"In urma cu 91 de ani, incalcand principiul wilsonian al autodeterminarii, fara sa se consulte populatia - maghiara - implicata, Transilvania si alte regiuni ale Ungariei au fost rupte de tara mama. Nu doresc, dupa scurgerea unui timp atat de indelungat, sa redeschid vechi dispute istorice, teritoriale, insa trebuie sa-mi ridic cuvantul in apararea drepturilor umane si comunitare ale maghiarilor ajunsi in tari straine impotriva vointei lor", scrie Laszlo Tokes, vicepresedinte al Parlamentului European, intr-un mesaj adresat cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

  • Nota redactiei: Unirea Romaniei cu Transilvania a avut loc in 1918, acum 93 de ani. Europarlamentarul Laszlo Tokes vorbeste, in mesajul adresat de Ziua Nationala a Romaniei, despre "91 de ani".

Laszlo Tokes mai scrie ca "Este inadmisibil si intolerabil faptul ca in Transilvania apartinand Romaniei, in tara noastra natala, la universitatea noastra, odinioara maghiara, din Targu Mures, noi maghiarii azi nu mai putem avea nici macar sectie maghiara de sine statatoare."

"Daca teritoriile ni s-au luat, macar sa ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare si autonomia nationala, asa cum prevede chiar si Proclamatia de la Alba Iulia din 1918! Departe de noi gandul ca in ziua nationala a Romaniei sa disputam apartenenta Transilvaniei, din contra, le dorim fratilor nostri romani sarbatoare frumoasa", incheie Tokes.