Premierul Romaniei, Emil Boc, a afirmat joi, la Ierusalim, ca pentru rezolvarea dosarului iranian "calea pasnica, diplomatica, ramane singura solutie". Declaratia a fost facuta intr-o conferinta comuna de presa cu primul ministru israelian Benjamin Netanyahu, care a pledat din nou pentru inasprirea sanctiunilor impotriva Iranului, in special in ceea ce priveste sectoarele petrolier si bancar.

Romania impartaseste pozitia Natiunilor Unite cu privire la problema Iranului si va ramane consecventa cu deciziile ONU si ale UE, a precizat Emil Boc.

Benjamin Netanyahu a declarat ca a discutat cu premierul roman Emil Boc despre problema Iranului, "care isi doreste arma atomica".

"Ne-am exprimat dorinta sa se exercite presiuni serioase. Pentru sanctionarea Iranului este nevoie de sanctiuni puternice, mai ales in domeniul petrolului si cel bancar. Daca vrem sa lovim economia Iranului, acestea sunt sactiunile cele mai puternice", a spus premierul israelian.

Netanyahu spune ca la nivel mondial nu mai exista neintelegeri in ceea ce priveste problema Iranului.

"Toata lumea a ajuns la concluzia ca Iranul actioneaza pentru a obtine arma nucleara. Intrebarea este - oare sunt suficiente aceste sanctiuni? Eu cred ca singurele care ar putea sa loveasca in retetele financiare ale Iranului si cele mai eficiente sunt sanctiunile din domeniile petrolului si cel bancar", a continuat el.

"Mai ramane sa fie aprobate aceste sanctiuni in Consiliul de Securitate al ONU. Sub conducerea SUA, sper sa fie adoptate aceste sanctiuni puternice", a adaugat oficialul israelian.

In ceea ce priveste relatia cu Egiptul, Benjamin Netanyahu a precizat ca Israelul are un interes profund sa mentina pacea dintre cele doua tari: "Interesul este de mentinere a acestei paci pe termen lung, indiferent cine va forma guvernul aflat la putere" la Cairo, a spus primul ministru israelian.