Trei barbati au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Iasi in timp ce retrageau suma de aproximativ 1 milion USD de la o unitate bancara din municipiul Iasi, informeaza DIICOT. Cetateanul israelian Konstantin Ossipov (42 de ani), cetateanul moldovean Vitalie Matei (37 de ani) si Valeriu Gaichuk (54 de ani), cu dubla cetatenie moldoveano-ucrainean, sunt membri ai unui grup infractional organizat, specializat in efectuarea de transferuri financiare neautorizate si spalare de bani.

DIICOT afirma ca prin atacuri informatice, membrii grupului au obtinut datele de logare la conturi de internet banking apartinand unor parti vatamate din Italia sau Statele Unite ale Americii si prin logare la conturile acestora, au ordonat transferuri bancare neautorizate in conturile unor societati comerciale apartinand inculpatilor.

Ulterior, pentru disimularea provenientei ilicite a sumelor de bani, prin intermediul unor operatiuni comerciale fictive, acestea erau transferate in alte conturi sau ridicate in numerar de catre membrii grupului infractional.

Vineri, cei trei au fost depistati in flagrant delict in timp ce retrageau suma de aproximativ 1 milion USD de la o unitate bancara din municipiul Iasi.

Anterior, inculpatii au mai incercat retragerea sumei de 400.000 de euro, operatiune nematerializata.

Cei trei au fost retinuti pentru 24 de ore, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces neautorizat la un sistem informatic, efectuarea de operatiuni financiare frauduloase si spalare de bani.

Procurorii DIICOT au cooperat in aceasta cauza cu ofiterii FBI si cu autoritatile judiciare italiene, iar suportul informativ a fost asigurat de catre SRI.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul BCCO Iasi si cu suportul tehnic al Directiei Operatiuni Speciale.

DIICOT isi continua cercetarile pentru identificarea si tragerea la raspundere penala a tuturor membrilor retelei.