolutiile din ultima perioada, "controlul presedintelui sau al Parlamentului nu are dreptul sa mai fie doar formal, trebuie sa fie un filtru, in care sa-i spui domnului procuror: imi pare rau, dar mai vino cu ceva, pentru ca nu ma satisface ce ai scris aici".