Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea cercetarii senatorului PSD Sorin Constantin Lazar pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, dupa ce acesta si-a angajat fiul in cadrul biroului sau parlamentar din Iasi.

Sorin Constantin LazarFoto: Agerpres

Inspectorii de integritate sustin ca senatorul Sorin Lazar a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Mihai Eduard Lazar, in perioada 1.09.2010 - 01.10.2011, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 24 Iasi, incalcand, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Beneficiul patrimonial obtinut de catre fiul senatorului PSD a fost de 6.434 lei.

ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la posibila savarsire de catre Lazar Constantin a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei.

Pe langa sesizarea Parchetului, ANI a initiat demersuri in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Anterior, ANI a mai sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la 13 deputati care si-au angajat rudele apropiate in birourile parlamentare.

Beneficiul obtinut de rudele celor 13 deputati, in urma angajarii prin nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese, este de 495.549 lei (aproximativ 117.000 euro).