Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara ca tara noastra este "grav afectata de criza din zona euro". "Romania plateste o factura grea a intarzierii deciziilor convingatoare in zona euro", a spus Basescu. Sefii de stat si de Guvern din cele 27 de tari membre UE se reunesc joi si vineri la Consiliul European de la Bruxelles pentru a decide, in esenta, reguli mai stricte pentru Zona Euro. Va fi discutata si o propunere radicala venita din partea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care cere o disciplina bugetara mai stricta si modificarea rapida a tratatelor prin ajustari minore.

" In vara, CDS (n.red. credit default swap, costul riscului de a da faliment ca stat) la imprumuturi pe 10 ani era de 200 de puncte, la un an erau sub 100 de puncte, aceasta este prima de asigurare pentru imprumut, in momentul de fata, din cauza neincrederii generate de intarzierile pentru Grecia, de ce se intampla in Italia, CDS-ul Romaniei a depasit 450 si merge in sus cu toata zona. Deci suntem afectati", a spus presedintele.

"Romania plateste o factura grea a intarzierii deciziilor convingatoare in zona euro", a afirmat Traian Basescu, adaugand: "Va pot spune ce am facut noi. Vazand ce se intampla, am fortat pentru un deficit de 1,9% si nu de 3%. Exact ca sa ne imprumutam mai putin, pentru ca deja orice dobanda peste 7% este extrem de costisitoare(...) Avem acelasi CDS cu Italia in momentul de fata".