Politia din Sibiu a declansat cercetari cu privire la imprejurarile care au condus la uciderea tigrului care scapase de la Gradina Zoologica din neglijenta unui ingrijitor, impuscarea animalului facandu-se intr-o situatie neconforma, au declarat surse judiciare, pentru Mediafax.

"Pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu a fost inregistrata o cauza penala in legatura cu incidentul petrecut la Sibiu in cursul zilei de 13 decembrie 2011, cand un tigru a scapat de la Gradina Zoologica din localitate, iar dupa cateva ore de cautari a fost gasit si impuscat. Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor cauzei si stabilirea raspunderii judiciare", informeaza, miercuri, Ministerul Public.

Politia verifica daca vanatorul care a ucis animalul, apartinand unei specii protejate, a respectat normele legale.

Totodata, va fi verificata administrarea Gradinii Zoologice din Sibiu, respectiv conditiile in care animalul a scapat din cusca, au precizat sursele citate.

Tigrul a fugit, marti dimineata, de la Gradina Zoologica din Sibiu, refugiindu-se in Padurea Dumbrava, apoi a ajuns in cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, in apropierea Inspectoratului Judetean de Jandarmi.

Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, declara ca tigrul a reusit sa iasa din cusca sa in jurul orei 9.30, din cauza neglijentei ingrijitorului, care a facut curatenie, iar cand a iesit a lasat usa custii intredeschisa, moment in care animalul a iesit.

In jurul orei 12.30, tigrul a fost impuscat mortal in padure, intre localitatile Sibiu si Poplaca.

Potrivit lui Alex Mares, reprezentant al Asociatiei Vanatorilor din Sibiu, atat timp cat animalul a fost in municipiu nu a existat permisiunea de a se trage cu arma de foc, dar odata ajuns in zona padurii, intr-un fond forestier, a putut fi folosita o astfel de arma.

Tigrul, nascut la Gradina Zologica din Sibiu, avea 14 ani si o greutate de aproximativ 200 de kilograme.

Liviu Todescu, medic veterinar la Gradina Zoologica Sibiu, spunea ca pana acum tigrul nu a atacat oameni, insa era cunoscut ca un animal agresiv.

Vanatorul Marin Valeanu, care a ucis tigrul, afirma ca s-au facut toate demersurile posibile pentru salvarea animalului, dar, intrucat tigroaica devenise extrem de agresiva, a fost necesara impuscarea ei, pentru ca in caz contrar s-ar fi produs un "dezastru".

Valeanu spune ca au fost trase doua focuri cu arma cu tranchilizante, inainte de a se lua decizia impuscarii animalului.

"S-a facut tot ce era posibil pentru salvarea animalului. Aceasta a fost tot timpul intentia, de a salva animalul, dar dupa ce a fost tranchilizat a devenit extrem de agresiv. S-au tras doua focuri cu tranchilizant, dar ne-a atacat. Eram tot timpul langa medicul veterinar al Gradinii Zoologice si a venit spre noi. Tigroaica era in aer, sarind spre noi, in momentul in care am reusit sa o impusc in gat. Daca nu trageam in momentul acela, era dezastru", a explicat Marin Valeanu.

El este angajat al Directiei Silvice Sibiu si se ocupa cu vanatoarea din anul 1984.

Potrivit reprezentantilor Primariei Sibiu, animalul era o corcitura de tigru siberian cu tigru bengalez si se numea Mihaela.

Dupa efectuarea necropsiei si scoaterea animalului din inventarul Gradinii Zoologice, trupul va fi incinerat.