Ministrul polonez al Afacerilor europene, Mikolaj Dowgielewicz, a declarat vineri ca "cea mai mare dezamagire" a presedintiei rotative a UE detinuta de tara sa in aceasta a doua jumatate a anului 2011 este esecul de a primi Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, relateaza EurActiv.com.

Intr-o conferinta de presa sustinuta inaintea predarii de stafeta la conducerea UE catre Danemarca, Mikolaj Dowgielewicz a deplans faptul ca pe durata presedintiei poloneze, vazuta de altfel drept una de succes in conditiile dificile ale crizei zonei euro, nu s-a ajuns la un consens care sa duca la finalizarea negocierilor privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Aceasta este cea mai mare dezamagire a presedintiei poloneze, fara indoiala", a spus Dowgielewicz.

Ministrul polonez a precizat ca in aceasta chestiune "nu este vorba numai de un proces tehnic, pentru ca stim cu totii ca cele doua tari si-au indeplinit criteriile tehnice necesare aderarii la Schengen".

"Este vorba de principiul de cooperare loiala intre statele membre, care este prevazut de tratatele UE", a spus oficialul polonez, oarecum cu amaraciune.

Fara a intra in detalii, Dowgielewicz a spus ca Polonia a facut mai multe propuneri de compromis. Una dintre acestea a fost ca Romania si Bulgaria sa elimine in prima etapa controalele la frontierele aeriene si maritime si sa mentina restrictiile terestre.

Cu toate acestea, a aratat el, "o tara" - si anume Olanda - si-a mentinut opozitia fata de aderarea celor doua tari la Schengen, din "considerente politice".

In cadrul recentei reuniuni a Consiliului de Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 13 decembrie, ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, a reiterat opozitia tarii sale fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la zona Schengen. "Este vorba de statul de drept, de infractiuni, de coruptie", a spus Leers.

Danemarca va prelua presedintia semestriala a UE la 1 ianuarie.