Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, marti, cu majoritate de voturi, cererea de pensionare formulata de judecatorul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Iuliana Pusoiu, aceasta fiind cercetata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), alaturi de judecatoarea Gabriela Barsan, pentru fapte de coruptie, informeaza Agerpres.

Membrii CSM au admis, cu majoritate de voturi, cererile depuse in datele de 10 octombrie, 28 octombrie si 31 octombrie de eliberare din functie, prin pensionare, de catre judecatoarea Iuliana Pusoiu, considerand ca aceasta indeplineste conditia de pensionare, avand o vechime in profesie de 32 de ani, o luna si sapte zile.

"Este vorba de cererea persoanei si nu putem sa-i afectam dreptul sub amendamentul ca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie", a declarat in timpul sedintei presedintele CSM, Horatius Dumbrava.

Directia Resurse Umane a transmis plenului CSM ca Iuliana Pusoiu se poate pensiona, conform legii, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, deoarece are o vechime in munca de 32 de ani (din care 30 ani in functia de judecator, in timp ce legea prevede un minimum de 25 de ani).

Judecatoarea Iuliana Pusoiu si presedinta Sectiei de contencios administrativ si fiscal al ICCJ, Gabriela Barsan, au fost puse sub acuzare de procurorii DNA, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Alaturi de cele doua judecatoare, procurorii au mai inceput urmarirea penala pe numele avocatei Claudia Gherbovan Silinescu si fata de omul de afaceri Gabriel Chiriac, acuzati de cumparare de influenta.

CSM vrea sa-i lase pe judecatorii corupti fara pensia de serviciu

"In perioada mai 2010 - mai 2011, invinuitele Barsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana au primit, in mod repetat, de la invinuitii Gherbovan-Silinescu Claudia si Chiriac Gabriel diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris - Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal" - sustin anchetatorii.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a propus pe 11 septembrie, plenului CSM ca magistratii care au suferit o condamnare pentru fapte de coruptie sau legata de exercitarea functiei de judecator sau procuror sau magistratii care au fost exclusi din profesie pe motive disciplinare sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu, ci sa primeasca o pensie obisnuita.

Ulterior, pe 25 octombrie, propunerea presedintelui a fost aprobata si de catre plenul Consiliului.

Horatius Dumbrava, CSM: Avem situatii stranii de-a dreptul in care magistrati condamnati definitiv pentru coruptie primesc o pensie de serviciu

"Necesitatea unei astfel de masuri vine dintr-o realitate. Avem situatii stranii de-a dreptul in care magistrati condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie sunt inchisi acum sau isi executa pedeapsa si ei primesc o pensie de serviciu. Masura pe care am propus-o este un act de demnitate pentru sistemul de justitie", a declarat atunci Horatius Dumbrava, pentru HotNews.ro.

Presedintele CSM sustine introducerea unui nou articol in Legea nr. 303/2004, respectiv art. 832, cu urmatorul cuprins:

  • ''(1) Nu beneficiaza de pensia prevazuta de art. 82 sau de art. 831 judecatorii si procurorii care, ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu infractiunile de coruptie, savarsita cu intentie.
  • (2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si judecatorilor sau procurorilor fata de care a fost exercitata actiunea disciplinara, fiind stabilita sanctiunea excluderii din magistratura, in conditiile art. 47 alin. (31) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • (3) Diferenta dintre pensia prevazuta de art. 82 sau de art. 831, incasata pana la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sau, dupa caz, pana la data ramanerii irevocabile a hotararii prin care s-a solutionat actiunea disciplinara si pensia din sistemul public, precum si indemnizatia prevazuta de art. 81 alin. (1), sunt supuse restituirii''.

"Necesitatea unei astfel de masuri vine dintr-o realitate. In ultimii cinci ani sunt 33 de magistrati, judecatori si procurori, fata de care fie s-a pus in miscare actiunea penala, fie au intrat sub cercetare disciplinara si care au solicitat pensionarea, lucru ce li s-a acordat. Fara sa existe posibilitatea ca actiunea penala sau actiunea disciplinara sa fie dusa pana la capat", a mai declarat Dumbrava pentru HotNews.ro

Iuliana Posoiu, in atentia DNA si in 2005

Curentul scria in luna iunie ca judecatorul Iuliana Pusoiu, al doilea membru al completului 7 de judecare a contestatiei in anulare formulata de Dan Voiculescu la decizia prin care ICCJ a decis mentinerea verdictului de colaborare cu fosta Securitate dat de Curtea de Apel Bucuresti, a fost in atentia Departamentului National Anticoruptie, in 2005, cand magistrata, pe atunci judecator la Tribunalul Bucuresti, a fost cercetata intr-un dosar de luare de mita si trafic de influenta, dosar finalizat ulterior cu neinceperea urmaririi penale.

In decembrie 2004, Iuliana Pusoiu (presedintele Sectiei a VIII-a de Contencios administrativ si fiscal la Curtea de Apel Bucuresti) a fost promovata ca judecator la instanta suprema.

Potrivit Mediafax, in 2008, Pusoiu a facut parte din Biroul Electoral Central pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, alaturi de alti sase judecatori.

La capitolul venituri, potrivit declaratiei sale de avere din 2011, Pusoiu a castigat in 2010 155.517 de lei, venituri salariale.