In urma cu 22 de ani a avut loc o lovitura de stat, in urma careia armata i-a predat puterea lui Ion Iliescu si apropiatilor sai, a afirmat istoricul Zoe Petre. Ea a spus la RFI ca varsarea de sange putea fi evitata, daca oficialii Partidului Comunist Roman (PCR) si-ar fi reglat conturile in interior.

"Rolul Moscovei n-a fost nici pe departe atat de important cat au incercat diferiti teoreticieni ai comploturilor sa ne convinga. Toata povestea cu agentii sovietici care ar fi fost la Timisoara se pare ca se lamureste, in urma cercetarilor intreprinse de Procuratura in cu totul alt fel: erau destul de multi cetateni ai RSS Moldoveneasca, care circulau prin Timisoara catre Iugoslavia, de unde cumparau si vindeau la talciocuri si ca de fapt o buna parte din semnalatii turisti sovietici erau mici comercianti de frontiera. Rolul esential al Moscovei in toate miscarile din acea toamna si iarna a fost semnalul clar ca nu intervine", a declarat Petre.

Intrebata de reporter de ce a fost Revolutia din Romania singura sangeroasa din fostul bloc sovietic, Zoe Petre a spus: "Pentru ca Partidul Comunist Roman era o molusca de patru milioane de membri, care n-a fost in stare sa-si regleze conturile in interior".

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.