Presedintele Traian Basescu le-a spus reprezentantilor comunitatii romanesti din Turcia ca realitatea din tara este diferita de cea prezentata de mass-media romanesti, sustinand ca la televiziuni nu se poate vedea decat dezastrul pravalindu-se peste romani si pesimismul care ii ingroapa, relateaza Mediafax.

"Poate vreti sa stiti cateva lucruri de la mine despre Romania, ca daca va uitati la televiziunile noastre veti vedea dezastrul pravalindu-se peste noi si pesimismul care ne ingroapa. Nu stam mai rau decat altii, as spune dimpotriva", a spus Traian Basescu in fata catorva zeci de romani care traiesc in Turcia.

El a mentionat ca in Romania deficitul fiscal si somajul sunt la cote mult mai mici decat in alte tari, in timp ce cresterea economica este mai pronuntata.

"Am luat masuri grele, rele, pentru populatie in 2010 dar asta ne-a ajutat sa nu fim intr-o situatie mult mai grea. Va spun aceste lucruri ca sa incerc sa scot unicitatea pe care o prezinta mass-media romaneasca - Romania este tara necazurilor, tara in care cetatenii sunt deprimati, iar eu va spun ca n-avem de ce sa fim deprimati, putem fi optimisti legat de ce urmeaza, ce se intampla la noi acasa", a mai spus seful statului.

El a mai afirmat in timpul discursului sau ca, pentru Romania, Turica este unul dintre partenerii cei mai de nadejde, adaugand ca avem cu aceasta tara legaturi si interese puternice, printre care si cele de securitate.

"Pentru noi Turcia este unul dintre partenerii cei mai de nadejde. Prieteni avem multi, dar Turcia este un prieten de incredere si pe vreme rea si pe vreme buna si asta e generata nu numai de istorie, ci si de felul lor de a fi si de modul in care au tratat Romania in ultimii 20 de ani, cel putin", a spus Basescu, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a mai anuntat ca se analizeaza posibilitatea construirii unei moschei la Bucuresti si, ca reciprocitate, a unei biserici ortodoxe romane la Istanbul.

"Astazi am discutat cu presedintele Gul si problema, ridicata la initiativa dansilor, legata de constructia unei moschei la Bucuresti, la contrapartida cu o biserica ortodoxa la Istanbul. Vedem daca se poate realiza acest lucru", a declarat Basescu.

Seful statului si-a mai exprimat speranta ca Institutul Cultural Roman de la Istanbul va reusi sa coaguleze romani in jurul a ceea ce se intampla acolo, adaugand ca sediul ICR va trebui renovat.

La finalul discursului sau, Traian Basescu si-a exprimat disponibilitatea de a raspunde intrebarilor celor prezenti dar constatand ca nu exista, a intrat in mijlocul acestora pentru a purta un dialog cu ei.

Presedintele Traian Basescu efectueaza luni si marti o vizita de stat in Turcia la invitatia omolog sau, prilej cu care cei doi presedinti au semnat declaratia pentru parteneriat strategic.