Primaria municipiului Baia Mare a decis sa renunte la serviciul de intretinere a iluminatului public din cauza costurilor exagerate. Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a declarat vineri pentru Agerpres ca a decis de comun acord cu consilierii locali sa renunte definitiv la contractul cu firma care asigura si intretine iluminatul public in oras din aprilie 2012, data la care expira contractul.

"Decizia este definitiva si am remarcat ca e un contract care a fost semnat in anul 2003 fara a avea de-a lungul timpului reveniri asupra costurilor. Orasul e bine iluminat, insa avem mari semne de intrebare in privinta anumitor costuri. Pana acum primaria a platit companiei Luxten peste opt milioane de euro, doar pentru acest serviciu. O sa realizam un contract prin licitatie publica, tocmai pentru a reduce anumite costuri. Nu pot sa-mi explic cum inlocuitul unui bec poate costa 60 de euro", a spus primarul Catalin Chereches.

Edilul a precizat ca a remarcat din partea reprezentantilor Luxten, imediat ce a ajuns primar (iunie - n.r.), o diminuare a costurilor fixe de mentenanta de la 20.000 de euro la 10.000 de euro, lucru care a ridicat semne de intrebare asupra corectitudinii.

De cealalta parte, city managerul Primariei Baia Mare, Vasile Barbu, spune ca preturile aplicate de Luxten Lighting Company sunt multumitoare fata de alte orase care cheltuie sume mult mai mari pe intretinerea iluminatului public.

"Lunar, primaria plateste 100.000 de euro firmei Luxten, suma ce include intretinerea, dar si reabilitarea retelei urbane la care se mai adauga un cost de intretinere ce oscileaza intre 20.000 si 10.000 de euro lunar. Fata de alte orase din tara, cheltuim destul de putin cu acest serviciu", a fost de parere Vasile Barbu.

Pana la trecerea la iluminatul cu leduri, primaria municipiului Baia Mare intentioneaza se realizeze doar un contract prin licitatie public pe o durata de trei ani care sa asigure intretinerea retelelor urbane.