Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi a fost reales in functie, in urma unui scrutin care s-a desfasurat pe tot parcursul zilei de vineri, informeaza Agerpres.

Vasile AstarastoaeFoto: Agerpres

Potrivit Comisiei Electorale de la Universitatea de Medicina si Farmacie, Vasile Astarastoae a primit 72% din sufragiile cadrelor didactice universitare, adica 480 de voturi, iar prof. univ. dr. Stefan Georgescu, singurul contracandidat, 208. La scrutinul de vineri, Astarastoae a primit 79% din sufragii, adica 19 voturi din partea reprezentantilor studentilor, iar Georgescu, sase.

"Este un mandat de continuitate, o dovada ca universitatea "Grigore T. Popa" este o universitate sanatoasa care nu este afectata si influentata de calomniile care mi s-au adus in ultima vreme. Dorinta mea e ca aceasta universitate sa obtina locul pe care il merita, atat pe plan national, cat si international', a declarat seful Colegiului Medicilor din Romania.

In ceea ce priveste acuzatiile de incompatibilitate aduse de Agentia Nationala de Integritate la adresa sa, Astarastoae a replicat ca ANI "va trebui sa raspunda pentru depasirea de competente si limbaj insinuant, ambiguu si protectiv pentru agentie. Acuzatiile nu se fac nici la televizor, nici in alta media. Mi-a fost incalcat dreptul la aparare, nu mi s-a permis sa imi expun punctul de vedere si sa depun probe, conform procedurii"

Profesorul Astarastoae nu isi va duce cel de-al doilea mandat la final, el urmand sa implineasca varsta de pensionare peste trei ani.

Vasile Astarastoae a fost ales in 2008 in functia de rector al UMF Iasi si, implicit, orodonator principal de credite al institutiei de invatamant superior medical. El este in acelasi timp si director al Institutului de Medicina Legala Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor din Romania.

Agentia Nationala de Integritate a informat miercuri ca a sesizat organele judiciare in vederea cercetarii rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, Vasile Astarastoae, pentru conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce acesta si-a atribuit lui si fiicei sale contracte de peste 200.000 lei.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au indicii referitoare la posibila savarsire de catre Vasile Astarastoae a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, ca urmare a semnarii, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui numar de 10 contracte de munca, respectiv de prestari servicii, in valoare totala de 204.759 lei, incheiate intre Institutului de Medicina Legala Iasi si UMF Iasi, cu propria persoana precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana.

De asemenea, in luna octombrie, Astarastoae a fost oficial invinuit de procurorii DNA pentru infractiuni de abuz in serviciu, conflict de interese si aderare la un grup infractional organizat. Procurorii sustin ca Astarastoae, doi directori ai universitatii si administratorul unei companii ar fi trucat licitatia in urma careia s-a realizat platforma de e-learning a Universitatii de Medicina si Farmacie, printr-un proiect cu fonduri europene in valoare de peste 6 milioane de lei. DNA a dispus si interdictie de a iesi din tara pentru rectorul UMF.

Procurorii anticoruptie au descoperit ca, intr-un alt proiect finantat din bani europeni, rectorul UMF, in calitate de manager, si-ar fi angajat fiica pe un salariu de 8.773 lei.