La Timisoara incep vineri manifestarile dedicate inceputului Revolutiei Romane din Decembrie 1989. Vor avea loc sedinte solemne ale Consiliilor Local si Judetean, dar si lansari de carte, expozitii de pictura si de arta fotografica si un spectacol omagial, anunta Agerpres. Vineri este programata si o slujba de pomenire pentru cei cazuti in acele zile, iar spre seara, timisorenii vor aprinde candele in Piata Operei. 16 decembrie este ziua in care, cu 22 de ani in urma, manifestatia de protest impotriva regimului comunist a luat amploare la Timisoara, cuprinzand intregul oras. Tot atunci au avut loc si primele arestari, urmate de represiunea brutala a manifestantilor. O zi mai tarziu, pe 17 decembrie, armata avea sa deschida focul asupra protestatarilor.

''In 17 si 18 decembrie, ne comemoram mortii. In 19 decembrie, aniversam continuarea Revolutiei, greva de la Elba, dar comemoram si alti morti ai nostri si deplangem furtul miselesc al multora dintre ei. In 20 decembrie sarbatorim ingenuncherea statului comunist, prin eliberarea arestatilor Revolutiei si retragerea armatei in cazarmi, precum si declararea Timisoarei ca 'oras liber. Primul 'oras liber!' (...). In 21 decembrie ne-am bucurat pentru sprijinul primit prin alaturarea cu o seara inainte a Lugojului si apoi, joi 21, a Buziasului, a Sibiului, a Aradului, a Clujului, a Caransebesului, a Resitei si apoi a Bucurestiului. In 22 decembrie a fugit Ceausescu. Am reusit sa naruim un sistem!'', spune astazi Ioan Savu, unul dintre initiatorii Revolutiei din decembrie 1989 de la Timisoara.

Pe 15 decembrie 1989, la Timisoara, un mic grup de oameni s-au adunat in fata casei pastorului reformat Tokes Laszlo. Acestia erau nemultumiti de decizia de mutare fortata a liderului lor religios intr-un alt oras al tarii. La un moment dat un securist - aflat la datorie, in zona, a fost luat la bataie. Seara, pe strazile orasului, se canta (sfios) "Desteapta-te romane" si se strigau deja lozinci impotriva lui Nicolae Ceausescu.

A doua zi, pe 16 decembrie, demonstratia din fata casei pastorului Tokes s-a extins in intregul oras. Intervin fortele de politie si securitate, sprijinite si de armata, si se fac primele arestari. Represiunea continua si pe 17 decembrie, odata ce manifestatiile de protest cresc in amploare. In dupa-amiaza si in seara acelei zile incepea si sa se traga in protestatari.

Pe 18-19 decembrie, ca urmare a represiunii brutale de pana atunci, manifestatiile au scazut putin in amploare. Protestatarii au intrat in Comitetul Judetean si au aruncat pe fereastra documentele partidului, brosurile de propaganda, scrierile lui Ceausescu si alte simboluri ale puterii comuniste. Au incercat sa incendieze cladirea, dar de aceasta data au fost opriti de unitati militare.

In seara zilei de 18 decembrie, cadavrele celor impuscati mortal la demonstratie, dar si ale unor raniti executati in Spitalul Judetean, au fost sustrase de la morga spitalului si duse la Bucuresti pentru ca urmele represiunii sa fie sterse. Cadavrele aveau sa fie incinerate la crematoriul "Cenusa" din Bucuresti, iar cenusa a fost colectata in patru pubele de gunoi si ulterior deversata intr-o gura de canal.

Intre timp insa, protestele se extinsesera in mai multe orase ale tarii, iar regimul de atunci a incercat in zadar sa le inabuse.