Ministerul Agriculturii incepe razboiul cu buruienile. Anuntul a fost facut de ministrul Valeriu Tabara, care a declarat ca spera ca saptamana viitoare sa prezinte in Guvern proiectul privind igienizarea terenurilor nelucrate. Este vorba despre un proiect de OUG care prevede amendarea cu pana la 400 de lei pe hectar a celor care detin terenuri, agricole sau nu, care nu sunt cosite cel putin o data pe an sau care sunt pline de "vegetatie nedorita". Legea "se duce si catre sectorul public sau catre primariile care nu isi curata terenurile, inclusiv catre sosele, cai ferate. Nu vedeti ca avem buruienile pana in pod?", a declarat ministrul Agriculturii in cadrul unei emisiuni la B1 TV.

Proiect de lege impotriva buruienilorFoto: Mediafax

Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului a fost elaborat de Ministerul Agriculturii si a fost publicat pe site-ul institutiei. "Proiectul este pe traseul pentru semnaturi, este transformat in ordonanta de urgenta, este la Ministerul Finantelor. Eu sper ca saptamana viitoare sa ma duc cu ea in guvern", a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, in cadrul emisiunii "Ultimul cuvant" la B1 TV, moderata de Ion Cristoiu.

Ce prevede proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind igienizarea terenurilor nelucrate

In ultimii ani s-au inregistrat cresteri constante ale suprafetelor de teren agricol lasate neutilizate; in prezent, aproape 15% din suprafata arabila a tarii este lasata neutilizata, se arata in proiectul de OUG. Printre efectele acestei neglijente se numara degradarea solului, cresterea costurilor de productie, diminuarea productiei agricole si a activitatii economice in spatiul rural.

Proiectul defineste "terenul nelucrat" drept "orice suprafata de teren arabil, pajisti permanente, culturi permanente cu destinatie agricola care a fost utilizata anterior ca suprafata agricola sau alte tipuri de terenuri neagricole, extravilane sau intravilane, care in cursul anului de referinta pentru ancheta (anul in care se face controlul) nu mai este lucrat, nu participa la sistemul de rotatie a culturilor si care nu indeplineste standardele prezentate in art. 2 din prezenta ordonanta de urgenta".

In ce priveste activitatea de igienizare a terenurilor si standardele de mai sus, ele sunt definite astfel: "detinatorii de terenuri, fie ca au calitatea de agricultor sau nu, au obligatia sa lucreze terenul sau sa desfasoare activitati agricole indiferent de tipul de posesie, cu respectarea urmatoarelor standarde:

a) intretinerea pajistilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de pasunat sau prin cosirea lor cel putin o data pe an;

b) evitarea instalarii vegetatiei nedorite pe terenurile agricole sau pe terenurile neagricole extravilane inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite in scopul productiei".

La capitolul Sanctiuni, ordonanta de urgenta propusa de Ministerul Agriculturii precizeaza ca lasarea terenurilor fara a fi igienizate "constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei pe hectar, la 400 lei pe hectar, pentru fiecare an agricol in care nu au fost respectate aceste prevederi".

Amenda se aplica in felul urmator:

  • 200 de lei pe hectar pentru primul an
  • 300 lei/ha pentru al doilea an
  • 400 lei/ha incepand cu al treilea an consecutiv de contraventie.     

Sumele cuprinse in amenda "se actualizeaza prin hotarare a Guvernului".

Verificarea, constatarea si sesizarea prezentei de terenuri care nu sunt igienizate se face de catre:

  • centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) - pentru terenurile agricultorilor care au cerut subventie in functie de suprafata de teren.
  • Directiile judetene pentru agricultura - pentru celelalte terenuri

Sesizarea privind nerespectarea legii este redactata in scris de reprezentantul centrului judetean al APIA sau de reprezentantul directiei judetene pentru agricultura si este depusa la secretariatul uneia dintre cele doua institutii, in raza careia se afla terenul care face obiectul sesizarii.

Dupa analiza acestor sesizari, conducerea centrului judetean al APIA sau a Directiei judetene pentru agricultura ii someaza in scris pe detinatorii de terenuri care nu sunt igienizate sa ia masuri pentru ca acestea sa fie lucrate in termen de cel mult 2 luni de la data primirii somatiei. Daca dupa acest termen terenul in continuare nu este lucrat, amenda este aplicata prin dispozitia reprezentantilor Directiei judetene pentru agricultura si prin dispozitia reprezentantilor centrelor judetene ale APIA. Sumele provenite din aplicarea acestor amenzi se duc la bugetul de stat, precizeaza proiectul de lege.

Potrivit acestuia, personalul de specialitate din serviciile publice comunale care are in folosinta terenuri care apartin comunei pierd dreptul de a folosi aceste terenuri, daca nu dau curs somatiei, pe langa faptul ca primesc amenda de pana la 400 de lei pe hectar.

Ministerul Agriculturii este cel care va verifica in fiecare an activitatea Directiilor judetene pentru agricultura si a centrelor judetene ale APIA, in ce priveste igienizarea terenurilor nelucrate.

Exceptati de la amenda sunt:

  • detinatorii ale caror terenuri si-au pierdut capacitatea de productie pentru culturi agricole sau silvice prin degradare si poluare
  • detinatorii terenurilor afectate de calamitati naturale
  • detinatorii de terenuri care si-au pierdut capacitatea de munca, dovedita pe baza de documente medicale, din cauza de batranete, forta majora sau din alte motive neimputabile detinatorilor de teren
  • detinatorii de terenuri din categoria de folosinta "curti constructii"   
  • detinatorii terenurilor cu destinatie forestiera
  • detinatorii terenurilor aflate permanent sub ape

Proiectul de OUG abroga articolele din legea nr. 18/1991 privind fondul funciar care prevad ca "Toti detinatorii de terenuri agricole sunt obligati sa asigure cultivarea acestora si protectia solului".

Descarca de aici Proiectul Integral de OUG privind igienizarea terenurilor nelucrate

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara: Proiectul se duce la cei care nu lucreaza terenul arabil, dar si la strainii care au cumparat teren si l-au lasat asa

Valeriu Tabara

Valeriu Tabara

Foto: Agerpres

Invitat in cadrul emisiunii "Ultimul cuvant" de la B1 TV, moderata de Ion Cristoiu, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a vorbit pe larg despre proiectul de act normativ pe care il pregateste. Citeste mai jos cele mai importante declaratii ale ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara:

  • Legea este pe traseu, chiar am accelerat semnarea ei, am transformat-o intr-o ordonanta de urgenta.
  • Legea nu se duce numai la ala care are terenul arabil si nu il poate lucra; sunt aia care l-au cumparat si il pastreaza, ca tinta este si acolo: domnule strain, ai venit si l-ai cumparat, lucreaza-l! Daca nu, il vinzi, te incadrezi in prevederile legii.
  • Dar se duce si catre sectorul public sau catre primariile care nu isi curata terenurile sau locurile pe care le au in gestiune. Inclusiv catre sosele, cai ferate. Nu vedeti ca avem buruienile pana in pod?
  • De ce e nevoie de aceasta igienizare? Tocmai pentru a putea sa-i scutim de anumite costuri pe cei care lucreaza pamantul. Pentru ca aceste terenuri nelucrate sau neingrijite furnizeaza seminte de buruieni si numai cata palamida se duce de acolo, daunatori - acolo sunt gazdele de daunatori - insecte.
  • Acolo sunt gazdele pentru boli, boli care repet: daca sunt la grau sau la porumb, de pilda, ne aduc micotoxinele, care sunt mai periculoase decat substantele toxice.
  • Noi pastrand aceste rezerve de buruieni... nicio tara din Europa nu face ce-am facut noi. Eu cred ca avem cele mai mari rezerve de buruieni si specii de buruieni pe care nu le au altii.
  • Pai cum! Avem buruieni de o toxicitate extraordinara. Noi ne tot legam de canepa. Datura stramonium - planta aceea care face o floare alba mare, uitati-va prin sate cand mergeti spre Constanta, inclusiv in gradinile oameni, nu au nicio treaba. Dar este de o toxicitate formidabila.
  • Proiectul este pe traseul pentru semnaturi, este transformat in ordonanta de urgenta, este la Ministerul Finantelor. Eu sper ca saptamana viitoare sa ma duc cu ea in guvern.
  • Prevederile: in primul rand taxarea - sanctiunea este pe trei ani - incepand de la 200 de lei in primul an si incheind in anul 3 cu 400 de lei. Taxarea se face prin APIA.
  • Ar viza si buruienile de pe marginea soselelor? Absolut tot ceea ce este neingrijit. Tot ce este neingrijit. Oricine va fi sanctionat. Inclusiv in sate.
  • Eu le spun acum colegilor mei: singurul vinovat sunt eu. Sustin extrem de mult aceasta chestiune.
  • Cine este responsabil de buruienile de pe marginea drumurilor? Cei care gestioneaza aceste sosele.
  • Incepeti un razboi cu buruienile! Absolut! Nu numai cu buruienile, cu ceea ce inseamna lipsa de igiena.
  • Uitati-va pe izlazurile comunale ce este acolo. Scaiul vantului. Pai cum e posibil sa tin si sa iau si subventii? Ca sunt subventii care sunt direct acolo.
  • Aeroportul Otopeni vreau sa va spun ca primeste subventii de la Uniunea Europeana pentru ca are anumite suprafete pe care trebuie sa le igienizeze. Nu trebuie sa le cultivi, dar le tii curate. Este lege cu igienizarea.
  • Terenurile nelucrate pe care le platesti - sunt vreo 340.000 de hectare anul asta in evidente - alea trebuie sa fie curatate, cosite. Chiar daca nu e lucrat.
  • Este o chestiune europeana, nu este una a mea. Dar eu as vrea sa reducem costurile celor care investesc in agricultura. Pentru ca sunt de pilda tehnologii in care nu in toti anii trebuie sa aplic un anumit tip de ierbicid.
  • Dar daca eu am palamida la capatul lanului sau la vecinul, e clar ca eu la anul trebuie sa ierbicidez si impotriva palamidei. Si nu este o treaba simpla. In primul rand folosesc pesticide, ele raman in sol, raman in apa, samd.