Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, miercuri, sesizarile de neconstitutionalitate transmise, pe 25 noiembrie, de presedintele Traian Basescu, referitoare la patru legi adoptate in Parlament si transmise spre promulgare sefului statului, informeaza Agerpres.

O prima sesizare se refera la neconstitutionalitatea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2008 privind modificarea art. III alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/2005 pentru modificarea Legii nr. 290/2002 privind organizarea si functionarea unitatilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare si a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti".

O alta sesizare de neconstitutionalitate a fost facuta in legatura cu Legii pentru completarea art. 7 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

De asemenea, presedintele a facut o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2010pentru modificarea unor acte normative din domeniul cercetarii.

A patra sesizare se refera la Legea de modificare a Legii invatamantului 84/1995, care, la reexaminare, Senatul nu a dat un vot expres pe lege.

In motivarea sesizarilor, seful statului invoca faptul ca, nefiind supuse votului plenului Camerei Deputatilor, aceste acte normative au fost inaintate presedintelui Romaniei spre promulgare "cu incalcarea dispozitiilor art. 76 alin. (1) din Constitutie, - intrucat reglementeaza relatii sociale din domeniul legii organice, iar pentru a fi adoptata aceasta (legea -n.r.) trebuia sa intruneasca votul majoritatii membrilor Camerei Deputatilor - si ale art. 77 alin. (3) din Constitutie, potrivit carora numai legile adoptate dupa reexaminare pot fi promulgate de catre Presedintele Romaniei".

Cele patru acte normative se intorc la Parlament, in urma deciziei Curtii Constitutionale.