Procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Giurgiu au finalizat ancheta in cazul mortii baschetbalistului american Chauncey Hardy, anunta ministerul public intr-un comunicat de presa. Procurorii l-au trimis in judecata pe Ionut-Adrian Tanasoaia (zis si Gipsy-Gypsanu), singurul suspect din acest caz. Investigatia procurorilor a determinat ca lovitura aplicata de Ionut-Adrian Tanasoaia lui Chauncey Hardy a dus in cele din urma la moartea acestuia. In rechizitoriu, procurorii au reconstituit incidentul pe baza declaratiilor martorilor. Citeste in text rechizitoriul

Crima de la GiurgiuFoto: Hotnews
  • Descrierea martorilor: Gipsy l-a lovit pe H (Chauncey Hardy, n.red.) cu pumnul in fata. L-am vazut la picioarele mele, cu capul lânga bancheta. Acesta era cu fata in sus si nu mai misca
  • Procurorii sustin ca, dupa incident, Ionut-Adrian Tanasoaia a parasit clubul si a baut in compania mai multor persoane pana la ora 15:00 a doua zi.

Ministerul public mentioneaza ca procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Giurgiu au determinat ca singurul vinovat in cazul mortii baschetbalistului Chauncey Hardy este Ionut-Adrian Tanasoaia (zis si Gipsy-Gypsanu). Procurorii l-au trimis pe acesta in judecata pentru „loviri sau vatamari cauzatoare de moarte”. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Giurgiu. Vezi mai jos precizarile ministerului public:

  • Procurori ai Parchetului de pe lânga Tribunalul Giurgiu au dispus, prin rechizitoriu, la data de 24.11.2011, trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului TANASOAIA IONUT-ADRIAN zis „Gipsy-Gypsanu” sub aspectul savârsirii infractiunilor de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.
  • Probatoriul administrat in cauza, pe parcursul urmaririi penale, a relevat urmatoarea situatie de fapt: in dimineata zilei de 09.10.2011, orele 4.13, inculpatul, aflându-se in discoteca organizata la un club din orasul Giurgiu, pe fondul consumului de alcool si al unui conflict spontan, a imbrâncit si apoi a lovit puternic cu pumnul in plina figura victima C.D.H., cetatean de origine americana, care s-a dezechilibrat si a fost proiectat cu capul de un plan dur.
  • In urma impactului, victima a suferit leziuni traumatice cerebrale foarte grave, leziuni care au condus, câteva ore mai târziu (orele 19.10) la decesul acesteia. In acelasi context, inculpatul Tanasoaia Ionut-Adrian, prin scandalul provocat si aducerea victimei in stare de inconstienta, a creat o stare de temere, haos, agitatie in rândul celor prezenti, determinându-i pe acestia sa paraseasca in mod precipitat clubul, tulburându-se astfel grav ordinea si linistea publica. Raportul medico-legal intocmit in cauza a concluzionat faptul ca moartea victimei a fost violenta.
  • Ea s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii consecinta a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeala, contuzie si dilacerare cerebrala, fractura de bolta craniana iradiata la baza craniului.
  • Leziunile traumatice corporale cerebrale care au dus la deces s-au putut produce prin lovire cu si de corp-plan dur in acelasi context traumatic, iar intre leziunile traumatice cranio-cerebrale si deces exista o legatura de cauzalitate directa si neconditionata. Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalul Giurgiu. (sursa: comunicat ministerul public)

Citeste mai jos rechizitoriul integral

In rechizitoriul dosarului, procurorii au refacut incidentul care a dus la moartea baschetbalistului pe baza declaratiilor martorilor si a unor fotografii. Potrivit rechizitoriului, procurorii au determinat ca Ionut-Adrian Tanasoaia este singurul care l-a lovit pe baschetbalistul american cu pumnul si ca lovitura a dus la moartea acestuia. Procurorii noteaza si ca diagnosticul pus de medicii Spitalului Clinic de Urgenta Giurgiu a fost acela de coma alcoolica. In rechizitoriu mai multi martori descriu incidentul care a dus la moartea baschetbalistului:

  • Martora M.D.M, care se afla pe ringul de dans la aproximativ 5 m de podium si privea in directia acestuia, dupa ce descrie momentul in care victima i-a pus pe cap sapca sa martorei R.F.A, declara: „La scurt timp l-am observat insa pe Gipsy care probabil ii spunea ceva lui H, iar acesta ridica din umeri si din mâini - astfel ca eu am banuit ca, la rândul sau gesticula ca nu intelege ceea ce ii spune Gipsy – si se retragea usor cu spatele spre coltul din dreapta al podiumului. Am observat ca mai intâi Gipsy l-a impins cu palma pe H, acesta retragându-se cu spatele s-a dezechilibrat, dupa care, imediat Gipsy l-a lovit pe H cu pumnul in fata, iar acesta a cazut pe pardoseala barului, chiar in apropierea mesei pe care o ocupam noi, ramânând cu picioarele pe podium (…) am mers la colegii lui H care se aflau la niste mese in fata barului si le-am spus ca H a cazut, ca a fost lovit (…) I-am spus acest lucru prin semne colegului lui H care este tot cetatean american si nu stiu daca acesta a inteles semnele mele”  
  • Martora A. C., care sta pe canapea de vorba cu B.D.V., declara ca: „am auzit in dreapta mea un zgomot puternic de cazatura pe pardoseala. Am intors capul, intrucât eu priveam in partea stânga si l-am vazut la picioarele mele, cu capul lânga bancheta, pe H. C. Acesta era cu fata in sus si nu mai misca (…) Nu am vazut pe nimeni sa il loveasca dupa ce a cazut. (sursa: rechizitoriu Parchetul de pe langa Tribunalul Giurgiu)

Ionut-Adrian Tanasoaia a descris si el incidentul in fata anchetatorilor si a mentionat ca si el a fost imbrancit de baschetbalist. Vezi mai jos relatarea lui Ionut-Adrian Tanasoaia:

  • „Aceasta scena avea loc la o distanta de 5-6 m de masa la care eu stam. Am mers sa vad ce se intâmpla si i-am spus tânarului de culoare sa mearga de acolo. Nu stiu daca acesta stia româneste, daca m-a inteles sau daca m-a auzit datorita zgomotului produs de muzica, dar tânarul despre care am aflat ulterior ca este cetatean american m-a impins (m-a imbrâncit) sa ma indepartez de el.
  • El se afla aproape de marginea unui podium cu o diferenta de inaltime (de doua trepte) si pentru ca m-a impins eu l-am lovit puternic cu pumnul in plina figura. Datorita loviturii aplicate de mine, cetateanul american s-a dezechilibrat si a cazut pe spate de pe podium, lovindu-se cu capul de pardoseala barului, care cred ca era din ciment. Nu am mai ramas in locul respectiv sa vad daca cel lovit de mine s-a ridicat de jos, am iesit afara si am plecat de la club.” (sursa: rechizitoriu Parchetul de pe langa Tribunalul Giurgiu)

Procurorii mai sustin ca dupa incident Ionut-Adrian Tanasoaia a parasit clubul si impreuna cu mai multe persoane s-a dus la o benzinarie din afara orasului unde a baut pana la ora 6:30 dupa care s-a deplasat la locuinta unui alt martor din dosar unde a baut pana la ora 15:00.

Procurorii mai mentioneaza si ca spatiul unde functiona clubul Emotione era prevazut cu sisteme de supraveghere video, care desi erau in stare de functionare, nu mai erau utilizate din data de 18.06.2011.