Agentia Nationala de Integritate anunta luni, intr-un comunicat, "incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor de catre Astarastoae Vasile". Potrivit ANI, Vasile Astarastoae se afla in incompatibilitate incepand cu data de 13.01.2011 si pana in prezent, intrucat exercita, simultan, atat calitatea de Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, cat si functiile publice de conducere de Director al Institutului de Medicina Legala Iasi, Presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, Presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi, Presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si membru in Comisia Superioara de Medicina Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici", incalcand, astfel, dispozitiile art. 215, alin. 3 din Legea nr. 1/2011 - Legea Educatiei Nationale - si prevederile art. 441, alin. 1 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

  • La data de 27.03.2008, Vasile Astarastoae a fost numit, pentru perioada 2008 - 2012, in functia de Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi.
  • Incepand cu anul 2001 si pana in prezent, Vasile Astarastoae exercita si functia de conducere de Director al Institutului de Medicina Legala Iasi.
  • In plus, Astarastoae a fost numit, la data de 21.12.2007, in functia de Presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, pentru perioada 2007-2011, iar incepand cu data de 16.12.2003, detine functia de Presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi.
  • Incepand cu data de 04.05.2006, Vasile Astarastoae detine functia de Presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar incepand cu data de 26.04.2007, Astarastoae detine functia de membru in Comisia Superioara de Medicina Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici".
  • In perioada ianuarie 2007 - decembrie 2010, Vasile Astarastoae a desfasurat activitati didactice la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi.

Astfel, arata ANI, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece,conform dispozitiilor art. 215, alin. 3, din Legea nr. 1/2011 - Legea Educatiei Nationale -, "persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului", iar, potrivit prevederilor art. 441, alin 1 din legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, "nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale colegiului medicilor din Romania, atat la nivel national cit si teritorial, medicii care detin functii de conducere in cadrul Ministerului Sanatatii Publice, al structurilor deconcentrate ale acestora, ori in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. De asemenea, medicii pentru care in timpul mandatului de membru al organelor de conducere a intervenit situatia de incompatibilitate sunt suspendati din functie".

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

La data de 14.12.2011, Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire de catre Vasile Astarastoae.

In acest caz, Agentia Nationala de Integritate anunta ca va initia si demersurile prevazute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.