Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a respins recursul Guvernului in dosarul Revolutiei, drept urmare decizia anterioara a Curtii in acest caz a ramas definitiva, iar crimele din decembrie '89 sunt imprescriptibile, a afirmat Antonie Popescu, avocat al Asociatiei 21 Decembrie 1989, vineri, in cadrul unei conferinte de presa.

"Curtea a decis pe 28 noiembrie sa nu accepte cererile Guvernului. Practic, decizia din 24 mai a ramas definitiva. Aceasta inseamna ca interpretarea data de Curte si faptul ca s-a spus foarte clar ca uciderea oamenilor in timpul Revolutiei din decembrie 1989 nu se prescrie determina reluarea cercetarilor si o solutie justa (in dosarele privind Revolutia n.r.)", a declarat Antonie Popescu, citat de Agerpres.

In plus, el a spus ca victimele pot proceda cu privire la despagubiri pentru lipsa unui proces echitabil. "Pot executa statul roman silit si o vor face in urmatorul interval, dupa care au deschisa o cale pentru repararea prejudiciului efectiv, repararea efectiva a prejudiciului suferit, au o cale la instantele nationale", a precizat avocatul.

"Statul trebuie sa ia deindata masuri, inclusiv legislative, pentru punerea in executare a hotararii CEDO din aceasta cauza, in care s-a constatat violarea articolelor 2 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, prin lipsa unor anchete temeinice si efective cu privire la crimele din decembrie '89 de la Bucuresti si Brasov in speta", a afirmat Antonie Popescu.

Potrivit acestuia, Curtea arata totodata ca procurorii nu au voie sa invoce prescriptia in aceste dosare de cercetare penala ale Revolutiei si constata "violarea dreptului la viata privata din cauza supravegherii la care au fost supusi membrii Asociatiei 21 Decembrie 1989".

Antonie Popescu a mentionat ca statul roman trebuie sa abroge Legea nr. 51/1991 cu privire la siguranta nationala si sa adopte de indata garantii procedurale cu privire la masurile de supraveghere, interceptarea convorbirilor telefonice si corespondentei de orice tip in orice dosar penal, potrivit standardelor prevazute de Conventie.

Avocatul a spus ca CEDO a reamintit Guvernului ca are datoria sa respecte tratatele internationale si ca asteapta de mai multi ani executarea hotararii din cauza "Rotaru contra Romaniei".

Antonie Popescu a amintit ca in dosarul Revolutiei, pe 24 mai, CEDO a dat decizie de condamnare a statului roman si de obligare la masuri care sa inlature violarile constatate ale articolelor 2 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

"Asociatia (21 Decembrie 1989 n.r.) va cere deshiderea unei dezbateri publice pe ceea ce numim legislatie siguranta nationala, masuri de supraveghere, respectarea drepturilor omului in procedurile care implica drepturi fundamentale, proceduri in fata autoritatilor judiciare in principal", a adaugat avocatul.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a afirmat, in conferinta de presa, ca in timp ce la CEDO li se da dreptate, in Romania revolutionarii sunt adusi in aceste zile sau cel putin pentru anul urmator la "mizerie sociala si morala".

"Acesta este motivul pentru care astazi sunt in a 26-a zi de greva foamei (...) de luni facem orice pentru a se respecta legea", a declarat Maries.

El solicita intregii clase politice actuale respectarea gratitudinii ce le-a fost acordata revolutionarilor, referindu-se totodata si la "o lege dreapta", care sa-i elimine din randurile revolutionarilor pe cei care au fost impotriva poporului in decembrie '89.

Teodor Maries a estimat ca in urma unei verificari cel putin 3.000 de persoane ar pleca din randurile revolutionarilor.

"Sunt urmarit in continuare, nu sunt paranoic, este o chestiune care pentru mine e clar ca nu s-a oprit timp de douazeci de ani, am satisfactia ca cel putin am facut proba in fata Curtii Europene", a adaugat presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989.