Presedintele Traian Basescu va participa, vineri, la funeraliile fostului presedinte al Cehiei Vaclav Havel, a informat Administratia Prezidentiala, pentru Mediafax. Funeraliile fostului presedinte ceh Vaclav Havel vor avea loc vineri si vor include o ceremonie in Catedrala Saint-Guy din Praga, anunta purtatorul de cuvant al Presedintiei cehe, Radim Ochvat, citat de AFP.

"Ceremonia va avea loc vineri, 23 decembrie, la ora 12.00, in Catedrala Saint-Guy", a declarat Ochvat. Vaclav Havel probabil va fi inhumat in cavoul familiei, in cimitirul Vinohrady din Praga.

"Guvernul ceh a decretat doliu in zilele de 21, 22 si 23 decembrie in memoria primului presedinte al Cehiei, Vaclav Havel", a anuntat premierul Petr Necas.

"Guvernul invita toti cetatenii Republicii Cehe sa ii aduca un omagiu lui Vaclav Havel printr-un minut de reculegere, vineri la pranz (13.00, ora Romaniei)", a adaugat primul-ministru.

Presedintele Basescu a declarat, luni, dupa ce a semnat in cartea de condoleante deschisa la Ambasada Cehiei, ca fostul lider ceh nu are echivalent in Europa de Est si a mentionat ca moartea acestuia vine "exact la cinci ani" dupa ce a citit in Parlament raportul pentru condamnarea comunismului.