Cele 500 de sectii de votare din judetul Constanta s-au inchis, duminica, pentru referendumul pe tema desfiintarii unitatii administrativ-teritoriale a judetului Constanta. Deocamdata, rezultatele sunt incerte, in conditiile in care presedintele Consiliului Judetean (PSD) si prefectul de Constanta se contrazic, primul sustinand ca scrutinul a fost validat si s-au prezentat la vot peste jumatate din electori, iar cel de-al doilea contrariul.

Ora 23,00 Potrivit unor surse citate de Ziua de Constanta, luni, la ora 16.00, presedintele CJC, Nicusor Constantinescu va anunta rezultatul final al referendumului local.

Ora 22,40 Prefectul de Constanta: Evidenta Populatiei nu are atributiuni in centralizarea proceselor-verbale

Prefectul de Constanta, Claudiu Palaz, sustine ca Directia de Evidenta a Persoanelor Constanta nu are atributiuni pentru centralizarea proceselor-verbale de la sectiile de votare din cadrul referendumului, afirmand ca seful CJ ar trebui sa spuna cine trebuie sa valideze referendumul.

"Biroul Electoral nu are atributiuni sa valideze rezultatul referendumului, ceea ce dovedeste inca o data ca ceea ce a facut Nicusor Constantinescu este o aberatie. Sa spuna Nicusor Constantinescu cine trebuie sa valideze acest referendum. In conditiile in care era implicat prefectul sa organizeze acest referendum, asa cum spune legea, atunci trebuiau implicate si autoritatile statului sa obtina o validare corecta. Dar atat timp cat isi organizeaza singur, nu poate sa valideze nimeni ce face la el acasa", a declarat pentru corespondentul Mediafax prefectul Claudiu Palaz.

Ora 22,30 Procesele-verbale de la sectiile de votare vor fi centralizate de Evidenta Populatiei

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta, Laurentiu Marin, a afirmat ca dupa incheierea procesului electoral voturile sunt numarate in cadrul fiecarei sectii de votare, dupa care procesele-verbale vor fi transmise catre Biroul Electoral, unde vor fi centralizate de catre reprezentantii Directiei Publice Judetene de Evidenta a Persoanelor, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Constanta, care a organizat acest referendum, potrivit Mediafax.

Laurentiu Marin, a declarat ca s-a recurs la aceasta masura in conditiile in care reprezentantii Directiei de Statistica, care ar fi urmat sa centralizeze procesele-verbale, nu s-au prezentat la Biroul Electoral.

Presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, a declarat ca referendumul local a trecut, intrunindu-se numarul de voturi necesare validarii, potrivit Ziua de Constanta.

Prefectul judetului, Claudiu Palaz, afirma contrariul: "Din punctul meu de vedere s-a dorit prelungirea referendumului cu o ora ca la ora 20.00nu se intruneau conditiile pentru ca referendumul sa fie validat. Nu s-a intrunit procentul de 50% plus 1", potrivit aceluiasi cotidian.

Ora 21,30Prefect Constanta: Decizia de prelungire a referendumului, nelegala. Fac plangere penala impotriva BEJ

Prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, sustine ca decizia Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean de prelungire a procesului electoral pana la ora 21.00 este una abuziva si ca va face plangere penala impotriva membrilor Biroului care au luat aceasta decizie, potrivit Mediafax.

"Biroul Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta a hotarat prelungirea programului de votare pana la ora 21.00, decizie abuziva luata ca urmare a solicitarilor venite din partea PSD si PNL. Cred ca doar o inconstienta a membrilor Biroului Electoral de Circumscriptie poate determina o asemenea decizie sau pur si simplu gandirea aberanta a celui care a initiat si organizat acest pseudo-proces electoral poate sa ii puna intr-o situatie atat de vulnerabila din punctul de vedere a respectarii legii pe presedintii sectiilor de votare. Pur si simplu BECJ Constanta profita de necunoasterea legislatiei de catre acestia, punandu-i in situatia de a incalca grav legea numai si numai pentru ca Nicusor Constantinescu, in disperarea ca nu-si atinge obiectivul pervers, si anume o falsa legitimitate a unui referendum organizat intr-o crasa manipulare a cetatenilor din judetul Constanta si cu grave incalcari ale procedurilor electorale, sa poata sa obtina validarea referendumului", spune prefectul de Constanta.

Si reprezentantii PDL Constanta au anuntat ca vor face plangeri penale impotriva membrilor Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean, sustinand ca acestia au incalcat Legea nr. 3/2010 privind organizarea si desfasurarea referendumului, care la articolul 34 prevede ca scrutinul va incepe la ora 8.00 si se va incheia la ora 20.00.

Ora 20,30 Programul de votare a fost prelungit cu o ora, la cererea primarilor PSD si PNL

Sectiile de votare vor fi deschise pana la ora 21,00, programul fiind prelungit cu o ora, ca urmare a solicitarilor primarilor PSD si PNL din judet, care spun ca la unele sectii s-au format cozi, iar cetatenii nu puteau sa voteze pana la ora initiala 20,00 de inchidere a urnelor, relateaza Agerpres.

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Judetean Constanta, Laurentiu Marin, a declarat ca primarii USL au facut propunerea respectiva reprezentantilor judeteni ai PSD si PNL care, la randul lor, au cerut presedintelui BEJ prelungirea cu o ora a programului sectiilor de votare, solicitare ce a fost aprobata.

''Nu puteam sa luam dreptul unui om de a vota, mai ales ca nu este o miza politica in joc, nu sunt alegeri electorale. (...) Multi cetateni au venit la vot aproape de ora 20,00, s-au format cozi la unele sectii de votare si acestia nu ar mai fi putut vota'', a spus reprezentantul BEJ.

Locuitorii sunt chemati sa raspunda cu 'Da' sau 'Nu' la intrebarea: "Sunteti de acord cu desfiintarea unitatii administrativ-teritoriale judetul Constanta?

Ora 19,00 Presedintele CJ Constanta: Neparticiparea la referendum inseamna desfiintarea judetului

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, social-democratul Nicusor Constantinescu, le-a cerut duminica locuitorilor din oras sa participe la referendum, pentru ca, in caz contrar, judetul va fi desfiintat, potrivit Agerpres.

''Fac apel catre constanteni sa mearga la vot pana la ora 20,00, pentru ca neparticiparea inseamna, din pacate, desfiintarea judetului. (...) Votul de astazi va fi un puternic semnal pozitiv ca noi, cetatenii judetului Constanta, inca existam chiar daca trecem prin atatea greutati, ca pentru noi judetul Constanta inseamna tot ceea ce reprezentam noi ca familie, ca dobrogeni, ca istorie, ca legaturi de civilizatie si legaturi de viata. '', a declarat Nicusor Constantinescu, in conditiile in care prezenta la vot este redusa.

Potrivit rezultatelor numararii paralele a voturilor facuta de reprezentantii PSD Constanta, pana la ora 19,00 in intreg judetul au votat aproape 40% din totalul cetatenilor inscrisi pe listele electorale.

Rezultate asemanatoare au fost obtinute la numararea paralela a voturilor si de reprezentantii PDL Constanta si, potrivit liderului judetean al formatiunii politice, Christian Gigi Chiru, ''este cat se poate de evident ca, in mod normal si legal, pana la ora inchiderii urnelor, este imposibil ca prezenta ordonata de presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, de 50% plus unu, sa devina realitate''.

Pentru ca referendumul sa fie validat, la scrutinul electoral organizat de CJ Constanta pentru a consulta cetatenii daca sunt sau nu sunt de acord cu desfiintarea administrativ - teritoriala a judetului, trebuie sa mearga la urne 50% plus unu din totalul de peste 600.000 de constanteni cu drept de vot.

Referendumul nu a starnit prea mult interesul constantenilor, scrie Ziua de Constanta.

Potrivit numaratorii paralele pe care o efectueaza PSD pana la ora 12.00, 14% din populatia judetului a iesit la vot. Numaratoarea celor de la PDL arata o prezenta de 13%.

Pentru exercitarea dreptului de vot cetatenii trebuie sa aiba asupra lor cartea de identitate valabila. Totodata, votul poate fi exercitat si la alte sectii de votare decat cele la care oamenii sunt arondati, in acest scop folosindu-se listele suplimentare.

Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie ca jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor sa voteze.

Procesul electoral va dura pana la ora 20.00.

Potrivit reprezentantilor Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta, pana acum procesul de votare s-a desfasurat fara incidente.

Reprezentantii Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta spun insa ca au aparut unele dezinformari dupa ce mai multi presedinti de sectii de votare au primit pe telefoanele mobile un mesaj care spunea ca referendumul este organizat nelegal si prin care erau sfatuiti sa nu se prezinte in sectii in ziua referendumului. In acest caz a fost sesizata Politia Constanta.

Referendumul are loc in baza unei hotarari care a fost votata in 22 iunie de consilierii PSD si PNL, dupa ce reprezentantii PDL au lansat tema reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii.

Hotararea CJ a fost atacata apoi in instanta de catre prefect, insa Curtea de Apel Constanta a respins, in 13 octombrie, actiunea acestuia.

Organizarea acestui referendum a provocat controverse intre prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, si presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, care se acuza reciproc ca incalca legea.

Claudiu Palaz a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca dupa incheierea referendumului va face o plangere penala impotriva lui Nicusor Constantinescu pentru abuz in serviciu si va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii in cazul presedintelui Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta, judecator Claudia Bojin, care ar fi luat hotarari neconforme cu legea.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Constanta ii reproseaza prefectului ca nu a informat Departamentul pentru Administratie Publica Locala din cadrul MAI in termen de 24 de ore de la primirea hotararii CJ prin care se stabileste organizarea referendumului, ca nu a comunicat in termen de 48 de ore de la stabilirea datei referendumului lista cu alti juristi decat judecatori si procurori din care sa fie desemnati prin tragere la sorti presedintii sectiilor de votare, ca nu a vegheat la respectarea termenelor pentru realizarea activitatilor prevazute in Legea referendumului si ca nu a raspuns cererilor de indeplinire a obligatiilor formulate de catre Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana Constanta.

Tema reorganizarii administrative a tarii fost adusa in discutie in luna mai de catre reprezentantii PDL, iar presedintele Traian Basescu a promovat o varianta de reorganizarea administrativa cu opt judete mari sau sapte judete si municipiul Bucuresti.

Reprezentantii opozitiei au contestat propunerea, cu care nu au fost de acord in totalitate nici liderii UDMR.

Ulterior, mai multe consilii judetene au emis hotarari privind organizarea de referendumuri pe tema intentiei de reimpartire administrativa, majoritatea acestor decizii ale autoritatilor judetene fiind contestate in instanta de catre prefecturi