Premierul Emil Boc l-a eliberat, joi, din functia de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), cu rang de subsecretar de stat, pe democrat-liberalul Catalin Florin Teodorescu, transmite Agerpres. Teodorescu fusese numit vicepresedinte al ANRP in 8 august 2009, prin decizie a premierului Boc.

In decizia sefului Executivului, publicata in Monitorul Oficial, se arata ca Teodorescu si-a dat demisia din functia de la ANRP la data de 1 noiembrie.

Pe 29 august, premierul a demis un alt vicepresedinte al ANRP, Virgil Baciu, imediat dupa ce subsecretarul de stat fusese arestat preventiv pentru 29 de zile intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta.

Baciu fusese trimis in judecata in 2007 intr-un alt dosar, pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave.

Pe 5 octombrie, Boc a eliberat-o din functia de presedinte al ANRP pe Crinuta Nicoleta Dumitrean, la cererea acesteia, si in locul ei a numit-o pe Dorina Danielescu, fost procuror la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din Parchetul General.

ANRP a fost infiintata in anul 2005 de catre premierul de atunci Calin Popescu-Tariceanu. Astfel, a fost mutat controlul asupra procedurilor de retrocedare de la primariile si prefecturile din teritoriu la centru in Bucuresti.

ANRP a devenit atunci singura institutie publica ce se ocupa de centralizarea si evaluarea zecilor de mii de dosare de despagubire si, in final, decide emiterea deciziilor de despagubire.

Potrivit ZF, centralizarea procedeului de despagubiri a permis unor persoane, printre care se afla si apropiati a actualei puteri, sa speculeze nenumaratele amanari intervenite in listarea Fondului Proprietatea si sa cumpere la preturi de chilipir drepturile de despagubire de la fostii proprietari.

Conducerea ANRP este numita in functie printr-un ordin al Guvernului si, dupa cum o arata cei sase ani de functionare, ea este numita pe criterii politice. Astfel, din 2005 si pana in prezent, toate cele trei partide aflate la guvernare si-au impus apropiatii la conducere. Potrivit Ziarului Financiar, primul presedinte a fost Ingrid Zaarour (sustinuta de PNL), apoi a urmat Anca Oprea (PSD), iar din 2009 pana in septembrie 2011 presedinte a fost Crinuta Dumitrean (sustinuta de PDL).