Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut marti un hacker din Cluj care a accesat neautorizat mai multe servere ale NASA, informeaza un comunicat al DIICOT.

Procurorii DIICOT Cluj au dispus retinerea pentru 24 de ore a lui Butyka Robert, in varsta de 26 ani "pentru savarsirea infractiunilor de acces fara drept la un sistem informatic, prin incalcarea masurilor de securitate, perturbare grava a functionarii unui sistem informatic prin introducerea, modificarea si deteriorarea datelor informatice si prin restrictionarea accesului la aceste date si detinere fara drept a unui program informatic in scopul savarsirii acestor infractiuni".

In comunicatul institutiei se precizeaza ca, in data de 12 decembrie 2010, Butyka Robert a accesat neautorizat, dupa ce a incalcat mijloacele de securitate, mai multe servere ale NASA.

"Prin activitatea infractionala, inculpatul a perturbat in mod grav functionarea serverelor, prin introducerea, modificarea si deteriorarea datelor informatice si prin restrictionarea accesului la aceste date", sustin procurorii DIICOT.

Cercetarile au fost efectuate de DIICOT impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate Cluj (BCCO Cluj).

In urma perchezitiei la domiciliul hackerului, procurorii au confiscat mai multe sisteme informatice, se arata in comunicatul DIICOT.