Investitorul privat care va realiza Cadastrul National va investi toate cele 500 de milioane de euro, valoare la care este estimat proiectul, programat sa demareze in februarie 2012. Statul roman "nu baga niciun ban", vine "cu infrastructura, cu terenul, cu businessul", a declarat marti ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro, realizat de Dan Tapalaga. Compania privata isi va recupera banii ulterior, din taxele si impozitele care se platesc la transferul de proprietate, la inregistrarea proprietatilor, a explicat ministrul. Intrebata daca acest contract e deja acordat companiei Samsung, Elena Udrea a declarat ca nu, iar "toti cei care vor dori sa vina (…) sunt bineveniti, pentru ca si noi vom avea posibilitatea sa alegem oferta cea mai buna".

  • Vezi in text miza informatizarii Registrului de cadastru si carte funciara din Romania
  • Udrea si strategia de promovare a turismului: "Ii pregatim printului Charles o surpriza pentru sfarsitul anului"

Dan Tapalaga: Un proiect major merita detaliat, ati vorbit despre el duminica. Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a trecut in subordinea Ministerului pe care il conduceti in septembrie. Duminica spuneati ca acel proiect major, si anume Cadastrul National, va demara in februarie 2012, e in valoare de jumatate de miliard de euro. Mult. Atunci vor incepe procedurile de achizitie sau ele au inceput deja?

Elena Udrea: Noi am inceput prin a face un studiu de fezabilitate pentru ca vorbim de un parteneriat public-privat. Nu s-a mai facut in Romania.

D.T: De ce parteneriat public-privat si nu licitatie?

Elena Udrea: Selectia poate sa fie, pe lege, licitatia. Doar ca nu investeste statul banii. De aceea PPP, pentru ca ne trebuie un privat sa vina cu banii. Nu are guvernul 500 de milioane sa faca cadastru national acum, ca ar fi fost nemaipomenit sa il facem pe banii guvernului. Dar nu exista aceste fonduri. Si atunci solutia a venit, din discutii, sa apelam la un parteneriat public-privat care este posibil astazi in Romania pentru ca avem o lege, din pacate nu s-a facut niciunul pana in acest moment. M-as bucura sa fim noi primii. Si un investitor privat care doreste sa isi bage banii in asa ceva, pentru ca sa nu credeti ca la usa Romaniei stau investitorii privati si noi ii…

D.T: Dar de ce si-ar baga un investitor privat banii in cadastru?

Elena Udrea: Pentru ca si-i recupereaza dupa aceea.

D.T: Din ce?

Elena Udrea: Din taxele si impozitele care se platesc la transferul de proprietate, la inregistrarea proprietatilor, nu? Toti platim in momentul in care te intabulezi, in momentul in care faci o vanzare la notariat, platesti taxe catre stat.

D.T: Deci e o investitie mare, dar cu perspectiva unei bune afaceri, asta spuneti.

Elena Udrea: Sigur ca da. O parte din banii aceia se intorc la investitori.

D.T: Si se intorc sigur.

Elena Udrea: Categoric, pentru ca e parteneriat cu statul roman si atunci au incredere. In Romania, spuneam, ca daca adunam astazi proprietatile din actele de proprietate emise fie de autoritatile publice locale, de primarii, fie de judecatori, avem o suprafata mai mare a tarii decat exista fizic. Asa o nebunie este in ceea ce priveste proprietatea in tara noastra. Apoi, nu poti sa dezvolti un proiect de anvergura, un proiect regional, pentru ca nu cunosti limitele unitatilor administrativ-teritoriale. Nu se stie pana acum exact care este delimitarea intre doua localitati, spre exemplu.

D.T: Sau delimitarea e proasta, cum s-a intamplat si la partidul dumneavoastra, ca masuratoarea daca tin eu minte era mai mare, suprafata in realitate era mai mica. Tot de cadastru, nu, tine?

Elena Udrea: Asta nu stiu. Dar cu siguranta ca se pot face masuratori si poate fi corect. Cert este ca situatia din Romania a atras atentia inclusiv Uniunii Europene, care cumva ne-a cerut sa rezolvam aceasta problema si, spun ei, ca daca nu gasim o alta solutie, din 2014 putem apela si la fonduri europene.

D.T: Toti cei 500 de milioane de euro ar urma sa fie investiti de...

Elena Udrea: investitorul privat, de partenerul privat.

D.T: sau cu o parte va participa si statul roman?

Elena Udrea: Nu. Numai investitorul privat.

D.T: Deci statul roman nu baga niciun ban aici.

Elena Udrea: Nu. Nu baga niciun ban. Investitorul privat vine cu banii, statul roman vine cu infrastructura, cu terenul, cu businessul.

D.T: Atunci dati-ne ceva detalii. Pe cati ani va beneficia acest investitor privat de incasarea altor beneficii din povestea asta?

Elena Udrea: Studiul de fezabilitate ne va da aceste date, iar ulterior, din licitatie, in functie de ofertele care se vor face, vom alege pe cea mai convenabila. Logic e sa platesti cat mai putin. Tu, ca stat, asa ti-ai dori, sa platesti cat mai putin.

D.T: Adica sa platesti cat mai putin companiei private?

Elena Udrea: Sigur. Asta e logica oricarui business. Fiecare din parteneri vrea sa aiba un castig cat mai mare.

D.T: La inceputul lunii octombrie ati efectuat o vizita in Coreea de Sud, ati invitat compania Samsung sa participe la realizarea acestui proiect, cadastrul. Dar ati lasat atunci senzatia, cel putin prin comunicare, ca acest contract e deja adjudecat companiei Samsung.

Elena Udrea: Nu. Ma bucur ca foarte multa lume a aflat de intentia noastra, asa si trebuie, sa fie foarte publicitata aceasta propunere, acest proiect sa fie foarte cunoscut. Toti cei care vor dori sa vina - eu m-as bucura sa mai fie macar unul - toti cei care vor dori sa vina cu 500 de milioane sa faca acest proiect sunt bineveniti, pentru ca si noi vom avea posibilitatea sa alegem oferta cea mai buna. Compania Samsung si-a oferit disponibilitatea nu de acum, de trei ani de zile.

D.T: Exista si alte intentii de care stiti?

Elena Udrea: Nu. Nu stiu nicio alta intentie.

D.T: Pana acum, doar compania asta.

Elena Udrea: Nu, nimeni nu a venit sa spuna ca ar vrea. Dar in momentul in care noi scoatem documentatia, o facem publica, o trimitem la Bruxelles, sa speram…

D.T: Cam cand se va intampla asta?

Elena Udrea: La sfarsitul lui ianuarie speram sa fim gata cu ea, pentru ca sunt studii care se vor face de companii care stiu sa faca astfel de studii.

D.T: Apropo de proprietati, de vanzari, si dvs. va chinuiati sa vindeti niste apartamente. Ati mai vandut din ele?

Elena Udrea: Nu. Si din pacate si cei care sunt acolo, cei care au cumparat cateva apartamente, sunt destul de suparati de alegerea pe care au facut-o pentru ca au devenit fara sa vrea subiect de presa.

D.T: Cati sunt, vreo 2-3 parca, nu?

Elena Udrea: Nu stiu cati sunt, sunt mai multi, dar este si familia sotului acolo. Pentru ca piata a mers foarte prost, o parte au mers la familie, o parte s-au vandut.

D.T: Dar creditul l-ati achitat parca, intre timp?

Elena Udrea: Nu, nu l-am achitat, nu. Si tot vad ca unii oameni s-au facut ca au uitat ca nu am achitat creditul. Tocmai pentru ca nu am putut sa achit acel credit am vandut terenul pentru care luasem acel credit si care era ipotecat pentru acel credit. Si vanzarea este absolut legala, vanzarea respectiva a plecat cu tot cu credit. L-a luat un investitor in imobiliare.

D.T: Ati avut noroc ca l-ati vandut pe vremurile astea de criza, cand nu se mai vinde practic nimic, cu atat mai putin terenuri.

Elena Udrea: Da, dar si pretul era foarte bun. Totusi erau 6.000 de metri patrati pe lac. Acolo, daca cineva ar putea sa investeasca, asa cum mi-as fi dorit eu sa o fac cand l-am cumparat acum 4 ani, facea…

D.T: Apropo, ati pierdut la tranzactia asta?

Elena Udrea: Per total, am pierdut cateva sute de mii de euro pentru ca eu apucasem sa platesc niste dobanzi la banca.

Despre Turism

D.T: Am vazut in ultima vreme ceva care mi s-a parut destul de ciudat si anume o promovare externa a Romaniei asa, dintr-o data, brusc. V-ati intalnit cu printul de Wales la Londra, asta face parte din strategia promovarii Romaniei?

Elena Udrea: Exista o strategie a promovarii pe pietele externe foarte bine gandita de profesionisti. Asta a fost o intamplare.

D.T: Deci nu are legatura cu strategia de promovare.

Elena Udrea: A venit peste strategia noastra si ne-am bucurat ca am putut s-o facem.

D.T: Va intreb asta pentru ca printul Charles a participat la emisiunea Wild Carpathia difuzata de Travel Channel din Marea Britanie. Asta e tot intamplator?

Elena Udrea: A fost dorinta printului, nu am avut niciun merit aici, noi.

D.T: Deci intalnirea cu printul si lobby-ul pe care il face Romaniei si implicit turismului romanesc spuneti ca e initiativa printului Charles.

Elena Udrea: Este initiativa printului si de aceea si noi am dorit sa dam un semn de recunoastere a ceea ce face printul pentru tara noastra.

D.T: Cum ati facut asta?

Elena Udrea: O sa vedeti, este o surpriza pe care o pregatim pentru sfarsitul anului, dar si prin sprijinul public pe care l-am afirmat public si pe care o sa-l dam in investitiile in infrastructura in zona respectiva, sigur, care sa fie in concordanta cu protejarea mediului inconjurator - pentru ca fac acum o paranteza si va spun ca, spre exemplu, printul de Wales a refuzat sa i se asfalteze ulita care ducea la proprietatea pe care o are…

D.T: Pai nu vrea, tocmai, e stupid, pentru ca asfalt in Viscri distruge locul ala.

Elena Udrea: Asa este. Tocmai de aceea investitiile pe care noi le vom face sunt…

D.T: Dar cine a vrut sa-i asfalteze?

Elena Udrea: Primarul, cred ca pe fonduri europene, si aveau o mare problema pe urma ca nu mai puteau sa faca bucata aia de drum. Deci noi vom investi in zona respectiva in partea de infrastructura si in sustinerea comunitatilor locale in acord cu mediul inconjurator si cu planurile printului din zona respectiva.

D.T: Nu ne spuneti ce surpriza ii faceti?

Elena Udrea: Nu.

D.T: Dar alte doua reportaje, cel difuzat de Al Jazeera de curand, acum vreo luna…

Elena Udrea: A… da, am auzit de el.

D.T: si altul difuzat de o televiziune franceza fac parte din acest proiect de promovare?

Elena Udrea: Stiti ce cred ca se intampla? Noi avem birouri, oficii de turism, in cateva piete tinta. Iau tot timpul legatura cu diferiti jurnalisti pe care noi ii aducem in Romania. Trebuie, indiferent cat ar fi unii de suparati, trebuie sa recunoasca ca in ultimii trei ani s-a vorbit foarte mult despre turism si despre Romania, si in interior, si in exterior. Au atras atentia.

D.T: Ce ma intereseaza e daca aceste reportaje…

Elena Udrea: Nu. N-au fost comandate de noi.

D.T: care par publicitare sunt pe bani, sunt comandate de Minister?

Elena Udrea: Nu, nu. Categoric nu. Nu. Categoric nu.

D.T: Deci sunt facute la initiativa lor, spuneti.

Elena Udrea: Sunt facute la initiativa lor. Sigur ca da.

D.T: Dar pe proiectele de promovare externa cat ati cheltuit pana acum?

Elena Udrea: Deocamdata avem difuzarea pe CNN, Eurosport si Euronews pe doi ani de zile si care e in valoare de vreo 4 milioane de euro, parca, nu as sti exact. Oricum, se plateste pe masura ce contractul se consuma. Vom iesi cu evenimente pe urmatorii trei ani. Ne-am luat un manager de brand, este o mare companie care a lucrat pentru Pepsi-Cola, reprezentata de domnul Eusediu Margasoiu, in lumea comunicarii, PR-ului este un brand, si care…

D.T: Ce face compania asta?

Elena Udrea: Ne ajuta sa promovam brandul turistic al Romaniei.

D.T: Si cum ii zice ei, companiei?

Elena Udrea: O sa verific si o sa va spun exact. Noi colaboram cu domnul sau eu personal colaborez cu domnul Margasoiu. A fost comunicat de presa, o sa va spun si numele companiei imediat. Deci ei sprijina practic, pentru ca la Minister nu sunt specialisti atat de buni in comunicare si marketing. Asta este o activitate care astazi se face la nivelul cel mai inalt, de cei mai buni specialisti. Si astia sunt in piata privata, de regula. Ei, noi ne-am luat aceasta asistenta tehnica prin care sa incercam sa promovam, in conformitate cu manualul de brand pe care il avem, dar cat mai eficient.

Nu este suficient ca te duci pe CNN, Eurosport si Euronews. Trebuie mai mult decat atat. Or pentru asta iti trebuie un bun plan de marketing, de PR pentru extern, pe care noi acum l-am gandit deja in Minister, urmeaza sa scoatem procedurile de achizitii pe pietele externe si, pe langa promovarea pe televiziunile acestea, sa avem si evenimente importante prin care cream o mai buna imagine Romaniei si sa atragem mai multi turisti.

Informatii de context

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a anuntat sambata, 26 noiembrie, la inaugurarea Centrului de Conferinte al Notarilor, ca in februarie 2012 va incepe realizarea Registrului integrat de cadastru si carte funciara, in parteneriat public-privat.

Prezent la eveniment, presedintele Traian Basescu a declarat: "ceea ce a anuntat ministrul Elena Udrea va deveni o realitate si sper ca Romania va avea un cadastru bine facut in timp scurt. Pacat ca am intarziat atat de mult".

La inceputul lunii octombrie, ministrul anunta intr-o postare pe blog ca Samsung ar putea realiza Cadastrul general al Romaniei in parteneriat public - privat.

Reamintim ca Legea parteneriatului public-privat, intrata in vigoare in 2010, a fost extrem de prost primita de Comisia Europeana, care a transmis Guvernului ca Romania risca penalizarea (o procedura de infringement) daca o va aplica in forma actuala. Si Camera de Comert Romano-Americana a criticat legea votata in cvasi-unanimitate de Parlament, acuzind faptul ca instituie arbitrariul in alegerea de catre autoritatile publice a partenerilor privati. Citeste mai mult aici si aici despre impactul negativ al aplicarii Legii PPP.

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a trecut in subordinea ministerului condus de Udrea in septembrie 2011. Udrea a spus in aceeasi postare pe blog ca realizarea Cadastrului general "este poate cel mai important proiect aflat in derulare la MDRT si o cerinta foarte veche a constructorilor si a potentialilor investitori."

La momentul la care Guvernul a aprobat trecerea ANCPI de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Dezvoltarii, Elena Udrea anunta ca "sunt foarte multe proprietati care se suprapun, sunt foarte multe persoane care detin din titluri aceeasi proprietate, sunt foarte multe procese nesfarsite pentru solutionarea acestor probleme. (...) Nu avem planuri de parcelare, avem suprapuneri de titluri de proprietate, avem multe procese la CEDO datorate acestor incurcaturi, unde Romania a fost condamnata de cateva ori".

Cadastrul general ar putea fi facut cu fonduri europene sau fonduri private prin parteneriate public-private. Prin existenta unui cadastru general, PUZ-urile si PUG-urile se vor realiza pe harta cadastrala, toate informatiile legate de aceste planuri urmand sa fie integrate la nivel national, intr-o baza de date.

Avocat: In 11 ani de experienta nu am vazut un teren fara probleme legale

Avocatul Oana Albota declara in urma cu o saptamana ca in 11 ani de experienta nu a vazut "un teren curat, fara probleme judiciare". Nu exista corelatii intre legi, sunt scapari ale legii cadastrului care blocheaza piata imobiliara, iar din cauza unor suprapuneri de prevederi nu se pot face intabulari ale unor proiecte, sustine avocatul citat de Mediafax.

Valeriu Tabara: Pastrati pamanturile, noi suntem pregatiti sa dam drumul din acest an la cadastru

Amintim ca, in urma cu o luna, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, declara ca problemele cadastrale vor incepe sa se rezolve inca din acest an. "Problemele imobiliare se incheie, dar pamanturile care produc valoare vor ramane valoroase. Pastrati-le si eventual cresteti si sistemul de ferme, poate adunati pamanturile la un loc, pentru ca noi suntem pregatiti sa dam drumul din acest an la cadastru, sa putem face si inscrierile si toate documentele legate de proprietate, astfel incat si mostenirile, dar si piata funciara sa fie una normala", anunta ministrul Agriculturii.