Sase companii off-shore controlate de Sorin Ovidiu Vantu au dat in judecata autoritatile din Republica Moldova, solicitand plata a peste 50 de milioane de euro, reprezentand contributia la capitalul bancii Investprivatbank, careia i-a fost retrasa licenta in iunie 2009, si despagubirile provocate de incetarea activitatii, anunta TVR Info.

Cele sase companii - Tabor Projects Limited, Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited si SC PSV Company SA -, care apar in majoritatea afacerilor derulate de SOV, au preluat in 2008 pachetul majoritar de actiuni al bancii din Chisinau.

Corespondentul TVR la Chisinau informeaza ca, dupa mai putin de un an, banca a ramas fara lichiditati, iar expertii bancii nationale din tara vecina au stabilit ca rapoartele de activitate prezentate de administratorii Investprivatbank sunt false. Pagubele descoperite se ridica la peste 60 de milioane de euro.

S-a decis retragerea licentei si preluarea datoriilor de catre o alta banca, unde statul este majoritar.

Acum, reprezentantii grupului SOV acuza instrainarea ilegala a actiunilor.

Discutia despre acest dosar apare si in stenogramele Sebastian Ghita - SOV, in care omul de afaceri i-a cerut primului sa-i transmita premierului moldovean Vlad Filat ca vrea deblocarea celor 50 de milioane de euro si ar accepta restituirea chiar si in rate.

Litigiul a ajuns la Curtea Constitutionala, care va decide, peste doua zile, conditiile in care se va derula procesul.

Potrivit presei de la Chisinau, firmele controlate de SOV contestata legalitatea emiterii Ordonantei Bancii Nationale a Moldovei de lichidare a Investprivatbank.

Mai multe aici.