Inconsecventa in cazul Fondurilor Europene

VIDEO ​Unde iarta Elena Udrea, sanctioneaza ANRMAP. Amenzi de 215.000 lei pentru nereguli grave la licitatiile organizate de Consiliile Judetene Ilfov, Teleorman si Buzau. Consiliul Concurentei a fost sesizat

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 17 noiembrie 2011, 18:27 Actualitate | Esenţial


Elena Udrea
Foto: Agerpres
De cinci luni, Comisia Europeana a blocat fondurile europene pentru Romania dupa ce a descoperit nereguli grave la licitatiile organizate de Consiliile Judetene Ilfov, Buzau, Teleorman si finantate prin Programul Operational Regional, manageriat de ministerul condus de Elena Udrea. In august, Elena Udrea anunta penalizari drastice pentru cele trei autoritati locale. Dupa o luna, ministrul a anuntat ca cele trei autoritati au fost iertate de corectiile financiare pentru ca au dat dovada de buna-credinta. Autoritatea care verifica licitatiile publice sustine ca, in realitate, cele trei autoritati locale au comis grave incalcari ale legislatiei.
 • Consiliul Judetean Ilfov condus de Cristache Radulescu PDL a fost amendat cu 90.000 lei de ANRMAP, CJ Teleorman cu suma de 70.000 lei, iar CJ Buzau cu 55.000 lei.
 • Pentru CJ Ilfov si Teleorman (presedinte Liviu Dragnea PSD), ANRMAP a sesizat si Consiliul Concurentei, existand suspiciuni ca societatile comerciale au intelegeri anti-concurentiale
 • Citeste in text rapoartele integrale ale ANRMAP care constatat neregulile comise de autoritatile locale iertate de corectii financiare de Elena Udrea
 • O analiza a Ministerului Afacerilor Europene arata ca cele mai multe nereguli au fost comise in cadrul  Programului Operational Regional manageriat de Elena Udrea

Pe 20 iunie 2011, Comisia Europeana a anuntat suspendarea temporara a platilor in valoare de 800 milioane euro in cadrul Programului Operational Regional gestionat de AM POR, institutie din subordinea Ministerului Dezvoltarii. Reprezentantii CE au mentionat ca, in urma unui audit realizat in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, au identificat nereguli la procedurile de achizitii publice din fonduri europene realizate de consiliile judetene Teleorman, Ilfov si Buzau.

Pe 11 august, ministrul Elena Udrea a anuntat ca in urma controalelor proprii la 124 de contracte au fost depistate 39 de contracte cu nereguli si ca s-a dispus o corectie de 180 milioane lei. La CJ Ilfov (PDL - Cristache Radulescu) s-a dispus o corectie de 10 milioane lei. La CJ Teleorman (PSD - Liviu Dragnea) s-a aplicat o corectie de 2,5 milioane lei. In final, la Buzau (Victor Mocanu PSD) s-a aplicat o corectie de 2% dintr-un contract de 30.000 euro.

Cotidianul Gandul a dezvaluit in septembrie ca, in realitate, Ministerul Dezvoltarii a realizat doua runde de control, iar in cadrul primei runde corectiile financiare erau mult mai mari. Spre exemplu, s-a stabilit ca, la Ilfov, Consiliul Judetean ar fi trebuit sa returneze nu mai putin de 10 milioane de euro. Vezi aici lista completa a corectiilor si cum au fost ele diminuate de Ministerul Dezvoltarii.

Pe 28 septembrie, Elena Udrea a explicat public ca ministerul a iertat mai multe Consilii Judetene de corectiile anuntate la inceputul lunii. CJ Ilfov a fost iertat de corectia financiara de 10 milioane de euro, la fel intamplandu-se si in cazul CJ Teleorman. Elena Udrea a explicat ca reprezentantii autoritatilor locale au dat dovada de “buna-credinta”. Vezi aici explicatiile ministrului 

Surpriza insa: tot pe 28 septembrie, ANRMAP a anuntat ca CJ Ilfov, Teleorman si Buzau au fost amendate pentru incalcarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice, dupa o verificare proprie. Amenzile sunt platite de autoritatile publice din bugetul local. Astfel, CJ Ilfov a fost amendat cu suma de 90.000 lei.
 


La solicitarea HotNews.ro, ANRMAP a pus la dispozitie rapoartele de control in care sunt detaliate incalcarile comise de cele trei consilii judetene in cadrul procedurilor de achizitii publice.

CJ Ilfov - amenda de 90.000 lei. In raportul intocmit de agentii ANRMAP, s-au constatat mai multe nereguli la procedurile de achizitie. Raportul ANRMAP arata ca CJ Ilfov a atribuit un contract pentru moderizarea unor drumuri, iar in documentele de atribuire autoritatea a mentionat ca valoarea initiala a contractului care este de 207 milioane lei poate fi suplimentata pana la suma de 607 milioane lei.

Controlul ANRMAP a constatat ca CJ Ilfov a atribuit mai multe contracte aditionale prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă, desi aceasta procedura nu era legala in aceste conditii. Agentii ANRMAP sustin ca, in cadrul unei licitatii, CJ Ilfov a introdus si o cerinta restrictiva, ceea ce reprezinta o alta incalcare a legislatiei achizitiilor publice. Potrivit ANRMAP, CJ Ilfov a solicitat companiilor “unul sau mai multe documente, numai în original, emise de bancă cu maxim 3 zile înainte de data limită a depunerii documentelor de calificare”, criteriu restrictiv in opinia autoritatii.

ANRMAP mentioneaza ca in urma controlului a transmis si o sesizare la Consiliul Concurentei deoarece exista suspiciuni asupra modului in care companiile se asociaza in cadrul licitatiilor de la CJ Ilfov. “Având în vedere modul în care operatorii economici s-au asociat pentru a participa cu ofertă comună la procedura de licitaţie restrânsă accelerată susmenţionată la pct. A), prezentul raport de control va fi trimis către Consiliul Concurenţei pentru stabilirea existenţei unor eventuale aspecte ce ar intra sub incidenţa Legii concurenţei nr. 21/1996, republicată”, se mentioneaza in raport.

Vezi mai jos raportul integral

Raport Judetul Ilfov final_1_CJ Buzau - amenda de 55.000 lei. Agentii ANRMAP au controlat opt proceduri de achizitie publica realizata in cadrul unui proiect finantat din fondurile europene destinate POR. In urma verificarilor, agentii au constatat ca CJ Buzau a incalcat legislatia si a atribuit contracte unor agenti economici care in procedura de licitatie au propus preturi sub baremul de 85% din valoarea estimata fara a cere lamuriri. De asemenea, ANRMAP a determinat ca CJ Buzau a atribuit un contract prin negociere directa.

Vezi mai jos raportul integral

Raport Judetul Buzau final_1_CJ Teleorman - amenda de 80 000 lei. ANRMAP a verificat la Teleorman modul de atribuire a contractelor de execuţie de lucrări finanţate prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 2, domeniul de intervenţie 2.1 “Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură”. In urma cotrolului, agentii ANRMAP au constatat ca CJ Teleorman a introdus in documentele licitatiei un criteriu restrictiv. Si in acest caz a fost sesizat Consiliul Concurentei.

„Având în vedere aspectele prezentate la punctele II. 2.1 şi II. 2.2 „Alte informaţii”„lit. d), propunem transmiterea unui exemplar al prezentului raport către Consiliul Concurenţei, în vederea verificării existenţei unor posibile înţelegeri anticoncurenţiale între operatorii economici participanţi la cele două proceduri de atribuire”, se mentioneaza in raport.

Vezi mai jos raportul integral

Raport Judetul Teleorman final_1_


Cele mai multe nereguli - la Ministerul Dezvoltarii. Corectiile financiare dispuse de ministerul condus de Elena Udrea au scazut de la 180 milioane la 50 de milioane, dupa cum arata un document oficial al Ministerului Afacerilor Europene (MAEu). Analiza MAEu arata ca in urma procedurii de reverificare a achizitiilor publice la Ministerul Dezvoltarii au fost determinate cele mai multe nereguli. Din 209 contracte verificate, 78 prezinta nereguli. Amploarea neregulilor pe contractele pe bani europeni din cadrul POR nu a fost insa determinata, deoarece in total exista 2.638 contracte. Ministerul Dezvoltarii sustine ca presa a interpretat tendentios rezultatele prezentate de MAEu.

Ministerul condus de Elena Udrea sustine ca doar la 3% din cele 2.638 de contracte s-au constatat nereguli. Ce a omis sa mentioneze ministerul este ca procentul de 3% este calculat luand in calcul cele 78 de contracte descoperite cu nereguli de MAEu la reverificari, dar in aceasta procedura au fost reverificate doar 209 contracte din totalul de 2.638. Luand in calcul datele oficiale ale MAEu, procentul de contracte cu nereguli de la Ministerul Dezvoltarii este de 37,3%, adica mai bine de o treime. Vezi detalii aici
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • carnatii (Joi, 17 noiembrie 2011, 19:41)
  unul_care_iese_in_strada [anonim]

  carnatii aia care au facut nereguli ce se intampla cu ei? Ii judeca cineva?

3807 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  cum adica (Joi, 17 noiembrie 2011, 18:37)

  ionescu [anonim]

  cum adica Consiliul Judetean X a fost amendat?
  Adica de unde o sa plateasca? Nu cumva din banii publici o sa plateasca amenda? sau cei care au luat decizia or sa dea din buzunar? cum e legea aici ca nu inteleg....
  • +7 (7 voturi)    
   pai scrie in text (Joi, 17 noiembrie 2011, 21:30)

   mona [anonim] i-a raspuns lui ionescu

   "Amenzile sunt platite de autoritatile publice din bugetul local." Aberant nu? neregulile care genereaza profit in buzunarele de partid sunt pedepsite din banii contribuabililor!!!
  • 0 (10 voturi)    
   Articol rau documentat si intentionat (Joi, 17 noiembrie 2011, 23:04)

   Mihai Dan [anonim] i-a raspuns lui ionescu

   https://www.facebook.com/#!/notes/elena-udrea/mdrt-a-gestionat-cel-mai-bine-situa%C5%A3ia-fondurilor-europene/310821852261481

   Aş vrea să dau o replică presei care fie nu are habar ce înseamnă accesarea fondurilor europene în România, şi atunci ar trebui pur şi simplu să tacă până învaţă, fie este de rea credinţă în ceea ce mă priveşte.

   Spre deosebire de alte ministere din România, MDRT nu gestionează contracte de lucrări publice cu finanţare europeană, pentru că nu este beneficiarul acestor fonduri europene. Beneficiarii sunt administraţiile locale, fie ele primării sau consilii judeţene. Deci, MDRT nu derulează licitaţii şi nici contracte de lucrări publice! Singurul rol al MDRT este acela de a acorda finanţare europeana din POR proiectelor administraţiilor publice locale, după reguli fixate de către Uniunea Europeană. De aici înainte, este responsabilitatea primarilor sau preşedinţilor de CJ. Dacă, spre exemplu, se reabilitează un drum, atunci de licitaţii şi de asigurarea executării lucrării se ocupă CJ-ul sau primăria.
   Blocarea plăţilor pe Axa 2 a POR este vina beneficiarilor de fonduri europene, adică a celor din administraţia locală – ca să nu spun a baronilor locali. Neregulile ei le-au produs, fie în derularea licitaţiilor, fie în implementarea proiectelor. Comisia Europeană ne-a sesizat referitor la patru contracte pe care le-a verificat direct în luna mai: două ale CJ Teleorman, unul al CJ Ilfov, unul al CJ Tulcea. Asa că ne-a cerut nouă (celor de la minister) să verificăm toate aceste contracte, în total 124. Asta pentru că au avut încredere în noi.
   Din controalele pe care ministerul le-a făcut, s-a constatat că sunt nereguli la aproape o treime (39) din contractele pentru reabilitarea drumurilor judeţene, finanţate prin Axa 2 a POR. Motiv pentru care am aplicat sancţiunile prevăzute de legislaţia europeană. Am prezentat public rezultatele şi le-am atras atenţia personal în repetate rânduri celor de la CJ-uri şi primării să nusă nu se joace...
   • +1 (7 voturi)    
    Domnul meu, (Vineri, 18 noiembrie 2011, 9:10)

    catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Dan

    va rog sa cititi cu atentie care sunt obligatiile fiecarui jucator din cei angrenati in finantarea europeana... Beneficiarii sunt cei care realizeaza licitatii , fac plati catre firmele ce castiga licitatii.. totusi sumele se elibereaza de reprezentantul finantatorului in baza unor acte.. aici este greseala celor din ministerul pastorit de Elena Udrea : nu a existat un filtru real care sa fi atras atentia din timp asupra neregulilor ce s-au realizat. Dumneavoastra daca castigati o licitatie ( sau chiar daca luati un credit bancar) nu veti primi bani doar in baza faptului ca ati avut un proiect matur si finantabil ci va trebui la fiecare transa de bani atrasa sa faceti dovada bunei dumneavoastre credinte ( respectarea termenilor de finantare)
  • +1 (3 voturi)    
   asa este regula (Vineri, 18 noiembrie 2011, 9:15)

   catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui ionescu

   se amendeaza autoritatea dupa care aceasta se intoarce in justitie impotriva celor vinovati pt recuperarea sumei... din pacate acest demers nu este realizat mai niciodata ... ca sa fiu mai explicit: dl X prejudiciaza CL al localitatii A cu o suma .. CL-ul va fi amendat. Acest CL va realiza plata amenzii precum si va rezolva situatia ivita ca urmare a managementului defectuos dupa care, in mod ideal d dar niciodata in Romania, se va adresa justiotiei pt a recupera de la cel vinovat ( care a prejudiciat prin semnatura sa ) in vederea recuperarii prejudiciului
 • +3 (3 voturi)    
  Uitati va la judetul Galati (Joi, 17 noiembrie 2011, 19:19)

  bibicul [anonim]

  O simpla intrebare: de ce nu este si judetul Galati pe lista? Va sugerez sa cautati informatii relevante inainte de a le afla public de la DNA.
  Restul datelor, peste 12 zile.
 • +8 (8 voturi)    
  carnatii (Joi, 17 noiembrie 2011, 19:41)

  unul_care_iese_in_strada [anonim]

  carnatii aia care au facut nereguli ce se intampla cu ei? Ii judeca cineva?
 • +1 (7 voturi)    
  Teatru ieftin cu Udrea si sluga sa duduia Traila. (Joi, 17 noiembrie 2011, 20:52)

  .... [utilizator]

  De cand au fost depistate neregulile respective de catre cei de la comisia europeana, coana Udrea si compania nu mai stiu cum sa se bage-n seama ca sa para ca nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase.
  Cu o justitie aproape complet controlata politic nimic nu se va intampla in realitate, doar teatru ieftin ca acesta sau cu arestari la comanda.
  • 0 (2 voturi)    
   Traila veche partenere de magarii a lui udrea (Vineri, 18 noiembrie 2011, 10:58)

   nicanor [anonim] i-a raspuns lui ....

   C.Traila este cea care a vrut sa o salveze pe ridzi si a salvat-o pe udrea cand a decretat ritos ca tot ce au facut acestea la turism si sport in 2009 este perfect legal.
   Vina pt neregulile semnalate apartin lui udrea, traila,structurii din MTDR care se ocupa de fondurile europene,cons. concurentei,cons.locale etc.
   Toata lumea discuta de neregulile din hartii care nu sunt penale deocamdata, dar de eficienta a cea ce se realizeaza cu bani europeni nu se spune nimic.
   In POSDRU toti banii au fost dati la reprezentanti sau simpatizanti PDL care pregatesc tinerii si somerii in meserii care nu se cer pe piata. si asta dupa lectia cu sutele de mii de studenti pregatiti ca sa devina nimic
 • 0 (0 voturi)    
  contra(cte) (Joi, 17 noiembrie 2011, 21:02)

  pion [anonim]

  stiti cumva cine va urma si va avea dosar la DNA ?
  • +1 (5 voturi)    
   tocmai ce ai aflat de la domnul Biro: UE (Joi, 17 noiembrie 2011, 23:20)

   bibanu [anonim] i-a raspuns lui pion

   FMI, Comisia Europeana arata cu degetul catre firmele din energie ale lui Pinalti si catre (mai ales catre) ministerul dezvoltarii. Programele fantasmagorice de sifonat bani publici de la acest minister au ingrijorat Comisia Europeana, neregulile au atras atentia OLAF, toti observatorii straini arata catre acest minister problema, e vorba de enorm de multi bani lipsa. Asa ca raspunsul la intrebarea ta este continut in titlul articolului.
 • +5 (5 voturi)    
  cine plateste! (Joi, 17 noiembrie 2011, 21:04)

  gelu [anonim]

  Bun, bun. Dar cine plateste!. Oare domnii de la consiliile locale sau populatia proasta... Ce idioti mai suntem!
 • 0 (8 voturi)    
  Sa speram ca... (Joi, 17 noiembrie 2011, 21:07)

  Alius [anonim]

  ... personaje ca Udrea, Ritzi, Andronescu, Saftoiu etc nu o sa se mai regaseasca in noul parlament si guvern.

  Basescu s-a incapatanat rau cu Udrea asta, care nu a facut nimic deosebit, decat ca a tras in jos PDL-ul.
 • 0 (4 voturi)    
  Sa ma faca cineva sa inteleg. (Joi, 17 noiembrie 2011, 23:05)

  pamfletaru [utilizator]

  De ce dna Udrea iarta iar altii nu?! Nu exista o singura lege?! Stiu ca pare melodramatic, dar parca traiesc un vis urat care nu se mai termina...
 • 0 (4 voturi)    
  ce mai conteaza ?! (Vineri, 18 noiembrie 2011, 8:54)

  costica [anonim]

  Nu mai exista nici un control in tara asta, ca Dna Udrea sau alt Ministru sau alt sef fac si desfac, oricum este deja obisnuit....
  Romania este complet scapata de sub controlul autoritatilor romane ....
 • +2 (2 voturi)    
  C.Traila este fica lui Valeriu Stoica (Vineri, 18 noiembrie 2011, 11:29)

  carlos [anonim]

  Clasa politica e o afacere de familie.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Vineri, 18 noiembrie 2011, 22:36)

  aleca [anonim]

  E foarte bine ca sunt controale! Acum insa dupa cum reiese si din rapoarte se face greseala cand te increzi in integritatea si seriozitatea unor oameni din teritoriu care sunt pusi acolo sa gestioneze modul in care se aloca banii! Elena Udrea , personal , nu are nicio vina , mai ales ca MDRT a facut sesizarile in privinta neregulilor!
 • 0 (0 voturi)    
  ELENA UDREA FACE ORDINE... (Vineri, 18 noiembrie 2011, 23:10)

  Simion [anonim]

  Managementul fondurilor europene a scos la iveala pe langa lacomia baronilor locali si neputinta acestora de a gestiona corespunzator banii primiti ca suport pentru programele de dezoltare demarate de MDTR. Desele avertizari transmise de ministrul Elena Udrea nu au fost loate in seama de stapanii judetelor si controalele au dovedit ca oamenii ca Liviu Dragnea au facut niste lucruri cel putin dubioase care au dus la blocarea de catre Comisia Europeana a banilor destinati Romaniei. SA-TI FIE RUSINE LIVIU DRAGNEA!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by