Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretele de promulgare a Legii bugetului de stat si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012, precum si a celei privind asistenta sociala, informeaza Presedintia.

Pe 15 decembrie, plenul reunit al Parlamentului a adoptat legea bugetului de stat pe anul 2012, ea fiind votata cu 239 de voturi favorabile, 168 impotriva si nicio abtinere, aminteste Agerpres.

Bugetul de stat pe anul 2012 a fost construit pornind de la o estimare de crestere economica de 2,1% pe anul 2012 si pe o tinta de deficit bugetar de 1,9% din PIB.

Tot pe 15 decembrie a fost adoptata si Legea asigurarilor sociale pentru anul 2012, de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, cu 237 de voturi pentru, 168 impotriva si nicio abtinere.

Proiectul de lege a fost adoptat in forma initiala, niciunul dintre cele 25 de amendamente respinse in comisiile de specialitate nefiind admis.

"Bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2012 este construit in asa fel incat sa fie asigurata plata pensiilor pentru cei 4,761 milioane de pensionari aflati in evidenta Casei Nationale de Pensii, din care 159.000 reprezinta pensionarii ce se afla in evidenta caselor de pensii sectoriale", a declarat miercuri presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Doina Parcalabu.

Potrivit acesteia, nivelul veniturilor prevazute in proiectul de act normativ se ridica la 48,729 miliarde de lei. Acestea se realizeaza in proportie de 70,9% din contributiile pentru asigurari sociale ale sistemului public de pensii, 0,5% din contributiile pentru accidente de munca si boli profesionale, 0,2% din venituri nefiscale si 28,4% din subventia acordata de la bugetul de stat.

Pe 22 noiembrie, Camera Deputatilor a adoptat proiectul legii asistentei sociale, decizia fiind luata cu 168 de voturi pentru, cinci impotriva si nicio abtinere.

Pe 31 octombrie, presedintele Traian Basescu le-a trimis o scrisoare presedintelui Senatului de la acea data, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, prin care cerea urgentarea adoptarii proiectului legii asistentei sociale.

Principalele elemente de noutate ale proiectului de lege se refera la corelarea sistemului national de asistenta sociala cu modelele existente in alte state ale UE, diminuarea si limitarea dependentei fata de ajutorul acordat de stat prin participarea activa a persoanei sau familiei la programul de interventii individualizat, construirea si acordarea beneficiilor de asistenta sociala serviciilor sociale intr-un pachet de masuri adecvate si complementare, simplificarea procedurilor administrative.