Uniunea Europeana a lansat joi un plan cincinal destinat luptei impotriva "amenintarilor crescute" legate de rezistenta bacteriilor la antibiotice, un fenomen care provoaca anual decesul a aproximativ 25.000 de europeni, relateaza AFP.

"Rezistenta la antimicrobieni a devenit o mare problema la nivel european si mondial", a afirmat comisarul european pentru Sanatate, John Dalli, cerand celor 27 de state ale UE sa "actioneze cu rapiditate si determinare".

Prezentat cu o zi inainte de "Ziua europeana de sensibilizare fata de utilizarea antibioticelor", vineri, planul de lupta propune 12 masuri care se axeaza in principal pe preventia infectiilor, in special in mediul spitalicesc, folosirea "prudenta" a antibioticelor si cercetare.

Planul vizeaza in mod specific folosirea din ce in ce mai raspandita a "antimicrobienilor foarte importanti pentru om" pentru ingrijirea animalelor de crescatorie, o problema care "face obiectul unor preocupari crescute".

Dalli si-a exprimat regretul pentru continuarea "practicilor ilicite" in Europa, unde crescatorii administreaza antibiotice animalelor fara sa se consulte cu un medic veterinar.

Folosirea lor ar putea fi redusa deoarece, pentru animale prescrierea anumitor grupe de antibiotice, precum cephalosporine de a treia si a patra generatie, pot fi inlocuite cu alte tratamente la fel de eficiente.

Contrar majoritatii altor regiuni din lume, UE interzice folosirea antibioticelor pentru stimularea cresterii animalelor.

UE cere in paralel autoritatilor nationale sa-si accentueze eforturile pentru reducerea consumului de antibiotice la pacienti.