Presedintele PNL, Crin Antonescu, alaturi de Tineretul Liberal, a adus un omagiu, sambata seara, la fantana de la Universitate, celor care si-au sacrificat viata in decembrie 1989. In Timisoara sambata a fost zi de doliu, in memoria primilor 66 de manifestanti din oras care au cazut pentru libertate in timpul Revolutiei din decembrie 1989, transmite Agerpres.

"Revolutia anticomunista din decembrie 1989 ramane pentru mine si pentru cei din generatia mea cea mai frumoasa si cea mai dureroasa amintire a vietii noastre", a spus Antonescu.

Cea mai frumoasa amintire, a spus Antonescu, pentru ca am trait pana atunci fara libertate si cu dorinta aceasta si pentru ca "ea ne-a adus, cu pretul vietii celor mai buni dintre noi, aceasta libertate'. El a spus ca in acelasi timp este si cea mai dureroasa amintire pentru ca ne intrebam de atunci incoace cum am implinit dorintele celor care si-au riscat viata 'si dupa 22 de ani vedem ca nu mai avem comunisti cu acte in regula sau cu carnet, dar mai avem mult din abuzul statului impotriva cetateanului, din dispretul puterii fata de cei guvernati, din minciuna si propaganda care ne-au otravit tineretile si vad ca ne insotesc spre batranete".

Pe 17 Decembrie 1989 armata a organizat o demonstratie de forta in centrul Timisoarei, iar la ora 17.00 s-au auzit primele focuri de arma in oras. La Procuratura Militara Timisoara au fost inregistrati atunci 66 de morti si 196 de raniti. In seara aceleiasi zile, la Bucuresti Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea in forta a manifestantilor de la Timisoara, etichetati ca tradatori.

Concerte comemorative in Timisoara

Sambata este zi de doliu in Timisoara in memoria primilor 66 de manifestanti din oras care au cazut pentru libertate in timpul Revolutiei din decembrie 1989.

Familiile si urmasii celor disparuti atunci au participat, de la ora 10.00, la o slujba de pomenire a eroilor martiri, care va avea loc la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, dupa care au urmat depuneri de coroane la Monumentul Crucificarii si la alte locuri de martiraj din oras.

La Biserica Martirilor s-a desfasurat, incepand cu ora 12.00, un Recviem, urmat de depuneri de coroane de flori si de un parastas la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eroilor Martiri si la Cimitirul saracilor.

De la ora 17.00 va avea loc un concert aniversar de muzica sacra la Catedrala Mitropolitana.

Seria evenimentelor comemorative de sambata se va incheia cu marsul Asociatiei Clubului Suporterilor Timisoreni 'Druckeria' pe un traseu ce porneste din Piata Maria - locul de unde a inceput Revolutia - Podul 16 Decembrie - Catedrala Mitropolitana - Piata Operei - Piata Libertatii - Piata Marasti - Cimitirul Eroilor.

Manifestarile sunt organizate de Asociatia 17 Decembrie a Ranitilor si Luptatorilor in Revolutia din Timisoara.