Presedintele Traian Basescu si Regele Mihai au fost invitati de prefectul de Alba, Stefan Bardan, la manifestarile care vor fi organizate la Alba Iulia de Ziua Nationala a Romaniei si de implinirea a 93 de ani de la Marea Unire din 1918, anunta Agerpres. Printr-un comunicat remis joi, Stefan Bardan a precizat ca deja a transmis invitatia de a participa la festivitatile de Ziua Nationala fostului suveran si Familiei Regale, asa cum a procedat in fiecare an de cand este prefect. "A fost transmisa bineinteles o invitatie si Presedintelui Romaniei", se arata in comunicat.

Comunicatul mai arata ca cele trei institutii cu responsabilitati principale in organizarea manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei - Institutia Prefectului, Primaria Municipiului Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba - au intensificat activitatea de pregatire a actiunilor care vor avea loc pentru aniversarea Marii Uniri.

In acest sens, a fost schitat deja un program al manifestarilor, urmand ca, dupa ce Guvernul Romaniei va comunica bugetul alocat autoritatilor din Alba, acesta sa fie definitivat.

"Vom avea, ca in fiecare an, actiuni si evenimente culturale, sportive, stiintifice, dar si concerte de folclor si spectacole pentru tineri. Vom incerca sa realizam un program care sa se intinda pe parcursul unei saptamani si invitam pe aceasta cale institutiile, ONG-urile sau grupurile de initiativa care doresc sa propuna evenimente care sa fie cuprinse in calendarul manifestarilor sa ne contacteze", a transmis prefectul de Alba.

In ultimii doi ani, Guvernul a alocat cate 400.000 de lei pentru organizarea festivitatilor de la Alba Iulia, respectiv de peste cinci ori si jumatate mai putin decat in 2008.