Din 2008 pana in prezent ANI a finalizat investigarea a 46 de parlamentari din actualul legislativ. Statistica e relevanta in contextul in care parlamentarii USL si UDMR au respins, luni, bugetul Agentiei in Comisiile reunite de justitie ale Parlamentului. Pentru cei 46 de parlamentari, ANI a emis decizii prin care a constatat situatii de conflicte de interese, incompatibilitati sau falsuri in declaratii. Ca apartenenta politica, situatia parlamentarilor investigati de ANI sta astfel: 13 parlamentari PDL, 4 UDMR, 5 PNL, 20 PSD.

statistica ANIFoto: Hotnews
  • Vezi in text lista completa cu parlamentarii investigati de ANI.

Printre parlamentarii pentru care ANI a emis decizii se numara fostii ministri PDL Ioan Nelu Botis, Sorina Placinta, fostul presedinte al senatului Mircea Geoana, deputatul UDMR Mate Andras Levente, senatorul PSD Ecaterina Andronescu sau senatorul PNL Mircea Diaconu.

O statistica a activitatii ANI arata ca din 2008, de cand Parlamentul a fost investit cu o noua legislatura, si pana in prezent 46 de parlamentari din totalul de 471 au fost investigati de ANI iar pe numele lor au fost emise decizii prin care s-au constatat conflicte de interese, incompatibilitati, venituri nejustificate sau falsuri in declaratii.

Dintre cei 46 de parlamentari, 11 sunt senatori si 35 deputati. Alaturi de cei 46 de parlamentari au fost cercetati si europarlamentarii Gigi Belcali si Corneliu Vadim Tudor.

Ca apartenenta politica, situatia parlamentarilor investigati de ANI se prezinta astfel: 13 parlamentari PDL, 4 UDMR, 5 PNL, 20 PSD, 1 PC si 2 Independenti. ANI a constatat 18 conflicte de interese, 15 situatii de incompatibilitate si 14 cazuri in care parlamentarii sunt acuzati de fals in declaratii.

Vezi mai jos statistica ANI

Situatie parlamentari investigati de ANI

Bugetul Agentiei Nationale de Integritate pentru anul 2012 a primit aviz negativ din partea comisiilor juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor in cadrul sedintei de luni 5 decembrie. Parlamentarii UDMR si USL au votat impotriva adoptarii bugetului ANI. UDMR a depus un amendament prin care dorea diminuarea bugetului agentiei cu 29 milioane lei, bani propusi spre realocare pentru microfilmarea arhivelor nationale si pentru informatizarea alegerilor din 2012. Unul dintre cei care a depus un amendament pentru diminuarea bugetului ANI este chiar deputatul Mate Andras cel care este acuzat de agentie de conflict de interese pentru ca si-a angajat sotia la cabinetul de parlamentar.

Situatie parlamentari investigati de ANI