Copiii nascuti in 2005 sunt ultima generatie care incepe clasa I fara clasa pregatitoare. Cum se vor face inscrierile in scoli in 2012 si de la ce varsta

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 22 noiembrie 2011, 17:47 Actualitate | Esenţial


Gradinita
Foto: Agerpres
Copiii nascuti in 2005 reprezinta ultima generatie care incepe clasa I fara sa urmeze clasa pregatitoare introdusa in invatamantul primar. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a transmis in urma cu o saptamana o nota catre directorii de gradinite si scoli primare cu conditiile exacte ale inscrierii copiilor in clasa pregatitoare - care va fi introdusa in invatamantul primar - si in clasa I in anul scolar viitor (2012-2013). Potrivit acesteia, in clasa pregatitoare din invatamantul de masa sunt inscrisi copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar.

La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.

Nota citeaza o adresa a Ministerului Educatiei care precizeaza urmatoarele:
 • copiii de 6 ani care, in anul scolar 2011-2012, sunt inscrisi la gradinita, in grupa mare, vor fi inscrisi, in anul scolar 2012-2013, in clasa I.
 • copiii de 5 ani care, in anul scolar 2011-2012, sunt inscrisi la gradinita, in grupa mare, vor fi inscrisi in anul 2012-2013 in clasa pregatitoare.

"In perioada 21.11.2011-30.11.2011 in unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particular de nivel prescolar vor fi organizate intalniri cu parintii, in vederea comunicarii acestor precizari", se arata in nota citata. Aceasta mentioneaza ca "parintii copiilor care vor implini varsta de 6 ani pana la data de 31.12.2012 vor fi solicitati sa opteze pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare sau in grupa mare, in anul scolar 2012-2013".

Cristian Alexandrescu, inspectorul general scolar al municipiului Bucuresti: Toti copiii care sunt nascuti in anul 2005 vor incepe clasa I

Clasa pregatitoare va fi introdusa in invatamantul primar incepand cu anul scolar 2012-2013. Odata cu trecerea clasei pregatitoare la invatamantul primar, invatamantul devine obligatoriu de la varsta de 6 ani. Cu alte cuvinte, "toti copiii care sunt nascuti in anul 2005 vor incepe clasa I. Toti copiii care sunt nascuti in anul 2006, incepand cu data de 1 ianuarie, pana pe 31 august, incep clasa pregatitoare. Iar parintii copiilor care sunt nascuti intre 1 septembrie 2006 si 31 decembrie 2006 au dreptul sa opteze in functie si de dezvoltarea psihosomatica a copilului daca urmeaza o clasa pregatitoare sau raman in continuare la gradinita", a declarat pentru HotNews.ro inspectorul general scolar al municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu.

Acesta a declarat ca o sa fie asigurate toate spatiile necesare si cadrele didactice pentru toti cei care sunt locuitori ai Bucurestiului si care trebuie sa inceapa clasa I sau clasa pregatitoare. "Noi deja avem sedinte de informare la nivelul fiecarei gradinite de la nivelul Municipiului Bucuresti, urmeaza ca din luna ianuarie sa organizam un call-center pentru a putea sa-i informam si pe parintii care nu si-au inscris copiii la o gradinita, pentru a sti precis ce trebuie sa faca in continuare".

Ministerul Educatiei elaboreaza in prezent curriculumul si planurile-cadru pentru clasa pregatitoare, care vor fi implementate in anul scolar 2012-2013. In ce-i priveste pe cei care vor preda la aceste clase pregatitoare, este vorba despre invatatori care vor urma vara aceasta un curs de formare si vor prelua copiii de la clasa pregatitoare pana la clasa a IV-a, a explicat Cristian Alexandrescu.

 • Parintii se declara bulversati pe motiv ca le ramane putin timp sa se hotarasca unde le raman copiii
Pe forumurile de specialitate abunda intrebarile din partea parintilor, care nu stiu exact in ce ciclu vor trece copiii lor si la ce gradinita sau in ce scoala trebuie sa se inscrie de la anul. "Stie cineva cam ce reprezinta practic aceasta clasa 0? Baiatul meu cel mic face 5 ani la toamna si, stiu de la cei mari, ca pentru o invatatoare buna trebuie sa-l inscrii (neoficial, desigur) inca din toamna anterioara, altfel ramai pe dinafara", se arata intr-un astfel de comentariu. Alt parinte spune ca regulile anuntate acum pot da peste cap socotelile parintilor: "cei mai buni isi fac clasele deja de la sfarsitul anului anterior celui de inscriere. de exemplu, fiica - mea a intrat acum in clasa a 4-a, iar invatatoarea ei are deja clasa formata pentru toamna viitoare in clasa I-a. si-a facut-o de prin martie".


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


10079 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Grupa pregatitoare la gradinita sau la scoala? (Marţi, 22 noiembrie 2011, 18:07)

  Andrei [anonim]

  Sunt cateva probleme care cauta raspuns:
  1. Cine va preda la clasele pregatitoare (clasa 0 de la scoli), in conditiile in care invatatorii care termina in 2012 clasa a 4-a vor prelua clasa I?
  2. Exista destul spatiu in cadrul scolilor pentru a se inscrie aici, incepand cu 2012 - 2013 atat clasa I cat clasa 0? Sau clasa 0 se va organiza in cadrul gradinitelor, dar vor tine de scoli?
  3. Ce programa vor urma copii care pot opta pentru grupa mare in 2012 - 2013, la gradinite, daca ei au fost tot in grupa mare si in 2011 - 2012?
  4. De asemenea, copii inscrisi in grupa pregatitoare in 2011 - 2012 care pot opta pentru clasa 0 la scoala, vor urma o alta programa fata de cea de la gradinita?
  5. Profesorii / invatatorii care vor preda la clasa 0 vor preda la aceste clase pana la clasa a IV-a sau se vor ocupa doar de clasa 0?
  • +2 (6 voturi)    
   HABAR-NU-AU (Marţi, 22 noiembrie 2011, 18:40)

   DanDa [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   Nimeni nu are habar de nimic. Un neica-nimeni (inspector scolar) "declara" ca "o sa fie asigurate toate spatiile necesare si cadrele didactice pentru toti ...". Hai, nu, serios ?!? Si cand se vor face astea? Si cum? Si cu ce bani? Si in care spatii? Si cu care programa?

   HABAR-NU-AU!!!

   Nenea inspectorul scolar crede ca aici se lucreaza cu pepeni sau cartofi? Cum explica un parinte unui copil ca va fi elev (sau ce va fii???) in clasa ZERO? Numai enuntul acesta - clasa zero este o absurditate. Si cam ce vor face ei in clasa zero? Nimeni nu stie. Nimic.
   • +1 (5 voturi)    
    Au habar! (Marţi, 22 noiembrie 2011, 20:42)

    Lilia73 [utilizator] i-a raspuns lui DanDa

    Am fetita in clasa I. In general parintii copiilor sunt receptivi, sunt insa si din aceia care intra intr-o agitatie atunci cand copiii primesc tema pt acasa, de exemplu la matemateca, de scris betisoare, plusuri si egaluri strigand ”cine doamne face programul asta asa de greu, manualul este foarte complicat!” Faceti-va singuri concluziile! Pentru mine faceti parte din ”acei” parinti.
    P.S. @ Andrei. La o parte din intrebari vei gasi raspunsul aici: Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale
    • 0 (2 voturi)    
     grea matemateca asta... (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 9:43)

     domn invatator [anonim] i-a raspuns lui Lilia73

     auzi, ia-l pe funeriu si mergeti amandoi frumos, in clasa 0, ca se pare ca aveti nevoie... si totusi zici ca tie nu ti se pare programa grea!? ciudat, n-as fi zis... :)))
     • +1 (1 vot)    
      Nu mai spune! (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 10:28)

      Lilia73 [utilizator] i-a raspuns lui domn invatator

      Carcotasii nu fac niciodata greseli mecanice? Te-ai bucurat ca ai gasit si tu o greseala ! Bravo! Cauta in continuare, forumuri sunt multe! Bafta!
    • +1 (1 vot)    
     Legea 1/2011 (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 9:44)

     Andrei [anonim] i-a raspuns lui Lilia73

     Leagea nu am citit-o in totalitate, dar am incercat sa o parcurg; aplicarea ei este problema, In practica situatia sta altfel. Un exemplu este urmatorul : "6% din produsul intern brut al anului respectiv", procent care nu a fost niciodata atins. De aceea eu intreb nu cum este reglementata situatia, ci cum se va pune in practica, efectiv, aceasta lege. In jurul scolii la care urmeaza sa ne inscriem fetita sunt 3 gradinite care vor trimtie catre scoala 16 grupe de 25 de copii, in conditiile in care la aceasta scoala era spatiu pentru 4 clasa de clasa I. Ori, daca la gradi mai puteau "chiuli" copii, la scoala s-a terminat.
     Sa vezi de acum pilele si cum se vor imbogati directorii de scoli generale... care oricum au si fimele care asigura, contra cost intre 500 si 800 RON pe luna, programele after scool.
     • +1 (1 vot)    
      S-au schimbat multe lucruri in bine (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 10:23)

      Lilia73 [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

      Va zic ca un parinte direct interesat.Se vor oganiza grupe pregatitoare si in gradinite.. Sa stiti ca aveam aceleasi temeri ca si dvs. dar la scoala unde am inscris fetita, programul after scool este gratuit, si copiii se inscriu pe baza simplei cereri la directie. Scoala e in sect.3 . Da, am vazut si un microbus de la o scoala particulara care vine dupa ore si ia unii copii.
      P.S. cine e obisnuit cu pilele, in continuare o sa dea ”atentii”.. Si inca ceva, nu am citit detaliat, dar s-a schimbat radical statutul directorilor de scoala, stiu sigur ca nu mai sunt ”vesnici” ca pana acum.
      • 0 (0 voturi)    
       Tot in sect 3 stau si eu (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 10:40)

       usand100 [utilizator] i-a raspuns lui Lilia73

       De curiozitate, la ce scoala?
    • 0 (0 voturi)    
     Exact asta e una dintre probleme (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 9:56)

     DanDa [utilizator] i-a raspuns lui Lilia73

     Sunt unii "destepti" ca si dvs care le stiu ei pe toate. Si trebuie sa faca toti ca si ei. Si "cine nu e cu noi e impotriva noastra". Doamna, aveti o grava problema, mergeti sa va cautati. Nu stiti dvs dintre care fel de parinte fac eu parte. (doar in paranteza mie temele mi se par aiureli si in consecinta nu imi oblig copiii sa faca teme. O sa fiti surprinsa sa aflati ca totusi isi fac temele fara sa ii oblig eu si cand nu se descurca cer ajutor).
     Ce nu inteleg "acei" parinti ca dvs este ca fiecare copil este unic. Am unul dintre copii care are la toamna 6 ani si cateva zile. Daca eu consider ca nu este pregatit sa mearga la scoala, sa urmeze rigorile de acolo si ca inca trebuie sa "se mai joace" la gradinita nu este acceptabil sa vina Lilia73 sa imi spuna ce sa fac. Si nici un "nene" inspector care are o singura grija reala: sa isi pastreze scaunul si sa lustruiasca dosu' lu' dom'ministru' pentru asta.
     • 0 (0 voturi)    
      ! (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 11:02)

      Lilia73 [utilizator] i-a raspuns lui DanDa

      "cine nu e cu noi e impotriva noastra" o aplicati dvs, nu eu! Dar in alta ordine de idei : sunt un om mic in lumea asta, invatata de parinti sa ma conformez legilor si sa respect niste reguli. Daca vad in unele legi un rationament logic, nu inseamna ca ” lustruiesc dosu” cuiva” lustruiti voi, cei care la sedinte de parinti in loc sa va intereseze programul educational, bagati tot felul de idei cu cumparatul perdelelor si parchetului”
 • +6 (8 voturi)    
  Clasa 0 (Marţi, 22 noiembrie 2011, 18:39)

  Aniela [anonim]

  Dar la evaluarea abilităților și capacității copiilor de a începe școla la vârsta de 5 ani s-a gândit cineva?
  Este cu adevărat apt un copil de 5 ani să respecte un program strict ? Nu ne grăbim prea tare să le scurtăm copilăria ?
  • -1 (5 voturi)    
   intrebarea ta... (Marţi, 22 noiembrie 2011, 18:57)

   me [anonim] i-a raspuns lui Aniela

   contine un cuvant extrem de nefamiliar si nefolosit de cei ce dau asemenea legi: "gandit"

   nu s-au gandit astia la nimic s-au trezit dimineata si au zis"hai sa mai schimbam ceva"
   nu vezi ca nu au rezolvat problemele la licee, facultati, scoli generale da acu fac clasa 0... la ce ajuta sa mor de stiu...
  • +1 (3 voturi)    
   avand in vedere... (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 10:48)

   bryze [anonim] i-a raspuns lui Aniela

   ... ca in majoritatea tarilor din Europa de Vest scoala incepe la 3 ani (in Belgia sunt 3 ani pregatitori, de la 3 la 6 ani), cu program de 6-8 ore / zi, nu vad care e problema... Oricum, la inceput e mai mult joaca decat invatat.
   Iar clasa I la 7 ani mi se pare o prostie... pe care parintii mei au facut-o, m-au dat la scoala la 7 ani desi sunt nascuta in septembrie, am pierdut complet inutil un an, am terminat facultatea cu un an mai tarziu decat restul, si conteaza...
 • +1 (5 voturi)    
  Scoala in Romania (Marţi, 22 noiembrie 2011, 19:00)

  Name [anonim]

  Poftim , tocmai de asta avem parte numai de generatii mediocre , de la o varsta frageda ii dai copilului 10 manuale sa ti le invete pe toate , cat de inconstient poti fi .In urma cu cateva zile , eram la scoala in timpul orei de matematica dand lucrare , profesoara ne povestea ca ceea ce facem noi acum (lucrarea) in alte tari se da la FACULTATE , tin sa mentionez ca sunt clasa a 10-a , sa nu va ganditi ca doar la matematica sa intampla asta , la toate materile se repeta aceeasi poveste , daca incarci prea mult un copil , lucru , fiinta , orice in viata , vei capata un rezultat invers de cat cel dorit.
 • 0 (0 voturi)    
  Copii nascuti in 2006 ce au facut gr. pregatitoare (Marţi, 22 noiembrie 2011, 19:40)

  Thocomerius [anonim]

  Din articol nu rezulta nicicum care este situatia copiilor nascuti in 2006 care au urmat in anul scolar 2011-2012 grupa pregatitoare. Pot fi acestia inscrisi in clasa I ?
  Exista dispense, insa cu privire la cei care urmeaza in prezent grupa mare.
  Nu s-a gandit nimeni ca nu se poate ca trei ani la rand bietul copil sa faca liniute, bastonase, cifre etc Deja are caiete tip I si de mate in grupa pregatitoare la gradi unde fac, practic, ceea ce se face in clasa I, dupa posibilitatile lor. Va face acelasi lucru in clasa 0 la scoala, apoi, mai elaborat, in clasa I. E chinuitor!
  • 0 (0 voturi)    
   De acord (Marţi, 22 noiembrie 2011, 21:23)

   Cristina [anonim] i-a raspuns lui Thocomerius

   Suntem exact in aceeasi situatie! In plus, ne-am orientat deja catre o scoala, am vorbit cu viitoarea invatatoare, cu directorul escolii etc. Fetita mea citeste, calculeaza, pentru ca asa vrea ea, eu nu am incurajat-o neaparat. Inca trei ani de acum incolo ce va face?
 • +2 (2 voturi)    
  Am un copil de 5 ani și azi am fost... (Marţi, 22 noiembrie 2011, 19:50)

  Adrian [anonim]

  ... la școala la care vrem să facă această grupă pregătitoare. Am completat o cerere. Recunosc că directoarea școlii a fost foarte, foarte amabilă și ne răspundea la toate întrebările, atât cât putea. Am aflat că:
  nimeni nu știe exact cum o să se întâmple însă această directoarea s-a gândit cum o să facă și speră să se descurce;
  școlile care nu au până la sfâșitul anului o listă cu "preînscriși" înseamnă că nu vor avea suficienți copii pentru aceste grupe și nu le vor putea face;
  nu se mai fac grupe pregătitoare la grădiniță;
  trebuie ca toți părinții să se ducă la școli și să facă această preînscriere.

  În concluzie, nu există răspunsuri clare dar a început ceva și până la sfârșitul anului școlile vor știi exact care o să fie situația, câți copii vor avea, etc. Totul este însă ca și părinții să fie conștienți că dacă doar or să stea să înjure pe forumuri nu se va întâmpla nimic. Eu nu am citit nimic pe internet, m-am dus direct la școală și am primit acolo cele mai bune răspunsuri pe care sistemul școlar le are până acum pentru această situație.

  Dacă legea e bună sau nu, dacă se aplică bine sau nu, etc. sunt doar discuții inutile, lucrurile se schimbă și or să se schimbe în rău dacă nu dă fiecare o mână de ajutor sau dacă se pune de-a curmezișul. Am descoperit și părinți care nu știau nimic despre toate aceste lucruri cu toate că au un copil de peste 5 ani. Ei credeau că de la anu' copilul o să fie tot la grădiniță. Asta este deja ignoranță și ăștia vor fi cei care or să creeze cele mai multe probleme.

  Și mai este ceva, nu doar școala este responsabilă cu ce se întâmplă copiilor noștri, e ușor să dăm vina pe sistem dar am văzut atât de mulți părinți care sunt complet indolenți și iresponsabili și cred că ceea ce se întâmplă cu copiii noștri se datorează familie în proporție mult mai mare decât școlii. E bine însă că avem pe cine să dăm vina.
 • -2 (8 voturi)    
  Nu inteleg... (Marţi, 22 noiembrie 2011, 20:01)

  thocomerius [anonim]

  Nu inteleg multe din comentarii!
  In majoritatea Europei se incepe scoala mult mai devreme! In Olanda, Belgia, UK, spre exemplu, se incepe scoala de la 4 ani. E adevarat, programa e relaxata, insa nu se tine copilul sub fustele mamelor pana la 7, aproape 8 ani, precum in Romania!
  Generatiile mediocre sunt rezultatul relaxarii atitudinii parintilor, a profesorilor si a societatii fata de copii. Am inceput scoala la nici 6 ani jumatate si asa au fost aproape toti colegii mei de promotie. Nu m-am plans niciodata de prea multa carte pana la integralele din clasa 11-a! Nu pricep de ce acesti copii de acum sunt priviti ca niste neputiinciosi, desi ei sunt capabili si isi doresc mai mult. Serios! Din cauza asta nu vom ajunge din urma Europa: pentru ca suntem obtuzi.
  Supararea mea fata de lege e in alta parte: de ce sa imi inscriu copilul in clasa 0, daca el a absolvit grupa pregatitoare la gradinita, va avea impliniti 6 ani pana in septembrie 2012 si stie deja sa socoteasca, sa citeasca si sa scrie???
  • +1 (5 voturi)    
   nu conteaza denumirea (Marţi, 22 noiembrie 2011, 20:25)

   bbk [anonim] i-a raspuns lui thocomerius

   nu conteaza faptul ca se numeste grupa mare de gradinita, sau ca e clasa zero de scoala.

   problema sunt conditiile in care sunt tinuti copiii.
   adica, una e sa iei copii de 5-6 ani si sa ii amesteci cu cei de generala, chiar si de liceu, in aceasi curte de scoala, sau sa ii pui pe cei cu un an mai mare, in aceeasi curte de scoala.

   poate ca nu ti se pare mare diferenta, insa la varsta lor un an in plus sau in minus e mare diferenta.

   programa scolara, care o fi ea, se poate aplica si la gradinita, in acelasi fel in care se vrea aplicata la scoala. nu trebuie spatiu special, si doar o persoana, o sala, si citeva materiale (hartii, creioane, etc)

   "generatiile mediocre sunt rezultatul relaxarii atitudinii....". Ok, si? faptul ca iei copiii si ii bagi in niste sali care nu exista, la scoli, cu ce va rezolva aceasta problema?
  • -2 (4 voturi)    
   Trezireaaaaaaaa nene (Marţi, 22 noiembrie 2011, 20:59)

   Raspuns neintelegatorului [anonim] i-a raspuns lui thocomerius

   In tarile de care amintesti totul s-a facut cu cap, in timp, nu de azi pe maine. Esti smecher ca al tau copil a scapat de stersul asta. Ce mai, e ungeniu, stie sa citeasca, sa socoteasca, inscrie-l direct in clasa a 11-a ca poate te invata cumsa rezolvi integralele de care te plangi.
   Pai nene, avem noi conditiile pe care le au cei din Olanda, Belgia, UK, ...? Stii cum se pune problema cu aceasta noua lege? S-a dat ordin de la inspectorate catre scoli sa se gaseasca spatii unde sa-si desfasoara activitatea grupele pregatitoare. Si stii ce s-a gasit? Camere prin podurile scolilor, prin subsoluri, camere unde erau pana acum depozitate tot felul de lucruri. Poate or exista cateva scoli (numarate pe degetele de la maini) in toata tara care vor putea pune la dispozitie intr-un timp asa scurt spatii dar cu restul ce facem? La asta te-ai gandit? Sau ai ramas inca sub efectul integralelor din clasa a 11-a. Iar la ce cadre didactice ii vor indruma pe acesti copii te-ai gandit? Educatoarele raman la gradinita, invatatoare de unde scoatem ca sa acopere si copii veniti din grupa pregatitoare si care incep clasa 1 si cei care vor veni in clase pregatitoare. Ti-ar fi placut ca sa-ti invete copilul in grupa pregatitoare cu o suplinitoare?
   • +1 (1 vot)    
    România, d'aia te iubesc!! (Marţi, 22 noiembrie 2011, 23:06)

    Dacos [anonim] i-a raspuns lui Raspuns neintelegatorului

    Practic, cei care sunt acum grupa mare pregatitoare la gradinita vor fi impartiti in doua: unii vor merge in clasa I (cum e si normal), ceilalti vor repeta, practic, grupa pregatitoare dar in cadrul scolii, dupa metoda "aceeasi Marie cu alta palarie". Clasic romanesc!
    Nu puteau sa lase actuala grupa pregatitoare de la gradinita sa fie in clasa I, iar cei care urmau sa fie in grupa pregatitoare la anul (2012) sa fie transferati la scoala in clasa 0 sau cum s-o numi?
    Am o cunostinta care are fetita nascuta pe 1 ianuarie 2006. Si fiindca e nascuta pe 1 ianuarie 2006, o sa repete grupa pregatitoare in cadrul scolii. Ca asa spun niste norme metodologice (atentie, nu legea!!) tembele la fel ca si autorii lor. Daca maine, ministerul va declara ca vor fi admisi la scoala numai persoanele cu ochi albastri, mai mult ca sigur ca nimeni nu va protesta. Chestiile astea imi sunt familiare si se aseamana cu anii de dinainte de '89.
    Clasic romanesc!
  • +1 (1 vot)    
   lucrurile sunt de mai mare finete (Marţi, 22 noiembrie 2011, 23:03)

   Anonimus [anonim] i-a raspuns lui thocomerius

   Iti pui intrebarea de ce scoala incepe mult mai devreme in aceste tari? In principal din cauza intra femeilor pe piata muncii. Sunt motive practice, nu legate de dezvoltarea copilului, hai sa nu cadem in plasa propagandistica. Daca se ocupa cineva de copil si acasa inainte de scoala, poate avea rezultate foarte bune. Eu abia am trecut pe la gradinita vreun an jumate la program scurt si am fost dat la scoala la 7 ani (cu smecherii, ca era pe vremea cealalta) si am fost printre primii din clasa toata scoala, fara sa mi se pare vreodata prea greu. Chiar cred ca am avut un avantaj fiind mai mare decat colegii de clasa si avand in spate o bunica ce s-a ocupat foarte serios de educatia mea timpurie; abordarea de atunci a parintilor mei mi se pare foarte buna. In cazul meu, evident in alte situatii poate erau alte solutii mai bune. Pana la urma conteaza care e varianta in care un copil anume isi maximizeaza potentialul.
   • +1 (1 vot)    
    ok... (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 11:00)

    bryyze [utilizator] i-a raspuns lui Anonimus

    Sunt de acord ca in tarile occidentale se reincepe munca mult prea devreme, dar intre a sta 2-3 ani acasa (ceea ce mi se pare arhi-suficient) si pe urma sa dai copilul la scoala / gradinita sau 7-8 cum zici tu, e o diferenta de la cer la pamant...
 • 0 (0 voturi)    
  cum afecteaza asta copii mai mici? (Marţi, 22 noiembrie 2011, 22:54)

  Anonimus [anonim]

  Eu am un copil mult mai mic, inca nu l-am dat la gradinita, insa ma poate lamuri cineva cum il afecteaza poveastea asta cu clasa 0? Adica la ce varsta maxima ar trebui sa-l dau la gradinita ca sa aiba un parcurs scolar firesc? E aiurea ca imi pun intrebarea asta? Pe vremea mea scoala incepea la 6 ani si era in regula sa mergi si numai un an la gradinita inainte. Acum cate grupe din astea trebuie sa ai la activ ca sa te inscri la scoala, la clasa pregatitoare?
 • 0 (0 voturi)    
  Ce se intampla daca nu respet legea??? (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 9:38)

  Irina [anonim]

  Am o fetita nescuta pe 3 februarie 2006. Eu nu vreau sa o inscriu la scoala de la 6 ani jumate ci de la 7 ani jumate? Clasa 0 ce program are? trebuie sa o luam acasa la 12????? sau ramane pana la 16, 17? asa cum se intampla in cazul gradinitelor cu program prelungit? Repet intrebarea ce se intampla daca nu o inscriu in clasa 0?? nu vreau! ma aresteaza???
  • 0 (2 voturi)    
   de ce... (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 11:12)

   bryyze [utilizator] i-a raspuns lui Irina

   ... la 7 ani jumate??? Adica sa termine liceul la aproape 20 de ani??
 • +2 (2 voturi)    
  E gandita, depinde cum privesti (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 9:53)

  Doru [anonim]

  Sunt in situatia multora dintre voi: copil de 5 ani, la grupa mare, trebuie ales daca repeta grupa sau "incearcam" clasa 0.

  Proiectul a fost gandit cu partea moale pe care stau ilustrii indivizi in mainile carora sta educatia copiilor nostri:
  - ce si cum se preda? Nu exista programa.
  - cine preda? Ma au nevoie de un "set" de invatatoare pentru noile clase. De curand au executat reduceri de personal in invatamant ... Acum angajeaza? Pe cine? Pa aia care nu au fost in stare sa-si ia examenele?
  - unde isi desfasoara activitatea noile clase? Mentiona cineva "prin pod si subsol" ... este foarte probabil.

  Toate astea sunt probleme administrative care pana la urma se vor rezolva (sa speram ca nu dupa inceperea noului an scolar).

  Ceea ce nu se vede este efectul pe termen lung din punct de vedere economic: costul cu un scolar este mai mic decat cu un prescolar. De aici au plecat in luarea acestei decizii.
  Si tot in acelasi context economic mai exista un "proiect", de care poate ati auzit: mutarea clasei a IX-a in scoala generala. Eu sunt curios unde or sa intre atatia copii in actualele cladiri ale scolilor.
  .... ziceam de context economic ... in scest fel, incepad scoala la 6 ani (aproximativ) si cu 10 ani de studii in scoala generala (de la 0 la IX), copii vor termina gimnaziul la 16 ani, varsta la care pot sa se angajeze. Adica se mai subtiaza randul celor care merg pana in clasa a XII-a. Altfel spus nu mai consuma, incep sa produca!

  Poate suna a "teoria conspiratiei" dar toate aceste actiuni au rationamente economice, si nici una din deciziile pe care le-au luat nu demonstreaza grija lor fata de educatia copiilor nostri.
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 12:09)

  vava [anonim]

  Avand un copil nascut in iunie 2006, nu mai am optiunea de-a continua grupa pregatitoare la 6 ani, tot la aceasta gradinita cu program prelungit, asa cum am dorit initial la inscrierea in aceea gradinita!

  Astfel, pe langa faptul ca ma vad obligat sa-mi dau copilul la scoala la 6 ani, fapt pe care pot sa-l accept prin ... lege, nu pot sa accept ideea ca nu voi putea sa-mi aleg dupa referinte cadrul didactic cu care copilul meu va urma 5 ani de scoala zi de zi ora de ora - asa cum se intampla cu cei ce intra in clasa 1-a, selectia fiind facuta dintre cadrele didactice ce au avut in anii anteriori clasa a 4-a.

  Deci, singura optiune pentru invatatorul copilului meu este cea a unui debutant sau a unui cadru din afara sitemului care "va urma vara aceasta un curs de formare".

  intr-adevar si clasa 1-a o poate lua un debutant atata vreme cat unii se pensioneaza si altii noi intra in sistem, dar repet: exista sansa de a opta intre un debutant si un cadru cu experienta la inscrierea in clasa 1-a, fapt care este exclus pentru clasa zero!!!

  Acest astpect e determinant chiar si pentru alegerea unei scoli. Cand se vor stii care sunt invatatorii si care sunt conditiile desfasurarii orelor clasei zero pe scoli?

  Din pacate e doar o alta generatie de sacrificiu!!!
 • 0 (0 voturi)    
  inscriera la o alta scoala decat cea la care esti (Vineri, 25 noiembrie 2011, 11:59)

  monica [anonim]

  imi poate explica cineva ,va rog, cum poti sa-ti inscrii copilul la o scoala din alt sector decat cel in care locuiesti (deci fara sa fii arondat) ?? ?respectiv; locuiesc in sct.3 si vreau sa-mi inscriu copilul in clasa I-ii la scoala 146- I.GH.DUCA din sect. 5 . exista vreun demers legal , mai putin legal, sa reusesti....are vreun parinte un astfel de experiment cu final favorabil??
 • 0 (0 voturi)    
  Greu... (Luni, 23 ianuarie 2012, 14:38)

  AA [anonim]

  Eu am o fetita nascuta in oct 2006 si desi am optiunea de fapt nu am. O sa mearga la scoala in clasa pregatitoare pt ca nu vreau sa faca doi ani la rand acelasi lucru...
  Ce ma framanta pe mine..in afara de faptul ca va fi la comun cu copii mult mai mari...toalete nemodificate pt varsta lor, limbaje de copii de clasa a 8-a pe holuri...etc. Stiti cumva daca ora de incepere o sa fie 8.00?? Pt ca va fi groaznic :-( Va trebui sa o scol la 6.30 ca sa aiba timp sa si ia micul dejun sa se imbrace...


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by