Coalitia Economiei Sociale, creata la initiativa Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), dezabroba proiectul "Legii antreprenorului social", initiat de deputatul PSD Iulian Iancu si aprobata de Senat in luna mai, in care este reglementat conceptul de antreprenor social, se arata intr-un comunicat.

Cele 140 de organizatii membre ale coalitiei solicita respingerea proiectului legislativ supus spre aprobare in plenul Camerei Deputatilor, marti, 15 noiembrie 2011.

Coalitia sustine ca legea contravine teoriei si practicii europene si internationale in materie si pleaca de la falsa premisa ca actorii economiei sociale nu exista in Romania si ca este nevoie de infiintarea lor.

"Faptul ca sunt ignorate peste 26.000 de organizatii existente ale economiei sociale, generatoare a 165.000 de locuri de munca, 4,3% din locurile de munca din sectorul privat din Romania. Societatea civila dezaproba o lege absurda prin care statul si corporatiile sunt declarati antreprenori sociali, iar actorii economiei sociale (asociatii, fundatii, cooperative, etc.) pot fi doar parteneri ai acestora. Intr-o tara membra UE nu poate exista o lege care confunda responsabilitatea sociala a companiilor cu antreprenoriatul social. O lege carepropune cresterea de 33 de ori a sumelor deductibile de la calculul impozitului pe profit pentru "investitii sociale" este de fapt o legitimare a evaziunii fiscale. Termenii nu sunt de fapt definiti, astfel incat orice tip de proiect, orice tip de beneficiar profit sau non-profit ar putea fi considerat o investitie sociala. Desi acest proiect de lege a inregistrat 5 avize negative dintr-un total de 7, a intrat in plen cu aviz de fond pozitiv. Este cu atat mai surprinzator faptul ca in plina criza economica se gasesc resurse pentru a scuti de impozit pe profit companiile in conditiile mentionate si ca, in apropierea unui an electoral, Guvernul si opozitia par sa cada de acord asupra acestui lucru," se arata in comunicat.

La jumatatea lunii mai, Senatul a adoptat Proiectul Legii Antreprenorului Social, acesta ajungand acum intre primele 20 de puncte pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor pentru sedinta din 15 noiembrie, cu propunere de adoptare. Aceasta situatie survine in ciuda a numeroase avize negative primite de la organisme de resort si a protestelor membrilor societatii civile implicati in dezvoltarea Economiei Sociale si a Antreprenoriatului Social in Romania.

Avizele negative pe care Legea antreprenorului social le-a primit pana acum:

  •    Consiliul Legislativ aviz negativ conform avizului nr.55 din 19 ianuarie 2011;
  •    Guvernul, prin punctul de vedere transmis cu adresa nr. 523 din 4 martie 2011, nu sustine adoptarea acestei initiative legislative;
  •     Comisia pentru buget, finante si banci a avizat negativ initiativa legislativa, conform avizului nr. 22/241 din 8 iunie 2011;
  •   Comisia juridica, de disciplina si imunitati a avizat negativ proiectul de lege, conform avizului nr. 31/531 din 14 iunie 2011;
  •    Comisia pentru munca si protectie sociala a avizat negativ proiectul de lege, conform avizului nr. 27/286 din 16 iunie 2011.

Potrivit FDSC, initiativa confunda antreprenoriatul social cu responsabilitatea sociala a companiilor si propune cresterea de 33 de ori a sumelor deductibile pentru "investitii sociale". Din pacate, acestea nu sunt clar definite, astfel incat orice tip de proiect social, orice tip de beneficiar profit sau non-profit poate fi considerat o investitie sociala. La nivel international, exista standarde recunoscute (de ex. SA8000), care atesta gradul de responsabilitate sociala a companiilor. Legea in cauza nu face nicio referire la aceste aspecte. Mai mult, nu exista niciun precedent prin care un stat sa fi reglementat beneficii fiscale pentru companiile care demonstreaza responsabilitate sociala sau fac investitii sociale.

Pentru a reveni in sfera juridica, proiectul de lege "utilizeaza notiuni care nu se regasesc in legislatia actuala" si "nu stabileste concret situatiile in care o persoana poate deveni antreprenor social si nici modalitatile de actiune ale acestuia". Mentiunile au fost facute de catre Consiliul Legislativ, care a acordat aviz negativ demersului.