Comunistii solicita retragerea urgenta a ambasadorului Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, dupa ce acesta declarase joi, intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera, de 1 Decembrie, ca vorbeste limba romana si ca parintii sai sunt romani.

"Amabasadorul nostru Iurie Renita si-a permis declaratii care contravin principiilor formarii statului Republica Moldova. Cerem deschiderea unei anchete privind distrugerea statalitatii Republicii Moldova. Fiind si cetatean roman, trebuie sa vedem in favoarea cui isi duce activitatea si primeste salarii de la cetatenii Republicii Moldova", a declarat vineri deputatul comunist Sergiu Stati, citat de Jurnal.md.

Totodata, comunistii l-au chemat pe ministrul de Externe, Iurie Leanca, la Parlament, pentru a da explicatii in ceea ce priveste declaratiile lui Renita.

Intrebat de reporterul Romania Libera daca in viitor se va pune problema reunificarii celor doua tari, Iurie Renita a raspuns:

"Imi vine foarte greu sa vorbesc in numele generatiilor viitoare si nu ar fi corect sa o privam de acest drept legitim: avem acelasi fundament istoric, cultural si lingvistic. Sunt adeptul abordarilor in stil german - sa traim mai bine si sa punem in practica obiectivele si proiectele comune curente, dar si de perspectiva, inclusiv cele elucidate mai sus. In context, trebuie sa recunosc ca vorbesc limba romana, iar parintii mei, ambii, s-au nascut romani, de unde si clarificarea de rigoare vis-a-vis de apartenenta mea etnica".