Un fost ofiter SRI, Alexandru Musat, a fost audiat, vineri, in dosarul fostului sef OPC Brasov, Ionel Spataru, el sustinand ca a aflat de la alte persoane ca banii gasiti asupra acestuia trebuiau sa ajunga la prefectul Brasovului, Ion Gontea, si la primarul municipiului, George Scripcaru, relateaza Mediafax.

In fata instantei Tribunalului Bucuresti, Alexandru Musat a recunoscut integral faptele, astfel cum au fost mentionate in rechizitoriul inaintat judecatorilor.

Musat a sustinut, in fata judecatorilor, ca in luna octombrie a fost contactat de Ionel Spataru, care i-a cerut sa se intalneasca cu Laura Kungl si sa ia de la aceasta "niste colete cu pliante".

Fostul ofiter SRI a fost de acord sa se vada cu Laura Kungl, insa a spus ca in momentul in care aceasta i-a dat un plic, si-a dat seama, dupa dimensiuni, ca este vorba despre o suma de bani. In aceeasi zi s-a intalnit cu femeia pentru a primi un al doilea plic.

"Din afirmatiile lui Kungl, auzite de la Bogdan Breja, un subaltern, banii pe care i-a primit Spataru urmau sa ajunga la primarul Brasovului, George Scripcaru, prefectul judetului, Ion Gontea, la Mia Dumitrescu, persoana din primarie care se ocupa cu eliberarea de autorizatii, si la Dorin Enche, de la DSVSA Brasov", a spus Alexandru Musat.

In 21 noiembrie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe Ionel Spataru, in stare de arest preventiv, pentru luare de mita. In acelasi dosar este judecat si Alexandru Musat, pentru complicitate la luare de mita.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada iulie - octombrie 2011, Ionel Spataru, in calitate de sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, a pretins de la administratorul unei societati comerciale 300.000 de lei, din care a primit, prin intermediul altor persoane, in mai multe transe, suma totala de 70.000 de euro.

"Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca, in exercitarea atributiilor sale de serviciu, sa revoce o decizie prin care a fost inchisa activitatea unui agent economic pe o perioada de cinci luni", notau procurorii DNA in documentul citat.

Alexandru Musat este acuzat de procurori ca l-a ajutat pe Ionel Spataru sa primeasca 60.000 de euro din cei 70.000 de euro luati in total.

In 12 octombrie, Ionel Spataru a fost prins in flagrant delict dupa ce a primit de la administratorul firmei, denuntator in aceasta cauza, 60.000 de euro, in doua transe. El a fost retinut de procurori, iar in 13 octombrie Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a acestuia, pentru 29 de zile. In 8 noiembrie Tribunalul Bucuresti a decis prelungirea mandatului de arestare cu inca 29 de zile.

Surse judiciare declarau ca doi ofiteri ai SRI Brasov - Alexandru Musat si Bogdan Breja, care nu se aflau sub acoperire, au intermediat primirea banilor.

Purtatorul de cuvant al SRI Bucuresti, Sorin Sava, confirma atunci implicarea celor doi ofiteri SRI si spunea ca acestia au fost trecuti in rezerva.

"Este adevarat. Ce pot sa spun este ca Serviciul Roman de Informatii stia despre acest lucru si a colaborat cu cei de la DNA, carora le-a acordat sprijin de natura informationala si tehnica in toate etapele de documentare", declara Sorin Sava.

In acest dosar au fost audiati ca martori primarul Brasovului, George Scripcaru (PDL), prefectul si subprefectul judetul Brasov, Ion Gontea si Carol Ambrus.

Prefectul Brasovului, Ion Gontea, si primarul municipiului, George Scripcaru, precum si Maria Dumitrecu, Bogdan Breja si Enache Dorin Valter sunt cercetati de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru coruptie. Faptele au fost identificate in cadrul anchetei privindu-l pe Ionel Spataru si sunt cercetate intr-un dosar disjuns.

Toate aceste persoane sunt cercetate de procurorii anticoruptie pentru luare de mita si complicitate la aceasta infractiune.

Totodata, la Directia Nationala Anticoruptie - Structura Teritoriala Brasov mai exista un dosar creat in 30 septembrie 2011 in care sunt cercetate fapte si persoane, acuzatiile fiind de abuz in serviciu, cauza fiind constituita in urma unui denunt mai vechi facut de tatal denuntatorului in cazul lui Ionel Spataru.

Denuntatorul in acest caz, Claudia Laura Kungl sustinea ca Spataru i-ar fi spus ca ar trebui sa ofere trei miliarde de lei vechi pentru a se emite cat mai repede de catre Primaria Brasov o autorizatie de functionare a firmei tatalui ei. Suma a fost confirmata de Spataru ca fiind primita.