Ministerul Administratiei si Internelor propune ca alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale sa se desfasoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, la o data ce va fi stabilita prin hotarare a Guvernului, informeaza Mediafax.

Potrivit MAI, organizarea simultana ar reduce cheltuielile la jumatate, respectiv de la 43 de milioane de euro la aproximativ 22 milioane de euro.

"Avand in vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exercitiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale sa se desfasoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, la o data ce va fi stabilita prin hotarare a Guvernului. Astfel, alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale vor beneficia de accesul la o infrastructura electorala comuna (birouri electorale, liste electorale, stampile, logistica) cu cele parlamentare", explica MAI.

MAI supune dezbaterii publice proiectul de Lege privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat in anul 2012, precum si pentru modificarea Legii administratiei publice locale 215/2001.

Cheltuielile pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor din anul 2012 se vor suporta de la bugetul de stat.

Desfasurarea concomitenta a alegerilor generale va presupune o infrastructura electorala comuna (birouri electorale, liste electorale, stampile, logistica), iar costurile de personal ar fi injumatatite, de la 43 la aproximativ 22 milioane de euro, ca urmare a infiintarii si functionarii birourilor electorale ale sectiilor de votare comune.

"In cadrul discutiilor pe care le-am avut cu primarii s-a desprins ideea ca aceasta comasare a alegerilor in anul 2012 este oportuna, deoarece se vor economisi zeci de milioane de euro. Sumele pe care le vom economisi, organizand un singur tur de scrutin, vor fi redirectionate catre zona de investitii", a declarat ministrul Traian Igas.

Totodata, prin acest proiect MAI propune si modificarea Legii administratiei publice locale 215/2001, astfel incat numarul membrilor fiecarui consiliu local si fiecarui consiliu judetean sa se stabileasca in functie de numarul locuitorilor comunei, orasului sau municipiului raportat de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor la data de 1 ianuarie a anului in care se desfasoara alegerile.

Potrivit prevederilor art. 63 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, Camera Deputatilor si Senatul Romaniei sunt alese pentru un mandat de 4 ani, iar in conformitate cu prevederile art. 70 alin. (1) din Constitutie, deputatii si senatorii intra in exercitiul mandatului la data intrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub conditia validarii si depunerii juramantului.

Legea fundamentala prevede, de asemenea, la art. 63 alin. (3), ca Parlamentul nou ales se intruneste la convocarea Presedintelui Romaniei in cel mult 20 de zile de la alegeri.

Conform art. 121 alin. (1) si art. 122 alin. (2) autoritatile administratiei publice locale (consilieri locali, primari, consilieri judeteni, presedintele consiliului judetean) sunt alesi in conditiile legii.

Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste durata mandatului alesilor locali la 4 ani, cu precizarea ca mandatul alesilor locali se exercita pana la data depunerii juramantului de catre noii alesi locali, fara a fi indicat un termen precis pentru depunerea juramantului in raport cu expirarea termenului de 4 ani.

In anul 2008, costul total al organizarii alegerilor locale si parlamentare a fost de circa 80 de milioane de euro, cea mai mare pondere in structura costurilor avand-o cheltuielile de personal, cu 54%.

In conditiile economice actuale, majoritatea autoritatilor administratiei publice locale este afectata de constrangeri bugetare, care pot periclita organizarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din cursul anului 2012.

Textul acestui document este afisat si poate fi consultat pe www.mai.gov.ro, la sectiunea Transparenta decizionala, precum si la Centrul de Relatii cu Publicul al MAI, din Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1, Bucuresti.