WikiLeaks a reluat joi publicarea de telegrame diplomatice, suspendata in octombrie, din cauza lipsei de fonduri, denuntand spionajul efectuat de guverne asupra propriilor lor cetateni, gratie tehnologiilor furnizate de industriile specializate in supraveghere, relateaza AFP.

In cadrul unei conferinte de presa, fondatorul WikiLeaks Julian Assange a prezentat documente provenind de la 160 de societati, din 25 de tari, specializate in supravegherea si interceptarea telecomunicatiilor.

Ele arata cum aceste sisteme permit guvernelor sa supravegheze indivizii prin intermediul telefoanelor mobile, al conturilor de mesagerie si a urmelor lasate pe internet.

"Publicam astazi peste 287 de dosare care arata realitatea unei industrii de supraveghere la scara mare - o industrie care isi vinde produsele atat democratiilor cat si dictaturilor, pentru a spiona populatii intregi", a declarat fondatorul WikiLeaks, la Londra.

State of Surveillance Julian Assange from TBIJ on Vimeo.

In paralel, la Paris, site-ul Owni.fr a dezvaluit, in parteneriat cu WikiLeaks, aproape 1.100 de documente provenind de la diverse societati comerciale, printre care si francezii Amesys, care a facut afaceri cu regimul fostului lider libian Muammar Gaddafi.

Mesajele a sapte opozanti libieni aflati in exil, in Marea Britanie sau Statele Unite, au fost spionate in aceste tari, prin sisteme de interceptare si de supraveghere vandute Libiei de Amesys, potrivit acestui site.

Documentele publicate joi de WikiLeaks contin manuale de supraveghere vandute in trecut unor regimuri autoritare din lumea araba precum Siria, Libia, Tunisia si Egipt.

Potrivit lui Julian Assange, industria de supraveghere si de interceptare a comunicatiilor a trecut de la un cerc restrans de clienti din domeniul informatiilor, precum agentiile de spionaj americane si britanice, la o retea mondiala.

Experti care au lucrat alaturi de WikiLeaks la pregatirea publicarii acestor informatii au cerut reglementarea acestor tehnologii. "Guvernele occidentale nu pot ramane inactive cand acest tip de tehnologii este vandut", a spus Eric King, de la ONG-ul Privacy International.

Julian Assange se afla in prezent in Marea Britanie, in asteptarea rezultatului apelului pe care l-a formulat impotriva deciziei de extradare in Suedia, unde este acuzat de viol si agresiuni sexuale.