Primarul Klaus Johannis a declarat joi ca este multumit de felul cum s-a actionat in cazul tigrului evadat de la Gradina Zoologica din Sibiu, transmite publicatia Turnul Sfatului. Edilul a anuntat, citat de Agerpres, ca cea mai veche gradina zoologica din tara va ramane fara tigri dupa ce puiul tigroaicei ucise va fi dat unui parc protejat din Europa si nu se va mai achizitiona niciun animal pana cand nu se vor inaspri masurile de siguranta. Johannis a mentionat ca este posibil chiar sa fie demis si directorul parcului zoo.

"Concluziile vor ocupa mai multe pagini, dar ele nu schimba faptele. Se datoreaza in principiu neglijentei in serviciu si neglijentei de management. (...) Nu sunt specialist, dar dupa parerea mea s-a incercat o solutionare fara a rani animalul. Daca s-ar fi dorit asta, atunci ar fi durat interventia zece minute. Nereusind sa aduca animalul sau sa il adoarma s-a ajuns la situatia extrema. (...) Ani de zile trebuie sa astepti sa plece sapte angajati, ca sa angajezi unul. Rezultatul este previzibil, scade drastic numarul de angajati, iar impreuna cu o scadere drastica a salariilor, ajungem sa avem oameni putini si prost platiti, iar rezultatul: omenii muncesc atat cu cat sunt platiti. La gradina zoologica, in loc de 24 de oameni avem 14", a spus Johannis, citat de Turnul Sfatului.

Agerpres il citeaza pe primarul din Sibiu care a spus ca ''nu vom achizitiona alte animale, pana nu stim sa gestionam astfel de situatii, nu ne vom apuca de lucruri la care nu ne pricepem. Nu sunt de acord cu aducerea altor animale care sa ajunga in astfel de situatii. Atunci cand voi fi convins ca avem un personal la Gradina Zoologica care stie sa gestioneze situatii de acest tip, atunci voi aproba sa aducem animale de acest fel. Tigrii in viitor nu vom aduce''.

Edilul Sibiului recunoaste ca interventia s-a facut destul de greoi si comunicarea a fost haotica, pentru ca angajatii de la Zoo nu au avut un plan de actiune in asemenea situatii, care putea fi prevazuta. ''Indiferent cat de prost se conduce tara, cred ca fiecare este responsabil pentru munca pe care o presteaza. Omul a uitat sa inchida usa, deci este neglijent. Probabil (i se va desface contractul de munca n.r.)'', a spus Johannis, intrebat daca se vor lua masuri contra ingrijitorului.

Intrebat daca un reprezentat al vreunui ONG de protectia a animalelor ar fi putut face ceva in actiunea de prindere a animalului, Johannis a spus: "In niciun caz. Aici nu vorbim de un seminar in care se discuta soarta animelelor. Vorbim despre o interventie intr-o situatie foarte speciala. Un animal periculos a evadat din cusca. In realitate, nu cred ca ar fi avut cum sa schimbe ceva. Probabil au folosit ocazia pentru a-si mai face putina publicitate".

Johannis a dispus inlocuirea incuietorilor manuale, cu unele automate la custile animalelor si inaltarea gardurilor de protectie.

Tigrul a fugit, marti dimineata, de la Gradina Zoologica din Sibiu, refugiindu-se in Padurea Dumbrava, apoi a ajuns in cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, in apropierea Inspectoratului Judetean de Jandarmi.

Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, declara ca tigrul a reusit sa iasa din cusca sa in jurul orei 9.30, din cauza neglijentei ingrijitorului, care a facut curatenie, iar cand a iesit a lasat usa custii intredeschisa, moment in care animalul a iesit.

In jurul orei 12.30, tigrul a fost impuscat mortal in padure, intre localitatile Sibiu si Poplaca.

Tigrul, nascut la Gradina Zologica din Sibiu, avea 14 ani si o greutate de aproximativ 200 de kilograme.

Potrivit reprezentantilor Primariei Sibiu, animalul era o corcitura de tigru siberian cu tigru bengalez si se numea Mihaela.