ANI verifica un posibil conflict de interese in care s-ar afla secretarul general al Guvernului/ Cristian Preda cere demiterea urgenta a sefei SGG

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 24 noiembrie 2011, 15:48 Actualitate | Esenţial


Daniela Andreescu
Foto: Agerpres
Agentia Nationala de Integritate (ANI) s-a sesizat din oficiu si verifica un posibil conflict de interese in care s-ar afla secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, anunta Agerpres. Potrivit unor informatii aparute in presa, Daniela Andreescu s-ar afla intr-un conflict de interese, pentru ca atat sotul, cat si fiica detin firme care au inchiriate sedii in cladiri ale RA-APPS, institutie aflata in subordinea Secretariatului General al Guvernului. Europarlamentarul PDL Cristian Preda cere demiterea urgenta a sefei SGG, apreciind ca acest gest este cerut de decenta avand in vedere "aroganta intolerabila" a raspunsurilor acesteia la intrebarile care i-au fost adresate.

Miercuri, premierul Emil Boc a declarat ca ANI trebuie sa raspunda la toate intrebarile referitoare la posibilitatea existentei vreunui conflict de interese in cazul Danielei Andreescu.

Intr-un comunicat de presa remis de SGG, Andreescu neaga aceste acuzatii, sustinand ca SGG nu se substituie RA-APPS.

"Secretariatul General al Guvernului nu se substituie RA-APPS, care are autonomie functionala si este condus de un director general numit in 2007 in perioada Cabinetului Tariceanu", mentioneaza comunicatul.

Secretarul general al Guvernului nu are nicio competenta si atributie in stabilirea tarifului chiriei pentru un anumit spatiu al RA-APPS si nici nu este parte semnatara a contractului dintre parti referitor la spatii atribuite in conditiile legii, care sunt verificate anual de Curtea de Conturi, sustine Andreescu.

"Exemplele vehiculate de mass-media nu reprezinta conflicte de interese pentru ca in cazul spatiului din str. Matei Basarab apartinand RA-APPS, acesta a fost atribuit unei asociatii non-profit si cuantumul chiriei pentru acesta nu s-a stabilit de SGG, ci de RA-APPS, in conditiile legii; asociatia care ocupa spatiul plateste chirie de aproximativ 4 euro/mp plus TVA si nu face parte din randul asociatiilor care sunt scutite de plata chiriei si detin spatii la RA-APPS, avand contract de inchiriere cu RA-APPS si nu cu SGG. Chiria stabilita de Regie si platita pentru acest spatiu de cca. 100 mp este de aproximativ 600 de Euro lunar, la care se adauga cheltuielile cu utilitatile", se mai arata in comunicat.

De asemenea, SGG afirma ca spatiul unde are punct de lucru societatea rudei de gradul 1 a secretarului general al Guvernului (fiica Danielei Andreescu - n.r.) apartine RA-APPS, a fost atribuit prin licitatie si exista contract in vigoare pentru care se plateste cea mai mare chirie/mp din imobil si pe total din tot imobilul, respectiv 733,78 euro/lunar pentru o suprafata de 44,83 mp, cu mentiunea ca exista in acelasi imobil inca spatii libere, iar pe strada Ion Campineanu sunt in total sapte spatii libere, la parter, stradal, lucru care poate fi observat de orice reporter care trece prin zona.

Andreescu mai arata ca "copilul din alta casatorie al actualului sot este salariat al Sucursalei pentru Administrarea si Intretinerea Fondului Imobiliar (SAIFI), sucursala a RA-APPS, a fost angajat in conditiile legii de conducerea SAIFI si nu de secretarul general al Guvernului".

"De altfel, nu se pune in discutie niciun conflict de interese pentru ca secretarul general al Guvernului nu are competenta in a angaja personal la sucursalele RA-APPS, iar persoana in cauza nu face parte din cele la care se refera legea care reglementeaza conflictul de interese, care are in vedere numai sotul si rudele de gradul 1, conform legii", se mai arata in comunicatul SGG.
 • Eurodeputatul Cristian Preda cere demiterea urgenta a sefei SGG
"Cred ca Daniela Andreescu nu e singurul membru al PDL care poate asuma sefia Secretariatului General al Guvernului. Aroganta raspunsurilor formulate de D. Andreescu la intrebarile care i-au fost adresate este intolerabila", scrie Preda pe blogul sau.

El precieaza ca nu este vorba doar despre o problema legala, ci si despre "o problema de etica publica".

"Secretarul general al Guvernului avea datoria de a lamuri simplu si clar ce i s-a reprosat, nu de a tortura limba juristilor pentru a machia interese private. Decenta cere inlocuirea Danielei Andreescu de urgenta", considera Cristian Preda.
 • La adresa la care sefa SGG spune ca este doar o asociatie non-profit se afla si firma sotului
Spatiul RA-APPS din strada Matei Basarab, despre care sefa SGG Daniela Andreescu sustine ca ar gazdui doar o asociatie non-profit din care face parte si sotul sau, Aurel Teodorescu, este de fapt si sediul firmei acestuia, Huntfish Delta SRL, care desfasoara activitati economice, informeaza Mediafax.

Initial, la adresa din strada Matei Basarb numarul 71 se afla sediul Clubului de pescuit sportiv Delta Fishing, asociatie fara scopuri patrimoniale, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

In septembrie 2010, sotul Danielei Andreescu, Aurel Teodorescu, a infiintat firma Huntfish Delta SRL, in care este actionar, alaturi de Clubul de pescuit sportiv Delta Fishing, detinand 51% din partile sociale.

Conform datelor de la Registrul Comertului, atat clubul, cat si firma nou-infiintata au acelasi sediu, strada Matei Basarb numarul 71, bloc L111 A, sector 3. Huntfish Delta SRL are ca obiect de activitate "alte activitati sportive", are un salariat, iar bilantul pe 2010 indica venituri totale de 3.585 lei, cheltuieli totale de 20.854 lei si datorii de 181.103 lei.

Desi la adresa respectiva se afla si o firma care desfasoara activitati economice, in ultimul din seria de comunicate pe care le-a dat pentru a raspunde acuzatiilor din presa, sefa SGG sustine ca spatiul din strada Matei Basarab "a fost atribuit unei asociatii non-profit si cuantumul chiriei pentru acesta nu s-a stabilit de SGG, ci de RA-APPS, in conditiile legii; asociatia care ocupa spatiul plateste chirie de aproximativ 4 euro/mp plus TVA si nu face parte din randul asociatiilor care sunt scutite de plata chiriei si detin spatii la RA-APPS, avand contract de inchiriere cu RA-APPS si nu cu SGG". "Chiria stabilita de Regie si platita pentru acest spatiu de cca. 100 mp este de aproximativ 600 de euro lunar, la care se adauga cheltuielile cu utilitatile", se mai arata in comunicatul SGG.

Fiica Danielei Andreescu, Irina Zisman, este asociat in firma Daniro Events, care a castigat un contract de 38.000 de lei pentru furnizarea de aranjamente florale la Senat.

In acelasi comunicat, care face referire si la fiica, definind-o drept "ruda de gr.1 a secretarului general al Guvernului", se mai arata: "Spatiul unde are punct de lucru societatea rudei de gr.1 a secretarului general al Guvernului apartine RA-APPS, a fost atribuit prin licitatie si exista contract in vigoare pentru care se plateste cea mai mare chirie/mp din imobil si pe total din tot imobilul, respectiv 733,78 euro/lunar pentru o suprafata de 44,83 mp, cu mentiunea ca exista in acelasi imobil inca spatii libere., iar pe strada Ion Campineanu sunt in total sapte spatii libere, la parter, stradal, lucru care poate fi observat de orice reporter care trece prin zona".

Guvernul a aprobat, in sedinta din 16 noiembrie, o ordonanta de urgenta prin care sunt puse in vanzare peste 700 de imobile aflate in administrarea RA-APPS. Pe lista acestor imobile, obtinuta de Mediafax, se regaseste si sediul firmei fiicei secretarului general al Guvernului, Irina Zisman, sediu care se afla pe strada Ion Campineanu nr.3A, precum si o cota indiviza, de 32,89 de metri patrati, situata la parter, la adresa la care se afla firma lui Aurel Teodorescu.

La acel moment, Stirile PRO TV au relatat ca unul din spatiile RA-APPS este inchiriat Clubului sportiv Delta Fishing, apartinand actualului sot al Danielei Andreescu, Aurel Teodorescu. La acel moment Andreescu a sustinut ca doar fiica sa a luat un spatiu central de la RA-APPS.

Potrivit aceleiasi surse, Bogdan Teodorescu, fiul vitreg al Danielei Andreescu, a fost in 2009 consilierul ei personal la Secretariatul General al Guvernului, iar acum este director la sucursala care se ocupa chiar de administrarea fondului imobiliar.

Si fiica lui Andreescu din prima casatorie, Irina Zisman, a fost angajat candva la AVAS, tot o institutie coordonata de mama sa.

Replica Danielei Andreescu a fost aceea ca in acest caz nu este vorba despre un conflict de interese, intrucat, "potrivit Codului Familiei, sotul nu este ruda, iar copiii din alta casatorie ai sotului" nu ii sunt rude, ci "afini".

In ceea ce priveste faptul ca intr-un spatiu RA-APPS inchiriat lui Aurel Teodorescu functioneaza un magazin cu articole de pescuit si vanatoare, Andreescu mentiona, saptamana trecuta: "Este eronat, deoarece este vorba de un spatiu inchiriat unei asociatii, pe care ati mentionat-o, si in care acesta este membru".

Potrivit declaratiei de avere, Daniela Andreescu are un teren in Mogosoaia si inca unul in Bucuresti, dar si un apartament si o casa. Are bijuterii in valoare de 50.000 de lei. Impreuna cu sotul detine 3 masini dintre care doua marca BMW, un X3 si un X5, dar si o barca.

Aurel Teodorescu, sotul Danielei Andreescu, detine o casa si un teren in Bucuresti, 25.000 de lei in conturi si a obtinut in 2009 de la firma Daniro Events, la care actionar este Irina Zisman, un salariu de 27.000 de lei


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2362 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Motto (Joi, 24 noiembrie 2011, 16:08)

  Van Ghelie [anonim]

  Astia nici nu stiu sa fure
  • +1 (1 vot)    
   Declaratia presedintelui Traian Basescu (Joi, 24 noiembrie 2011, 22:41)

   bibicul [anonim] i-a raspuns lui Van Ghelie

   Va aduceti aminte de declaratia presedintelui de acum o saptamana referitoare la un numar de secretari de stat care si au dat demisia subit din guvern in ultima perioada din pricina unor acte de coruptie?
   Ei bine printre aceste cazuri este vorba si de dna Ana Maria Topoliceanu al carui flagrant apropae s a consumat, norocul dansei fiind un telefon de avertizare.
   Alti secretari de stat de la Agentia de Restituire a Proprietatii au plecat sau au fost chiar retinuti.
   Impreuna cu doamna Andreescu, toti acesti oameni au ceva in comun.
   Chiar daca este o tema tabu in unele institutii, in altele nu. Acest punct comun e aproape de final.
   O seara buna, cu atentie
   • 0 (0 voturi)    
    Cam imbarligata postarea ta.... (Vineri, 25 noiembrie 2011, 10:41)

    Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui bibicul

    Adica basescu face "curat" pe bune?Zau? Sa mori tu?
    Tu nu vezi cum media "apropiata" puterii se face ca ploua apropo de scandalul Andreescu?
    Ma mir ca , intr-un tarziu, Hotnews a publicat ceva, este drept undeva periferic...
    In plin scandal, madam Udrea se plimba in Israel la brat cu hotzomana, ce semnal mai bun vreti ca nu i se va face nimic?
    Securistu' de barbat al sau trimite amenintari ziaristilor si nimeni nu se sesizeaza (organele dorm, este vorba de ziaristii "dusmani", lasa-i sa tremure ca merita...)
    Problema este ca astia sunt cei care conduc tara asta de zeci de ani, da, ati citit bine!
    Credeati ca Guvernul, parlamentul si, mai ales, presedintele sunt de capul lor?
    Pana si Ceausescu era un paravan pentru ei.
    Cine sunt astia?
    Ganditi un pic...hai, ca este simplu.
 • 0 (6 voturi)    
  Dacă e vinovată, ar putea fi reevaluată! (Joi, 24 noiembrie 2011, 16:09)

  Alin [anonim]

  Nu înţeleg de ce trebuie demişi cei care sunt apropiaţi de Preşedintele Traian Băsescu, Conducătorul nostru Înţelept, dacă au probleme penale sau de incompatibilităţi, sau de conflicte de interes. Doamna Daniela Andreescu este o apropiată a Primei Doamne Elena Udrea, iar prin asta este apropiată de Preşedintele Traian Băsescu, deci nu ştiu de ce trebuie verificată de ANI! Poate doar aşa, la oha, ca să demonstreze şi ANI că oamenii Preşedintelui Traian Băsescu sunt curaţi ca lacrima! Şi, oricum, chiar dacă iese ceva penal, va fi reevaluată de Preşedintele Traian Băsescu, Conducătorul nostru Înţelept şi va scăpa, pentru că dacă ar fi să-i închidă pe toţi apropiaţii Preşedintelui Traian Băsescu care au probleme penale, atunci cine ar mai conduce ţara?
 • +2 (2 voturi)    
  pana fac ei ceva... (Joi, 24 noiembrie 2011, 16:16)

  catalin_mattei [utilizator]

  la cum se misca astia cand se afla de magarii facute de unii din posturi cheie este greu sa nu crezi ca toti sunt o apa s-un pamant.. nastase si ai lui cred ca sunt invidiosi pe prezentii guvernanti.. pe astia ii doare in 14 ca se stie ce magarii fac.. sunt ca sotul care este prins cu amanta in pat si spune candit" nu este ce pare"
 • +2 (2 voturi)    
  cine sa afle?? ANI? :P (Joi, 24 noiembrie 2011, 16:18)

  Bogdan [anonim]

  Cat caz se face de importanta ANI, dar cand vine vorba de eficienta astia nici macar ziarele nu le citesc la zi. Ei afla mereu ultimii cand sunt cazuri de incompatibilitate (peste vreo luna iar o descopere ca Mircea Diaconu e si director de teatru :P)...
  Ar trebui macar sa li se asigure o linie de Internet si sa fie supravegheati sa nu stea toata ziua pe site-uri porno...Ca sa afle si ei de cazuri de incompatibilitate in aceeasi zi in care apare si in ziar
 • 0 (0 voturi)    
  Club de binefacere, (Joi, 24 noiembrie 2011, 16:19)

  Constantin [anonim]

  asta e politica romaneasca! Schimbati macazul odata ca linia asta, impusa de Iliescu, duce intr-o infundatura si s-ar putea, la capatul ei, sa va loviti cu capul de zid.
 • +1 (1 vot)    
  "demiterea urgenta" ?!! (Joi, 24 noiembrie 2011, 17:04)

  costica [anonim]

  pai, ar trebui sa-i demiteti pe toti portocaliii lui Boc, din toate functiile !!!
  Peste tot e la fel si la nivel central si la nivel local...
  Ce matrapazlacuri fac PDLeii, ii depasesc si pe PSDei, crapa PSDeii de ciuda ca i-au depasit PDLeii la furat !!!!
 • +1 (1 vot)    
  gresit (Joi, 24 noiembrie 2011, 17:17)

  kllaus [anonim]

  Oameni de genul asta nu trebuie demisi, trebuie impuscati. A-i demite nu inseamna pentru ei decat a schimba fotoliul, la fel de caldut, cu aceiasi temperatura placuta dosului.
  Din pacate zidul de la Targoviste nu ar ajunge pentru cati candidati sunt.
  Ca si mine, sunt multi altii in tara aceasta, care ajung treptat la concluzia ca am irosit gloantele degeaba.
  Macar personajele asa zis odioase nu minteau asa de ordinar precum cele din zilele noastre.
 • +1 (1 vot)    
  Dupa juramantul de credinta (Vineri, 25 noiembrie 2011, 7:37)

  John M. [utilizator]

  facut poporului si pe care il incalca, acesti nemernici ar trebui judecati pentru tradare de un tribunal special si trimisi dupa gratii in cel mai scurt timp posibil. Adica, de ce exista o diferenta intre un civil si un militar atunci cand isi incalca juramantul? In ambele cazuri e vorba de tradare.
  • 0 (0 voturi)    
   Daca nu stiati... (Vineri, 25 noiembrie 2011, 8:43)

   Serban [anonim] i-a raspuns lui John M.

   Ca tot veni vorba de juramant, poate nu stiati un anumit detaliu asa ca o sa vi-l zic eu.
   In momentul juramantului biblia pe care se pune mana nu este cea Ortodoxa, astfel toti parlamentarii, toate persoanele care trebuie sa depuna acest juramant o fac pe o biblie de alta religie, in acest mod avand "dezlegare" spirituala.

   Juramantul lor in fata romanilor = 0, defapt ei n-au jurat pe nimic al nostru => pot sa faca ce vor ei.

   Acesta este secretul, de aceea nimeni nu vorbeste, de aceea nimeni nu pateste nimic. Fiecare a jurat pe altceva, daca scoate unul un cuvant pica toti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by