In 2011 s-au inregistrat noi raporturi de putere la nivelul opiniei publice intre Legislativ si Executiv, arata datele unei cercetari realizate de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti. Potrivit analizei, peste jumatate din respondentii sondajului, sunt de acord cu demiterea Guvernului de catre Parlament, fata de 27% care prefera demiterea Guvernului de catre Presedinte. De asemenea, 46% dintre persoanele intervievate sunt de parere ca Parlamentul trebuie sa aiba mai multa putere, in timp ce, mai putin de 30% dintre ei, afirma ca Presedintele ar trebui sa fie mai puternic.

In ceea ce priveste raporturile de putere din Romania intre Executiv si Legislativ:

  • 46% dintre romani sunt de parere ca Parlamentul trebuie sa aiba mai multa putere si doar 28% afirma ca Presedintele ar trebui sa fie mai puternic.
  • 54% dintre romani sunt de acord cu demiterea Guvernului de catre Parlament, fata de 27% care prefera demiterea Guvernului de catre Presedinte.
  • 46% dintre cetateni considera ca Parlamentul ar trebui sa fie format doar din candidatii partidului care obtine cel mai mare numar de voturi, in timp ce 37% dintre respondenti sunt impotriva acestei idei.
  • 47% dintre romani sunt de acord cu posibilitatea existentei a mai mult de doua mandate in cazul Presedintilor "buni", in timp ce 44% dintre respondenti sunt impotriva.

In ceea ce priveste preferintele pentru forme de guvernare:

  • la nivelul opiniei publice, optiunea pentru Monarhie ca alternativa la Republica este destul de putin raspandita, dar pare sa fie in crestere: 11-12% in 1992, 12% in 2002 si 25% in 2011.
  • peste 75% dintre cei intervievati sustin ca democratia este cea mai buna forma de guvernare. Procentul se pastreaza mare, precum in anii anteriori.
  • in ceea ce priveste sustinerea unei conduceri militare, aceasta alternativa este considerata o forma buna de guvernare de cel mult un sfert dintre romani, in scadere fata de 2008.

Referitor la interesul pentru politica:

  • dupa minimul istoric al anului 2007, in 2011 se constata o crestere semnificativa a numarului de romani interesati de politica, in special a celor interesati de politica locala.
  • 29% dintre romani se declara in 2011 interesati de politica locala, comparativ cu 19% in 2007.
  • In acest moment 34% dintre romani sunt interesati in general de viata politica din Romania – in 2007, doar 23% dintre romani declarau la fel.

Cercetarea a folosit datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populatia Romaniei in varsta de cel putin 18 ani, pe un esantion de 1200 de persoane in varsta de cel putin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de incredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat in perioada 6-19 noiembrie 2011, de catre The Gallup Organization Romania.