Romania si Israelul doresc sa dezvolte proiecte comune in domeniile infrastructurii, energiei si, in special, in agricultura, a declarat joi, la Ierusalim, premierul Emil Boc, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau israelian Benjamin Netanyahu.

Premierul roman a mai spus ca discutiile au vizat si domeniile IT si turism. Premierul Emil Boc a anuntat ca Romania si Israel vor infiinta o fundatie in domeniul cercetarii-dezvoltarii, prin intermediul careia sa fie atrase fonduri private in acest scop, si vor organiza un centru specializat in modernizarea infrastructurii de comunicatii.

Premierii Emil Boc si Benjamin Netanyahu au semnat la Ierusalim o declaratie comuna a celor doua guverne care face referire la cooperarea in mai multe domenii, atat pe probleme de politica externa cat si pe probleme sociale si economice.

Astfel, Romania se angajeaza sa sprijine Israelul in eforturile sale impotriva atacurilor teroriste. In plus, cele doua guverne vor introduce politici transparente de promovare a investitiilor, inclusiv taxe favorabile si masuri pentru atragerea de investitii care sa se aplice companiilor israeliene din Romania si celor romane din Israel.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a apreciat ca prin semnarea acestor acorduri s-a facut un pas important in intensificarea relatiilor bilaterale. "Intotdeauna am fost prieteni, dar acum vrem sa traducem in termeni practici colaborarea noastra in domeniile apararii, economiei, educatiei, agriculturii si in alte domenii. Poporul israelian stie ca are in poporul roman si in premierul roman un bun prieten. Fiecare israelian este fie de origine romana, fie are un prieten roman", a declarat premierul israelian.

Ce documente au fost semnate joi la Ierusalim

  • Ministrul roman al Muncii, Sulfina Barbu, si ministrul israelian de Interne, Eliyahu Yishai, au semnat un acord privind accelerarea negocierilor pentru a facilita recrutarea si angajarea temporara in Israel a romanilor in sectorul constructiilor si dezvoltarea unui cadru juridic mai larg in domeniul ocuparii fortei de munca.

Documentul subliniaza interesul comun al celor doua guverne in ocuparea temporara a muncitorilor romani in Israel in sectoare care urmeaza a fi convenite ulterior

  • Ministru Sanatatii Ladiszlau Ritli a semnat cu ministrul adjunct al sanatatii, Yaakov Litzman, un plan de cooperare intre cele doua ministere care prevede dezvoltarea in urmatorii ani a unor proiecte comune in domeniul asistentei medicale de urgenta, pregatirea sistemului de urgenta in caz de calamitati si victime multiple, cardiologie si chirurgie cardiovasculara etc

Un alt proiect vizeaza pregatirea unui spital si construirea unui plan-cadru de reactie la accidente colective.

  • Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a semnat cu omologul saru israelian, Gilad Erdan, o declaratie de intentie comuna de cooperare in domeniul protectiei mediului.

Astfel, cele doua state vor colabora pe teme precum managementul resurselor de apa, combaterea efectelor secetei si inundatiilor, prevenirea poluarii apelor etc

  • Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a semnat cu omologul sau Gideon Saar un memorandum de intelegere care include organizarea de stagii de perfectionare si de seminarii pentru profesorii romani de istorie

Intrebat de ziaristii israelieni cum traverseaza Romania actuala criza europeana, Emil Boc a raspuns ca Executivul pe care il conduce a adoptat unele dintre cele mai austere masuri din Europa si astfel Romania a reusit sa ajunga la stabilitate macroeconomica.

"Daca nu luam masurile pe care le-am luat, am si ajuns la un deficit de -14% dar avem acum un deficit de 4,4% si intentionam sa ajungem la zero", a spus el, adaugand "trebuie sa consumam cat producem".

Emil Boc a precizat ca Guvernul pe care il conduce va promova in continuare "o politica responsabila" chiar daca Romania se indrepata catre un an electoral.

Premirul israelian Benjamin Netanyahu a comentat: "Ceea ce faceti pentru Romania necesita foarte mult curaj".