Dupa ce in 2003 instanta suprema a decis condamnarea, in lipsa, la zece ani de detentie a lui Mihai Bucurenciu, cautat pentru implicare in sechestrarea si torturarea a trei barbati suspectati ca i-ar fi luat 420.000 de dolari, marti Curtea de Apel Bucuresti il scapa de inchisoare pe omul de afaceri, relateaza Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a mentinut, marti, o decizie data in luna mai a acestui an, a Tribunalului Bucuresti, prin care s-a admis cererea omului de afaceri de a fi rejudecat dupa extradare, in dosarul in care era acuzat de sechestrarea si torturarea a trei persoane care i-ar fi spart portbagajul masinii sale de unde au fost furati 420.000 de dolari.

Decizia de marti a CAB nu este definitiva si poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie

In 20 mai, Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui Bucurenciu de "rejudecare dupa extradare", astfel ca a schimbat sentinta definitiva din anul 2003 a instantei supreme, prin care omul de afaceri fusese condamnat la zece ani de inchisoare.

Tribunalul Capitalei l-a condamnat pe Bucurenciu la o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, obligandu-l pe acesta la respectarea mai multor conditii.

Decizia a fost contestata de procurorii bucuresteni la CAB, instanta care a respins apelul Parchetului.

Bucurenciu a cerut rejudecarea sa dupa ce a fost extradat, desi el a fost prins in Romania.

In 8 iulie 2009, Mihai Bucurenciu, care era dat in urmarire internationala, a fost prins de autoritatile romane in autogara din Ramnicu Valcea, avand asupra sa acte de identitate falsificate, emise pe numele unui apropiat de-al sau.

Mihai Bucurenciu a sustinut la momentul retinerii sale ca intentiona sa se predea si ca a intrat in tara cu trei zile inainte de a fi prins, fara sa-i fie solicitate documentele la frontiera.

Dupa ce a fost incarcerat, Mihai Bucurenciu a inaintat instantei supreme o cerere de suspendare a executarii deciziei penale 4.447 din 13 octombrie 2003 a instantei supreme, prin care fusese condamnat, solicitare ce a fost respinsa in data de 31 august 2004.

Totodata, el a facut o contestatie in anulare fata de decizia definitiva prin care a fost condamnat de instanta suprema, judecatorii respingand-o.

In 13 octombrie 2003, instanta suprema a hotarat condamnarea la cate zece ani de inchisoare a lui Mihai Bucurenciu, Amet Metin si Ilie Alexandru (zis Sandu Geamanu), pentru lipsire de libertate in mod ilegal, acestia fiind acuzati ca au sechestrat si torturat trei barbati care, in ianuarie 2000, care ar fi furat aproximativ jumatate de milion de dolari din masina lui Bucurenciu.

Cele 11 persoane acuzate in dosarul "Portbagajul" alaturi de Bucurenciu au ajuns sa fie anchetate dupa ce, in 14 februarie 2000, Valentin Raducan, unul din cei trei presupusi spargatori ai masinii lui Bucurenciu, a reclamat Politiei orasului Breaza ca a fost rapit timp de o luna de un grup de persoane, printre care se afla si patronul firmei Prolux din Bucuresti, Mihai Bucurenciu, care l-a acuzat ca i-a furat 420.000 de dolari din portbagajul masinii.

Rapitorii l-au sechestrat pe tanar in diferite imobile din Capitala, iar, dupa un timp, l-ar fi transportat intr-o casa de vacanta (proprietate a lui Bucurenciu, situata in orasul Breaza), de unde Raducan a reusit sa fuga. Tanarul le-a declarat politistilor ca rapitorii l-au torturat fizic si psihic.

Politistii i-au identificat in scurt timp pe cei care l-au rapit si sechestrat pe Valentin Raducan.

Mihai Bucurenciu a parasit Romania imediat dupa ce a fost invinuit de instigare la lipsire de libertate, el fiind dat in urmarire internationala prin Interpol si prins de politistii belgieni. Bucurenciu a fost eliberat insa din arestul autoritatilor belgiene, dupa ce judecatorii din aceasta tara au respins cererea de extradare a cetateanului roman.

Mihai Bucurenciu - patronul firmei de sticlarie Prolux si al discotecii Club 99 din Bucuresti - a stat in arestul autoritatilor belgiene din 24 noiembrie 2000, cand a fost retinut de ofiterii Biroului Interpol, pana in 3 ianuarie 2001.

Valentin Raducan declara, in aprilie 2000, ca seful de atunci al Politiei Capitalei, Mircea Bot, ar colabora cu membrii clanurilor mafiote. El spunea ca Sandu Geamanu i-ar fi povestit despre generalul Mircea Bot ca "ii mananca din palma".

Mircea Bot a fost destituit in 2000 de la conducerea Politiei Capitalei, in urma scandalului legat de cazul Mihai Bucurenciu. Ulterior, Mircea Bot a recunoscut, intr-o conferinta de presa, ca a gresit in ancheta din acest caz.

Inainte sa fie destituit de la conducerea Politiei Capitalei, generalul Mircea Bot si seful Directiei de Combatere a Crimei Organizate din acea perioada, colonelul Petre Albu, au fost sanctionati cu suspendarea indemnizatiilor de conducere pentru trei luni, iar mai multi ofiteri de politie au fost destituiti ca urmare a cercetarilor facute in cazul Bucurenciu.

Mihai Bucurenciu afirma, la momentul in care a fost prins, ca nu s-a ascuns niciun moment de politisti si ca ancheta in cazul sau a inceput cand el era plecat in strainatate, unde a mers cu afaceri.

"Eu nu am fugit din tara, eu am plecat normal, cu afaceri, iar apoi mi-au spus rudele ca a inceput ancheta. Acum m-am hotarat sa ma predau, dar intai mi-am vizitat rudele la Sibiu. Eram de trei zile in tara, nu de trei luni, cum se spune. Am intrat normal pe la vama, practic nu mai e nicio frontiera, nu am avut acte false, nu mi-au cerut niciun act sa ma legitimeze. Eu am terminat cu afacerile din Belgia si Olanda, am vorbit cu avocatul si i-am spus ca ma predau. Dar am vrut mai intai sa-mi vad familia, care e la Sibiu. Am mers si la risc, daca ma prindeau ma predam acolo, dar repet, nu mi-a verificat nimeni actele. Cred ca telefonul avocatului meu a fost ascultat de m-au saltat din Autogara Ramnicu Valcea si m-au bagat in arestul Politiei Judetene Valcea", declara cand a fost prins Mihai Bucurenciu.

Bucurenciu a mai sustinut ca suma de 420.000 de dolari, care i-ar fi fost furata din masina, in anul 2000, nu a mai fost gasita si ca banii ar fi fost impartiti intre infractori si sefii din 2001 ai Politiei Capitalei.

"Seful Politiei Capitalei de atunci, generalul Bot, stie unde sunt banii, banii mei care nu au fost gasiti nici pana acum si care s-au impartit intre infractori si politisti. Ulterior, cand eram deja in strainatate, mi s-a spus sa nu vin deoarece Bot o sa ma omoare pe unde o sa ma prinda, inclusiv in arestul Politiei Bucuresti. Dar repet: eu nu am fugit din tara, eu sunt pagubitul si eu sunt singurul condamnat", mai spunea Bucurenciu.