Soldatul Nedelcu Radu a fost recrutat in 1942, pe cand avea 21 de ani, si a luptat in al Doilea Razboi Mondial. In toamna lui 1942, acesta scria acasa anuntand familia ca este sanatos si manifestandu-si speranta ca isi va revedea cei doi baieti. Nu s-a mai intors acasa. A murit la 24 de ani, pe frontul din Ungaria, a povestit pentru HotNews.ro Ileana Torjenschi, nepoata lui Nedelcu Radu. Ileana Torjenschi a trimis pe adresa redactiei, cu mentiunea "Mandrie nationala", o carte postala scrisa de pe front, de bunicul ei, pe care nu a avut ocazia sa il cunoasca.

Caligrafie de pe frontFoto: Arhiva personala Ileana Torjenski

"20 Sectembre 1942

Scumpa sotie si parinti in primul rand va potu comunica ca suntu sanatosu pana in prezentu. Am primit c.p. [n.r. cartea postala] si plicu pe care mileati scris; suntu tare mulumitu ca sunteti sanatosi. Iar pe Ghiorighe si Lisandru ii doresc dar nustu cand sa-i mai vad. Marioara sa ai grija lor, sa-i inbraci de iarna si lui Ghiorighe sa-i cumperi ceva de incaltatu; fa si tu cum crezi ca este bine. Pana acum vam scrisu cat mai desu iar de aci inainte sa imi credeti ca nu prea mai am c.p. iar cand imi scrieti mai atasati cate un c.p. ca sa va raspund ca nam de unde cumpara. Spune si de Codin ca este sanatosu si este totu cu mine. Al D-va fiu si sotu care va doreste, Radu.

Sold. Nedelcu Radu,

Comandamentu M.U., compania 45 Asanare"

Cartea postala din 20 februarie 1942 face parte dintr-o colectie mai mare in care sunt adunate mesajele scrise de pe front, colectie ce a fost transmisa, de la o generatie la alta, ajungand in mainile nepoatei. Intr-una dintre scrisori, soldatul povestea ca "ar vrea sa fie o vrabiuta, sa zboare de pe front, sa isi vada baietii si apoi sa se intoarca", ne-a povestit nepoata acestuia.

Nedelcu Radu, originar din partea Ialomitei, si-a dat viata pe frontul de vest. A murit in 1945, la varsta de 24 de ani, luptand in Ungaria. "A fost ranit la picioare si a ramas in Ungaria. Bunica a ramas singura sa creasca doi copii: Gheorghe si Alexandru. Nu s-a recasatorit" a povestit Ileana Torjenschi.

Nota: Fotografia a fost primita pe adresa redactiei SmartWoman.ro, pentru "Provocarea saptamanii la fotografie"