Presedintele Traian Basescu a lansat, joi, la Berlin, o invitatie catre investitorii germani de a privi catre oferta de privatizare din Romania, in special in domeniul transportului feroviar si al sectorului energetic, relateaza Agerpres.

"Ne intereseaza in mod deosebit investitori germani care detin tehnologiile de producere a energiei pe carbune, stim ca exista tehnologii moderne in Germania. Si, daca vreti, luati-o ca o invitatie, macar priviti asupra ofertei de privatizare din Romania in ceea ce priveste productia de energie electrica, sector care, pana anul acesta, a fost un sector neoferit la privatizare'', a spus Basescu, joi, la Berlin, la conferinta cu tema "Germania si Romania - parteneri in Europa".

El a subliniat ca, potrivit programului oficial al autoritatilor centrale, anuntat pentru perioada urmatoare, Romania a reluat procesele de privatizare, vizand in mod deosebit doua sectoare, cel energetic si cel al transporturilor, in mod deosebit cel feroviar.

"De asemenea, ne intereseaza privatizarea transportului feroviar. Desigur, stim ca nu sunt prea multi interesati de transportul de pasageri, dar compania de transport marfa a Cailor Ferate Romane va fi oferita foarte curand la privatizare. De asemenea, credem ca avand in vedere traditia in transporturi feroviare a Germaniei, compania de transport feroviar a Romaniei poate fi de mare interes'', a adaugat Basescu.

In context, el a spus ca Romania nu valorifica la parametrii la care ar putea potentialul agricol.

"Deja, anul acesta, spre exemplu, am ajuns la productii agricole destul de ridicate, comparabile cu cele din statele dezvoltate din UE, dar industria de procesare este foarte slab dezvoltata. De aceea, o alta zona de investitii propice, avand in vedere ca materia prima se afla in Romania, este industria alimentara si stim ca exista interes in Germania pentru dezvoltarea productiei alimentare ecologice'', a aratat seful de stat roman.

El le-a vorbit afaceristilor germani si despre oportunitatile de investitii in turismul romanesc, in contextul in care 30% din padurile tarii noastre sunt paduri virgine.

"In primul rand, datorita aparitiei unor articole, surprinzator pentru mine, in presa de mare tiraj din UE, as vrea sa subliniez oportunitatile de investitii in turism. Pentru cei care nu stiu, Romania inca are 30% din padurile ei, paduri virgine(...) Avem politici de stimulare a astfel de investitii, dar este clar ca Romania singura nu are capacitate de a-si pune rapid in valoarea aceste avantaje'', a precizat Basescu.

Seful statului roman a efectuat joi o vizita oficiala la Berlin.