Produse precum "parizer ca la bunica", ce contine E-uri, "fasole bob gustos", adus din China si ambalat in Romania, salam de casa si carnati afumati, vandute ca fiind "traditionale" fara a fi inregistrate, au fost gasite de ANPC, 73% dintre cei peste 400 de comercianti verificati avand nereguli, informeaza Mediafax.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca in ultima perioada s-a constatat la comercializarea produselor alimentare utilizarea excesiva, pana la derizoriu, a termenilor "traditional", "traditionalitate", "reteta traditionala", "traditie".

El a precizat ca, in perioada 13-21 octombrie, ANPC a facut un control la nivel national, fiind verificati 402 operatori economici, dintre care la 296 (73,6%) au fost gasite nereguli. Inspectorii au verificat legalitatea utilizarii termenilor "traditional", "reteta traditionala" sau a produselor alimentare cu indicatie geografica sau cu denumire de origine.

"Am gasit "parizer ca la bunica". Am avut si eu bunica, si nu facea parizer. Bunicile nu fac parizer cu fel de fel de stabilizatori si benzoati", a spus Cerbulescu.

Inspectorii au gasit "fasole traditional bob gustos", un produs care in realitate provine din China, fiind ambalat in Romania, dar care are denumire ce induce consumatorilor ideea falsa de produs traditional romanesc, snacks-uri din cartofi, diverse sortimente, care aveau pe ambalaj mentiunea traditional fara a fi atestate, "zacusca traditionala", denumire nejustificata utilizata pentru mai multe produse provenite de la diferiti producatori, covrigei superiori traditionali cu rosii, busuioc si oregano, cu rozmarin, cu ulei de masline, cu mac, cu tarate de grau, produs neinregistrat ca fiind traditional.

De asemenea, au fost descoperite produse sub denumirile salam de casa traditional, carnati afumati traditionali, parizer traditional, salam primavera traditional, produse care nu sunt inregistrate ca "traditionale".

Inspectorii au verificat aproximativ 610 tone de produse alimentare vandute ca "produse traditionale", din care 594 de tone (97%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

Seful ANPC a subliniat ca aceste nereguli au fost gasite in supermarketuri, in magazinele proprii ale fabricilor, dar si la targurile traditionale care se organizeaza periodic.

In urma neregulilor constatate, organele de control au oprit definitiv si au retras de la comercializare 533 de kilograme de produse alimentare, in valoare de 10.726 de lei, produse improprii consumului. De asemenea, au oprit temporar de la comercializare aproximativ 25.109 kilograme de produse alimentare, in valoare de 262.816 lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate.

Inspectorii ANPC au aplicat 324 de sanctiuni contraventionale, dintre care 113 avertismente si 211 amenzi in valoare de 924.200 de lei. Potrivit lui Cerbulescu, o amenda este in valoare de aproximativ 50.000 de lei.

In 62 la suta dintre judete si municipiul Bucuresti ANPC a gasit la comercializare produse alimentare pentru promovarea carora se ofereau consumatorului informatii false despre caracterul traditional al produselor, fara ca acestea sa fie atestate si inregistrate de Ministerul Agriculturii ca fiind traditionale.