A fost supranumit "Super Mario" pentru rigoarea sa intelectuala in calitate de Comisar European. A avut doua mandate de comisar european (pentru Piata Interna si apoi pentru Concurenta). Stilul sau sobru contrasteaza flagrant cu maniera flamboaianta de a face politica instituita de Silvio Berlusconi, iar credibilitatea sa externa este uriasa. Printre cele mai importante actiuni ale sale se numara actiunea anti-monopol impotriva Microsoft si blocarea fuziunii General Electric cu Honeywell.

Mario MontiFoto: Reuters

De la "Super Mario" la " cel mai anglo-saxon italian"

Nascut la Varese, in apropiere de granita cu Elvetia, Monti a fost numit membru al Comisiei Europene in 1994 de catre Berlusconi.

A studiat la Universitatea Bocconi din Milano, considerata centru de formare pentru elita economica italiana, apoi la Universitatea Yale, sub indrumarea lui James Tobin, laureat al Premiului Nobel pentru economie.

A predat economie la Universitatea din Torino timp de 15 ani inainte de a reveni la Bocconi ca rector in 1984.

A avut doua mandate de comisar european (pentru Piata Interna si apoi pentru Concurenta) si a fost supranumit "Super Mario" pentru rigoarea sa intelectuala in calitate de Comisar European si pentru modul in care a luptat cu grupurile de interese.

Corriere della Sera anunta intr-un editorial ca "Monti nu este un tehnocrat rece, ci un italian pasionat, gata sa indeplineasca rolul functionarului public, fara sa indeplineasca obiective personale".

La Repubblica l-a numit drept "cel mai anglo-saxon dintre personajele publice italiene".

Stilul sau sobru contrasteaza flagrant cu maniera flamboaianta de a face politica instituita de Silvio Berlusconi, iar credibilitatea sa externa este uriasa. Monti a fost solicitat recent de la Bruxelles pentru a scrie un raport privind viitorul pietei unice a UE.

Presedintele Napolitano l-a numit in aceasta saptamina pe Monti senator pe viata.

Un aparator ferm al monedei euro

In noul sau rol de premier la Italiei, Monti va trebui sa asigure impreuna cu celelalte forte economice ale Europei, Germania si Franta, supravietuirea monedei euro. Monti este un aparator ferm al monedei euro si l-a criticat pe Berlusconi care declarase ca situatia monedei unice este neconvingatoare.

A fost unul dintre fondatorii unei initiative europene federaliste cunoscut ca Grupul Spinelli (2010), care urmareste sa promoveze o mai mare integrare in UE. Printre membri se se numara fostul presedintele Comisiei Europene, Jacques Delors precum si fostul ministru de externe german Joschka Fischer.

L-a refuzat in 1994 pe Berlusconi pentru Bruxelles

Mario Monti a refuzat sa-i dea o mana de ajutor primului ministru al Italiei Silvio Berlusconi in criza politica in care se afla guvernul in 1994 dupa demisia ministrului de finante Giulio Tremonti de pe 3 iulie.

Intr-o intalnire a grupului EPP, Monti a clarificat confuzia, spunand ca nu va parasi Bruxelles-ul: "Am fost foarte onorat atunci cand primul ministru al Italiei m-a intrebat daca as fi pregatit sa ma alatur guvernului sau ca ministru al economiei si finantelor."

Dar Comisarul Monti a tinut sa precizeze ca ambitiile sale se afla la Bruxelles, si nu la Roma: "I-am confirmat ca, daca guvernul italian si presedintele desemnat al Comisiei imi vor cere sa lucrez din nou, voi fi gata sa fac acest lucru."

Actiunea anti-monopol vizand Microsoft

In timpul mandatului de comisar european pentru concurenta de la Bruxelles, Monti a initiat actiunea anti-monopol impotriva Microsoft, care a dus la o amenda de 497 milioane de euro in anul 2004.

A blocat fuziunea General Electric si Honeywell

In 2001 el a jucat un rol esential in blocarea planurilor de fuziune dintre companiile General Electric si Honeywell, pe motiv ca o astfel de mutare ar impedica concurenta dintre motorul cu reactie si piata aviatiei.

Membrul al controversatei Trilaterale

Monti este presedintele sectiunii europene a Trilateralei, un think-tank fondat in 1973 de David Rockefeller. Ca o coincidenta, si noul premier grec, Lucas Papademos, este membru al Trilateralei, organizatia care reuneste elitele economice si politice din intreaga lume.

Reamintim ca singurii membri romani ai Trilateralei sint Mugur Isarescu si Mihai Tanasescu.

Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a convocat duminica o serie de intalniri cu partidele politice nationale pentru a conveni asupra viitorului prim-ministru al Peninsulei. In urma dezbaterilor, Mario Monti a fost desemnat sa formeze noul guvern. Inlocuitorul lui Berlusconi va trebuie sa formeze, in cel mai scurt timp posibil, un guvern interimar care sa faca fata crizei ce ameninta stabilitatea zonei euro, informeaza Reuters. Numirea are loc la o zi dupa ce Silvio Berlusconi si-a dat demisia, in aplauzele multimii, din pozitia de prim-ministru.