Consiliul Judetean Covasna va organiza pe data de 11 martie 2012 un referendum prin care va consulta populatia judetului in legatura cu modificarea limitelor administrativ-teritoriale ale acestuia si infiintarea unei noi structuri administrative cu denumirea "Tinutul Secuiesc - Szekelyfold", informeaza Agerpres.

Asa numitul "Tinut Secuiesc"Foto: Hotnews

Hotararea a fost adoptata luni, in sedinta CJ, cu majoritatea voturilor consilierilor maghiari, dupa indelungi discutii intre reprezentantii UDMR si ai Partidului Civic Maghiar (PCM).

Reprezentantii Aliantei Romanesti din cadrul CJ, formata din consilieri PNL, PSD, PDL si PRM, au refuzat sa ia parte la vot pe considerentul ca nu vor sa fie partasi la incalcarea premeditata a legii.

Proiectul de hotarare a fost initiat de consilierii PCM, care si-au motivat demersul prin dreptul comunitatii locale de a decide asupra viitorului ei, inclusiv in chestiuni ce tin de reorganizarea administrativ-teritoriala.

Reprezentantii UDMR au considerat ca proiectul nu este suficient de bine pregatit, aratand, spre exemplu, ca nu prevede unde va fi resedinta viitoarei unitati administrative ce ar urma sa se formeze prin comasarea judetelor Covasna si Harghita, nu mentioneaza granitele acesteia si scapa din vedere o serie de comune nou infiintate in ultimii ani.

Drept urmare, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, care este si liderul organizatiei locale a UDMR, a venit cu o serie de propuneri de imbunatatire a proiectului, care au fost acceptate si votate de consilierii maghiari.

Astfel, la sugestia acestuia, pe data de 11 martie 2012, cetatenii judetului Covasna vor fi chemati sa raspunda cu DA sau NU la intrebarile: "Sunteti de acord cu modificarea delimitarii teritoriale a judetului Covasna conform anexei?" si "Sunteti de acord cu infiintarea unitatii administrativ-teritoriale cu denumirea 'Tinutul Secuiesc - Szekelyfold' si cu faptul ca judetul Covasna cu modificarile de la punctul 1 sa faca parte din aceasta unitate administrativ-teritoriala?"

Consilierul PSD Sabin Calinic, avocat de profesie, a tinut sa atraga atentia reprezentantilor UDMR si PCM ca problema reorganizarii teritoriale intra sub incidenta referendumurilor de interes national si nu local, fiind de competenta presedintelui Romaniei si a Parlamentului si nu a autoritatilor locale, drept urmare nu poate fi reglementata printr-o hotarare a Consiliului Judetean.