Discutie online

Sociologul Mircea Kivu despre recensamant: A lipsit o campanie de comunicare premergatoare recensamantului propriu-zis

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 31 octombrie 2011, 11:29 Actualitate | Esenţial


Mircea Kivu
Foto: AGERPRES
Recensamantul populatiei, care se incheie luni, a dat nastere unor controverse fara precedent pentru o asemenea operatiune. Activitatea multor recenzori a fost afectata de probleme precum nedeclararea CNP-ului, lipsa de cooperare din partea populatiei sau declararea unor date false. Sociologul Mircea Kivu a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre impactul acestor probleme asupra rezultatelor finale.

Nota redactiei:

Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Dragos

  Buna ziua.
  In afara arhi-discutatei chestiuni cu CNP-ul, care este - din experienta dvs si discutiile cu colegi din teren - cea mai mare problema intinmpinata la acest recensamint?

  multumesc

  • Mircea Kivu

   A lipsit o campanie de comunicare premergatoare recensamantului propriu-zis. Ma refer la o campanie profesionista, prin care sa se ofere informatii clare, mai ales asupra necesitatii efectuarii recensamantului si asupra principalelor noutati metodologice. O asemenea campanie ar fi trebuit sa asigure o voce "unitara" a institutiei care coordoneaza recensamantul si sa elimine orice posibilitate de a se transmite mesaje divergente

 • Întrebarea nr. 2 Luke

  1. Considerati ca modul de organizare al acestui recensamant s-a ridicat la nivelul la care trebuia sa fie pentru a ne prezenta cu rezultatele in UE (care l-a cerut) alaturi de celelalte state membre?
  2. Considerati ca reticenta populatiei este explicabila si scuzabila in cea mai mare parte de calitatea slaba a organizarii si comunicarii cu populatia a celor de la INS? Va rog argumentati din punctul de vedere al unui sociolog.
  Multumesc

  • Mircea Kivu

   1. Nu. Este prematur de apreciat in ce masura erorile de comunicare au afectat informatiile curente, dar sigur acest recensamant nu poate constitui un model.
   2. Este cu totul explicabila. Oamenii nu au avut cum sa inteleaga ce li se cere, si de ce; confuziile au fost amplificate de anumite luari de pozitie politice, nejustificate dupa parerea mea.

 • Întrebarea nr. 3 Lectorul

  In formularul G se sugereaza o ierarhie cu un cap al familiei. Si daca lucrurile nu stau asa? Si daca barbatul si femeia sunt la egalitate (conform codului civil) si nu se poate spune care este capul familiei?
  Insasi notiunea de "cap al familiei" sugereaza o ierarhie, o inegalitate in relatiile familiale.
  "pater familias" e o mostenire din epoca antica, cred ca suntem in secolul XXI.

  • Mircea Kivu

   Capul familiei, in sensul statisticii sociale, nu presupune o relatie ierarhica. Este mai mult o conventie, necesara pentru a face posibila inregistrarea relatiilor de rudenie din gospodarie: in functie de "capul de familie" se inregistreaza cine este mama, ginerele, sora etc. a acestuia.

 • Întrebarea nr. 4 Igor

  Ce relevanta statistica are recensamantul daca esti obligat sa alegi un singur raspuns cind sint mai mul;te raspunsuri reale adevarate ? ( etnie, limba materna, studii, loc de miunca, resedinta, surse de venit, alimentare cu apa, incalzirea locuintei, nucleele cu mai mult de 2 parteneri ( poliamoria, de ex) si mai sint? In alte tari poti sa mentionezi toate situatiile, nu esti obligat sa alegi doar un singur raspuns dintre cele care sint reale si adevarate in fapt.

  • Mircea Kivu

   La o privire mai atenta, veti constata ca toate intrebarile presupun un raspuns unic. In masura in care nu e asa, avem de-a face cu o eroare a celor care au redactat chestionarele.

 • Întrebarea nr. 5 Carlsberg

  De ce nu oferiti in 2011 o varianta de chestionar online, mai ales in conditiile in care recenzorii nu sint in stare sa vina IN AFARA orelor la care nepensionarii sint la serviciu si cum putem vorbi de acuratete atunci cind datele sint preluate de la alta persoana decit cea vizata (de la nevasta, mama, tata, bunic etc)?

  • Mircea Kivu

   Precizez ca eu nu reprezint organizatorii acestui studiu.
   O varianta de completare online ar fi fost poate utila, dar ar fi avut si numeroase inconveniente, cum ar fi:
   - dificultatea de a se identifica persoana care completeaza chestionarele;
   - faptul ca in Romania doar aprox.40% din populatie are acces la internet ar fi facut ca, oricum, sa trebuiasca trimisi recenzori in toata tara;
   - riscul ca un operator care (cel putin teoretic) a fost temeinic instruit sa comita erori de intelegere a intrebarilor este mai mic decat in cazul in care oricine ar fi completat chestionare;
   - posibilitatea dublelor inregistrari (aceeasi gospodarie sa fie recenzata si direct, si online).

 • Întrebarea nr. 6 adrian

  Un rezultat foarte asteptat este cel legat de romanii care lucreaza in afara tarii. Exista presupunerea ca majoritatea celor plecati ar fi proveniti din mediu rural dar avand in vedere balbielile de la nivel inalt legat de CNP (de ex) nu credeti ca exista riscul ca aceasta intrebare sa nu fie foarte clar inteleasa (se pot declara pers. ca nefiind in localitatea dar in tara). Credeti ca va fi un rencensamat care sa produca date inalt calitative sau doar cumva orientative. Multumesc

  • Mircea Kivu

   In principiu, operatorii ar fi trebuit sa fie suficient de bine instruiti incat sa nu comita astfel de erori.
   S-ar putea, intr-adevar, ca informatiile din aceasta zona sa aiba un grad de precizie mai mic decat celalte; dar trebuie tinut cont de faptul ca este prima data cand se culeg informatii asupra acestui subiect, si atunci, decat nimic...

 • Întrebarea nr. 7 abcd

  considerati ca toata discutia legata de CNP si modul neindemanatic in care a fost tratata problema (cu balbaieli si amenintari din partea INS) va avea influenta asupra veridicitatii raspunsurilor date de cetatenii recenzati?

  • Mircea Kivu

   Din pacate, da.

 • Întrebarea nr. 8 anca

  1. Ce relevanta are denumirea institutiei de invatamint absolvite? Nu e suficient sa spui ca ai studii medii sau studii universitare?
  2. De ce intereseaza firma la care lucrez?
  Sint doar doua dintre in trebarile care ma revolta.

  • Mircea Kivu

   1. Este important, de exemplu, de stiut cati absolventi de invatamant privat si de stat avem. Operatorul nu are de unde sa stie ce regim are fiecare unitate de invatamant din tara, deci inregistrarea numelui permite incadrarea corecta, prin codificare ulterioara.
   2. Idem.

 • Întrebarea nr. 9 catalin_mattei

  1>Lipsa de profesionalism din partea celor ce au organizat referendumul sau lipsa de acces in media pt a explica anumite lucruri care au condus la neincredere din partea celor ce ar fi trebuit recenzati?
  2>De ce Bucurestiul este mereu polul negativ? ( procente f mici la vot, la recensamant, la referendumuri)

  • Mircea Kivu

   2. In Bucuresti apar multe situatii dificile datorita dimendsiunii mari a localitatii - mai multe persoane care isi schimba domiciiul, mai multe sanse ca cineva sa se afle in alt decat acasa si, posibilitati mai reduse de a obtine informatii dinsurse "colaterale". Ganditi-va ca, la tara, daca nu-l gasesti acasa pe Ion, ai sanse mari ca vecinii sa-ti spuna ca e plecat la oras, ca face naveta si nu-i de gasit decat sambata etc.
   De fapt, diferentele mari (si in privinta votului) exista intre urban si rural. Bucuresti este un "judet" exclusiv urban, pe cand celalte includ un priocent important de localitati rurale.

 • Întrebarea nr. 10 agramaticus

  1. Puteti sa imi spuneti, va rog, ce relevanta au avut acele intrebari legate de starea de sanatate, referitoare la dificultatile de vedere, de concentrare etc? Dincolo de faptul ca sunt date confidentiale, in masura in care statul ar fi interesat de starea de sanatate a populatiei, exista boli mult mai grave (cancer, boli de inima etc) fata de care eventualele dificultati de concentrare apar ca fiind ridicole.
  2. In conditiile in care legea trateaza la fel obligativitatea declararii CNP-ului, a etniei, religiei etc, cum a fost posibila elaborarea unor formulare contrare legii, in sensul ca aceste ultime informatii ar fi optionale?

  • Mircea Kivu

   1. Si mie mi se pare ca au relevanta mica, mai ales ca e greu de spus care e diferenta intre a avea dificultati de vedere "mare" si "nu prea mare" (scuzati deezacordul, nu-mi apartine:))
   2. Nu-i chiar asa; veti gasi pe site-ul http://www.recensamantromania.ro textul de lege care face obligatorie declararea CNP. Intrebarile privind etnia, limba materna si religia raman facultative.

 • Întrebarea nr. 11 Valentin Stan

  Ar fi bine sa explicati ce valoare statistica aduc urmatoarele intrebari(care dupa parerea ultora ofera informatii mult prea personale raportat la scopul statistic declarat):
  1 necesitatea de a furniza CNP-ul, care identifica unic persoana
  2. datele exacte angajator (ce legatura au cu statistica), e ok intrebarea daca angajatorul e public.privat, dar detaliile despre aecsta?
  3. informatiile despre problemele medicale

  • Mircea Kivu

   1. Din cate am inteles, CNP-ul este util in primul rand pentru evitarea dublelor inregitrari. Dar INS a ramas dator cu un raspuns complet.
   2. Denumirea completa a angajatorului e necesara pentru a determina nu doar forma privata/publica, ci si domeniul de activitate, dimensiunea intreprinderii etc. Dar nu ma intrebati cum vor fi prelucrate aceste informatii, tinand cont de probabilitatea mare de a se fi facut inregistrari aproximative.

 • Întrebarea nr. 12 Micul intreprinzator

  Am aceeasi problem ca si dl. Igor, cu privire la raspunsurile multiple.
  Eu am doua firme, sunt salariat la una din ele, insa la cealalta sunt doar patron si am fost practic obligat sa declar ca sunt doar salariat, desi sunt si patron in acelasi timp.
  Sotia mea este pensionar, lucreaza 2 ore la o firma ca salariat si are si un PFA, insa a fost obligata sa se declare pensionar, deoarece asa ziceau instructiunile de completare ale formularelor.
  Nu considerati ca prin constrangerea unei persoane care are mai multe ocupatii sa declare una singura dintre ele, in acest caz cea mai favorabila din punct de vedere statistic guvernului, se vor denatura semnificativ rezultatele recensamantului?

  • Mircea Kivu

   Aveti dreptate. Formularea ar fi trebuit sa fie "locul de munca principal", cu explicatia "de unde obtineti cele mai multe venituri" etc.

 • Întrebarea nr. 13 Parallax

  ...invocata in enuntul problemei, credeti ca ar putea avea legatura cu incapacitatea clasei politice de a mai "mobiliza" "masele"? Altfel spus: are dreptul o clasa politica erodata, ocupata de peste 20 de ani numai cu interesele proprii, sa mai pretinda populatiei sa ia in serios vreo initiativa?

  Ar putea fi aceasta "lipsa de cooperare" un semnal cu privire la participarea la vot in viitoarele alegeri?

  • Mircea Kivu

   Cred ca e important sa facem distinctia intre clasa politica si stat. Dar aveti dreptate, lipsa de incredere in institutiile statului poate fi considerata o cauza a lipsei de cooperare la recensamant.

 • Întrebarea nr. 14 alex

  Precum discutia alba neagrea despre CNP, asa s-a intimplat si la cele 4 intrebari de religie, etinie ....

  Pot sa va spun din surse sigure, ca au fost multe persoane care nu au completat aceste date, iar recenzorul sa nu mai revina la om acasa, a pus de la el aceste date, iar la religie a pus ortodox, desi omul nu a completat fiindca nu era obligat.

  Oare citi ortodoxi "virtuali" vom iesi la recensamant.

  Intrebare:
  In cazul religiei unde multi oameni s-au declarat "klingoniei", "romulani" "jedy" si asa mai departe se vor lua masuri impotriva lor deoarece au declarat fals, desi intrebarile nu sint oboligatorii ?

  • Mircea Kivu

   Daca asa s-a intamplat, este un abuz. Pentru a-l preintampina, cetatenii trebuie sa verifice ca operatorul a notat intocmai toate raspunsurile, inainte de a semna formularul de recensamant.

 • Întrebarea nr. 15 MD

  Legat de acurateţea rezultatelor obţinute:

  1. De ce nu există posibilitatea de a declara dubla etnie? Dacă mama este româncă iar tatăl rom, nu există posibilitatea de a te declara jumătate român, jumătate rom. A fost o scăpare?

  2. Ce înseamnă "casnică"?
  O femeie care lucrează în propria-i gospodărie, având grijă de ogor şi animale, se poate declara fie "casnică", fie "lucrator familial", fie "întreţinută de altă persoană" la întrebarea nr. 30 din formularul Persoane. Prin urmare nr de casnice declarat este posibil să nu fie cel real.
  Nu ar fi fost mai bine să nu treacă deloc ocupaţia de "casnică"?

  3. Religia
  Întrebarea din recensământ este "Cărei religii aparţine persoana" ca şi cum este musai să aparţii unei religii. Mai corect era să se întrebe: "Sunteţi o persoană religioasă?" şi abia în caz de răspuns afirmativ să se treacă la întrebarea "cărei religii aparţine persoana", nu credeţi ?


  Legat de discriminări ale femeilor.

  1. "Capul gospodăriei" este o formulare desuetă. Trebuia să se folosească la fel ca în celalte ţări sistemul de numerotare: "persoana 1", "persoana 2", "persoana 3", fără a face o ierarhizare între membri familiei. Sunteţi de acord?

  2. De ce doar femeile sunt întrebate anul căsătoriei sau al uniunii consensuale?

  3. De ce nu se recenzează şi naşterile la fetele/femeile cu vârsta sub 15 ani (pct. 9 - Formularul Persoane)? Se ştie f bine că în România avem o problemă cu naşterile la adolescente, mai ales în comunitatea romă. S-au temut oare de rezultate, vor să ignore problema?

  • Mircea Kivu

   1. Este o discutie intreaga, la nivel european, despre posibilitatea declararii unei etnii duble, cu argumente pro si contra. Neexistand o solutie unanim acceptata, probabil ca s-a preferat formula utilizata la recensamintele precedente (argumentul comparabilitatii datelor este important).
   2. Diferenta dintre "casnica" si "lucrator casnic" aste legata de caracterul aducator de venit al activitatii prestate: daca lucreaza pe ogor si produsele sunt vandute, e lucrator familial; daca lucreaza in gradina si mananca rosiile, e casnica.
   3. Exista varianta de raspuns "fara religie".

  • Mircea Kivu

   1. Solutia propusa de Dvs. poate fi considerata valabila, dar trebuie remarcat ca si ea induce ideea unei ierarhii.
   2. Informatiile respective se utilizeaza in analiza fertilitatii, care este legata de caracteristicile mamei.
   3. Nici mie nu mi-e clar. Probabil, pentru ca rata fertilitatii se raporteaza la femeile de 15 ani si peste. Daca va veti uita in anuarele statistice, veti constata ca numarul nasterilor in care mama are sub 15 ani este, statistic, foarte mic.

 • Întrebarea nr. 16 Luke

  Am inteles, sper ca retin corect, ca primele rezultate partiale vor aparea undeva prin 2013 si statisticile finale prin 2015. Nu am datele in fata dar mi se parea mult cand am auzit. Este justificat acest timp si in caz afirmativ cum? Este in concordanta cu ce se va realiza si in alte tari din UE?
  Multumesc

  • Mircea Kivu

   Din cate am inteles eu, primele rezultate (partiale) vor fi disponibile peste 6 luni, iar cele finale peste 2 ani. Vor fi 7 volume fiecare cam cat DEX-ul de mari, deci e de inteles. Oricum, ar fi un progres fata de 2002, cand ultimul volum a aparut dupa 3 ani.

4164 vizualizari

 • Probleme (Luni, 31 octombrie 2011, 11:51)

  Dragos [anonim]

  Buna ziua.
  In afara arhi-discutatei chestiuni cu CNP-ul, care este - din experienta dvs si discutiile cu colegi din teren - cea mai mare problema intinmpinata la acest recensamint?

  multumesc
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 15:47)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

   A lipsit o campanie de comunicare premergatoare recensamantului propriu-zis. Ma refer la o campanie profesionista, prin care sa se ofere informatii clare, mai ales asupra necesitatii efectuarii recensamantului si asupra principalelor noutati metodologice. O asemenea campanie ar fi trebuit sa asigure o voce "unitara" a institutiei care coordoneaza recensamantul si sa elimine orice posibilitate de a se transmite mesaje divergente
 • Scurt si la obiect... (Luni, 31 octombrie 2011, 11:59)

  Luke [anonim]

  1. Considerati ca modul de organizare al acestui recensamant s-a ridicat la nivelul la care trebuia sa fie pentru a ne prezenta cu rezultatele in UE (care l-a cerut) alaturi de celelalte state membre?
  2. Considerati ca reticenta populatiei este explicabila si scuzabila in cea mai mare parte de calitatea slaba a organizarii si comunicarii cu populatia a celor de la INS? Va rog argumentati din punctul de vedere al unui sociolog.
  Multumesc
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 15:57)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luke

   1. Nu. Este prematur de apreciat in ce masura erorile de comunicare au afectat informatiile curente, dar sigur acest recensamant nu poate constitui un model.
   2. Este cu totul explicabila. Oamenii nu au avut cum sa inteleaga ce li se cere, si de ce; confuziile au fost amplificate de anumite luari de pozitie politice, nejustificate dupa parerea mea.
 • Abordare desueta (Luni, 31 octombrie 2011, 12:10)

  Lectorul [anonim]

  In formularul G se sugereaza o ierarhie cu un cap al familiei. Si daca lucrurile nu stau asa? Si daca barbatul si femeia sunt la egalitate (conform codului civil) si nu se poate spune care este capul familiei?
  Insasi notiunea de "cap al familiei" sugereaza o ierarhie, o inegalitate in relatiile familiale.
  "pater familias" e o mostenire din epoca antica, cred ca suntem in secolul XXI.
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:02)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lectorul

   Capul familiei, in sensul statisticii sociale, nu presupune o relatie ierarhica. Este mai mult o conventie, necesara pentru a face posibila inregistrarea relatiilor de rudenie din gospodarie: in functie de "capul de familie" se inregistreaza cine este mama, ginerele, sora etc. a acestuia.
 • Intrebari cu raspuns multiplu (Luni, 31 octombrie 2011, 12:22)

  Igor [anonim]

  Ce relevanta statistica are recensamantul daca esti obligat sa alegi un singur raspuns cind sint mai mul;te raspunsuri reale adevarate ? ( etnie, limba materna, studii, loc de miunca, resedinta, surse de venit, alimentare cu apa, incalzirea locuintei, nucleele cu mai mult de 2 parteneri ( poliamoria, de ex) si mai sint? In alte tari poti sa mentionezi toate situatiile, nu esti obligat sa alegi doar un singur raspuns dintre cele care sint reale si adevarate in fapt.
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:05)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Igor

   La o privire mai atenta, veti constata ca toate intrebarile presupun un raspuns unic. In masura in care nu e asa, avem de-a face cu o eroare a celor care au redactat chestionarele.
 • Acuratete (Luni, 31 octombrie 2011, 12:25)

  Carlsberg [anonim]

  De ce nu oferiti in 2011 o varianta de chestionar online, mai ales in conditiile in care recenzorii nu sint in stare sa vina IN AFARA orelor la care nepensionarii sint la serviciu si cum putem vorbi de acuratete atunci cind datele sint preluate de la alta persoana decit cea vizata (de la nevasta, mama, tata, bunic etc)?
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:12)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carlsberg

   Precizez ca eu nu reprezint organizatorii acestui studiu.
   O varianta de completare online ar fi fost poate utila, dar ar fi avut si numeroase inconveniente, cum ar fi:
   - dificultatea de a se identifica persoana care completeaza chestionarele;
   - faptul ca in Romania doar aprox.40% din populatie are acces la internet ar fi facut ca, oricum, sa trebuiasca trimisi recenzori in toata tara;
   - riscul ca un operator care (cel putin teoretic) a fost temeinic instruit sa comita erori de intelegere a intrebarilor este mai mic decat in cazul in care oricine ar fi completat chestionare;
   - posibilitatea dublelor inregistrari (aceeasi gospodarie sa fie recenzata si direct, si online).
 • Incoerenta in organizare (Luni, 31 octombrie 2011, 12:28)

  sg [anonim]

  Cum vedeti soliditatea rezultatelor si studiilor dupa ele, dupa atata incoerenta in organizare?
  De ce recenzorii nu au avut o formularistica mai simpla?
  Cum au fost alesi recenzorii /criterii de selectie si cum au fost instruiti?
  Eu imi exprim dezamagirea si e pacat pentru efortul depus.
  Va multumesc.
 • intrebare (Luni, 31 octombrie 2011, 12:29)

  adrian [anonim]

  Un rezultat foarte asteptat este cel legat de romanii care lucreaza in afara tarii. Exista presupunerea ca majoritatea celor plecati ar fi proveniti din mediu rural dar avand in vedere balbielile de la nivel inalt legat de CNP (de ex) nu credeti ca exista riscul ca aceasta intrebare sa nu fie foarte clar inteleasa (se pot declara pers. ca nefiind in localitatea dar in tara). Credeti ca va fi un rencensamat care sa produca date inalt calitative sau doar cumva orientative. Multumesc
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:15)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   In principiu, operatorii ar fi trebuit sa fie suficient de bine instruiti incat sa nu comita astfel de erori.
   S-ar putea, intr-adevar, ca informatiile din aceasta zona sa aiba un grad de precizie mai mic decat celalte; dar trebuie tinut cont de faptul ca este prima data cand se culeg informatii asupra acestui subiect, si atunci, decat nimic...
 • Formularul G recensamant (Luni, 31 octombrie 2011, 12:44)

  nico [anonim]

  Formularea din formularul G este "capul gospodariei".
  Am auzit, toata perioada asta, repetat obsesiv de tot felul de persoane ca s-ar intreba despre "capul familiei".
  Daca nu se intelege sensul formularii din punct de vedere statistic, macar sa fim corecti din punct de vedere semantic.
  Il rog pe domnul sociolog sa precizeze acest lucru pentru populatie.
  N-am auzit pe nimeni, pe nici o sursa, rectificand acest lucru si astfel s-a dezinformat dinainte de a mai asculta sau citi orice alt comentariu.
 • ... (Luni, 31 octombrie 2011, 12:50)

  abcd [anonim]

  considerati ca toata discutia legata de CNP si modul neindemanatic in care a fost tratata problema (cu balbaieli si amenintari din partea INS) va avea influenta asupra veridicitatii raspunsurilor date de cetatenii recenzati?
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:20)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui abcd

   Din pacate, da.
 • intrebari prea personale (Luni, 31 octombrie 2011, 12:50)

  anca [anonim]

  1. Ce relevanta are denumirea institutiei de invatamint absolvite? Nu e suficient sa spui ca ai studii medii sau studii universitare?
  2. De ce intereseaza firma la care lucrez?
  Sint doar doua dintre in trebarile care ma revolta.
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:18)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anca

   1. Este important, de exemplu, de stiut cati absolventi de invatamant privat si de stat avem. Operatorul nu are de unde sa stie ce regim are fiecare unitate de invatamant din tara, deci inregistrarea numelui permite incadrarea corecta, prin codificare ulterioara.
   2. Idem.
 • Intrebare (Luni, 31 octombrie 2011, 13:03)

  catalin_mattei [utilizator]

  1>Lipsa de profesionalism din partea celor ce au organizat referendumul sau lipsa de acces in media pt a explica anumite lucruri care au condus la neincredere din partea celor ce ar fi trebuit recenzati?
  2>De ce Bucurestiul este mereu polul negativ? ( procente f mici la vot, la recensamant, la referendumuri)
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:28)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalin_mattei

   2. In Bucuresti apar multe situatii dificile datorita dimendsiunii mari a localitatii - mai multe persoane care isi schimba domiciiul, mai multe sanse ca cineva sa se afle in alt decat acasa si, posibilitati mai reduse de a obtine informatii dinsurse "colaterale". Ganditi-va ca, la tara, daca nu-l gasesti acasa pe Ion, ai sanse mari ca vecinii sa-ti spuna ca e plecat la oras, ca face naveta si nu-i de gasit decat sambata etc.
   De fapt, diferentele mari (si in privinta votului) exista intre urban si rural. Bucuresti este un "judet" exclusiv urban, pe cand celalte includ un priocent important de localitati rurale.
 • intrebari de ordin medical (Luni, 31 octombrie 2011, 13:14)

  agramaticus [anonim]

  1. Puteti sa imi spuneti, va rog, ce relevanta au avut acele intrebari legate de starea de sanatate, referitoare la dificultatile de vedere, de concentrare etc? Dincolo de faptul ca sunt date confidentiale, in masura in care statul ar fi interesat de starea de sanatate a populatiei, exista boli mult mai grave (cancer, boli de inima etc) fata de care eventualele dificultati de concentrare apar ca fiind ridicole.
  2. In conditiile in care legea trateaza la fel obligativitatea declararii CNP-ului, a etniei, religiei etc, cum a fost posibila elaborarea unor formulare contrare legii, in sensul ca aceste ultime informatii ar fi optionale?
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:34)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui agramaticus

   1. Si mie mi se pare ca au relevanta mica, mai ales ca e greu de spus care e diferenta intre a avea dificultati de vedere "mare" si "nu prea mare" (scuzati deezacordul, nu-mi apartine:))
   2. Nu-i chiar asa; veti gasi pe site-ul http://www.recensamantromania.ro textul de lege care face obligatorie declararea CNP. Intrebarile privind etnia, limba materna si religia raman facultative.
 • Legatura dntre statistica si intrebarile personale (Luni, 31 octombrie 2011, 13:24)

  Valentin Stan [anonim]

  Ar fi bine sa explicati ce valoare statistica aduc urmatoarele intrebari(care dupa parerea ultora ofera informatii mult prea personale raportat la scopul statistic declarat):
  1 necesitatea de a furniza CNP-ul, care identifica unic persoana
  2. datele exacte angajator (ce legatura au cu statistica), e ok intrebarea daca angajatorul e public.privat, dar detaliile despre aecsta?
  3. informatiile despre problemele medicale
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 17:00)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valentin Stan

   1. Din cate am inteles, CNP-ul este util in primul rand pentru evitarea dublelor inregitrari. Dar INS a ramas dator cu un raspuns complet.
   2. Denumirea completa a angajatorului e necesara pentru a determina nu doar forma privata/publica, ci si domeniul de activitate, dimensiunea intreprinderii etc. Dar nu ma intrebati cum vor fi prelucrate aceste informatii, tinand cont de probabilitatea mare de a se fi facut inregistrari aproximative.
 • Adaugare la Igor (Luni, 31 octombrie 2011, 13:30)

  Micul intreprinzator [anonim]

  Am aceeasi problem ca si dl. Igor, cu privire la raspunsurile multiple.
  Eu am doua firme, sunt salariat la una din ele, insa la cealalta sunt doar patron si am fost practic obligat sa declar ca sunt doar salariat, desi sunt si patron in acelasi timp.
  Sotia mea este pensionar, lucreaza 2 ore la o firma ca salariat si are si un PFA, insa a fost obligata sa se declare pensionar, deoarece asa ziceau instructiunile de completare ale formularelor.
  Nu considerati ca prin constrangerea unei persoane care are mai multe ocupatii sa declare una singura dintre ele, in acest caz cea mai favorabila din punct de vedere statistic guvernului, se vor denatura semnificativ rezultatele recensamantului?
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:36)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Micul intreprinzator

   Aveti dreptate. Formularea ar fi trebuit sa fie "locul de munca principal", cu explicatia "de unde obtineti cele mai multe venituri" etc.
 • datele personale - marea problema (Luni, 31 octombrie 2011, 13:46)

  cristi [anonim]

  Care este relevanta numelui sau a locului de munca pt. un studiu statistic (asa cum sustin oficialitatile ca este acest recensamant)?
  Desi oficialii nostrii au lansat in presa ca prin alte tari e si mai si (se cer date personale mult mai detaliate), iata ca la vecinii nostrii unguri nu e chiar asa: http://www.nepszamlalas.hu/index.php?menu=1321&langcode=en
  Sus in antetul paginii, va rog...Nu se cere numele, CNP-ul e o nostiune inexistenta...
  Va rog sa raspundeti la obiect.
  Multumesc.
 • capul familiei (Luni, 31 octombrie 2011, 13:58)

  Anonimus [anonim]

  Va rog sa explicati care este relevanta sociologica a inserarii intrebarii privind capul familiei pentru care nu exista posibilitatea de a desemna decat o singura persoana. Cum ar putea fi masurate schimbarile intervenite in societatea in aceasta privinta daca nu exista posibilitatea desemnarii a doua persoane, ceea ce ar fi permis masurarea adoptarii modelului mai liberal, in care exista egalitate intre sexe in privinta chestiunilor de familie?
 • completare intrebare capul familiei (Luni, 31 octombrie 2011, 14:15)

  Anonimus [anonim]

  In cazul gospodariei mele, locuinta e coproprietatea sotilor, sotii au venituri similare, responsabilitatile, inclusiv in cresterea si educarea copilului sunt impartite egal si deciziile se iau in comun. In final, barbatul a fost declarat capul familiei din lipsa de alta varianta care sa satisfaca realitatea.
 • de ce este necesar (Luni, 31 octombrie 2011, 14:32)

  dana [anonim]

  sa comunic cnp-ul si seria de buletin dnei recenzor care se afla la domiciliul parintilor mei din moment ce eu am parasit acel domiciliu cu ani in urma,acum avand alt domiciliu?mentionez ca la domiciliul actual,in momentul recenzarii,am declarat cnp -ul;
 • Lipsa de cooperare din partea populatiei... (Luni, 31 octombrie 2011, 15:01)

  Parallax [anonim]

  ...invocata in enuntul problemei, credeti ca ar putea avea legatura cu incapacitatea clasei politice de a mai "mobiliza" "masele"? Altfel spus: are dreptul o clasa politica erodata, ocupata de peste 20 de ani numai cu interesele proprii, sa mai pretinda populatiei sa ia in serios vreo initiativa?

  Ar putea fi aceasta "lipsa de cooperare" un semnal cu privire la participarea la vot in viitoarele alegeri?
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:38)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Parallax

   Cred ca e important sa facem distinctia intre clasa politica si stat. Dar aveti dreptate, lipsa de incredere in institutiile statului poate fi considerata o cauza a lipsei de cooperare la recensamant.
 • cele 4 intrebari ne/obligatoriii (Luni, 31 octombrie 2011, 15:02)

  alex [anonim]

  Precum discutia alba neagrea despre CNP, asa s-a intimplat si la cele 4 intrebari de religie, etinie ....

  Pot sa va spun din surse sigure, ca au fost multe persoane care nu au completat aceste date, iar recenzorul sa nu mai revina la om acasa, a pus de la el aceste date, iar la religie a pus ortodox, desi omul nu a completat fiindca nu era obligat.

  Oare citi ortodoxi "virtuali" vom iesi la recensamant.

  Intrebare:
  In cazul religiei unde multi oameni s-au declarat "klingoniei", "romulani" "jedy" si asa mai departe se vor lua masuri impotriva lor deoarece au declarat fals, desi intrebarile nu sint oboligatorii ?
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:40)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Daca asa s-a intamplat, este un abuz. Pentru a-l preintampina, cetatenii trebuie sa verifice ca operatorul a notat intocmai toate raspunsurile, inainte de a semna formularul de recensamant.
 • acurateţea recensământului /discriminarea femeilor (Luni, 31 octombrie 2011, 15:12)

  MD [anonim]

  Legat de acurateţea rezultatelor obţinute:

  1. De ce nu există posibilitatea de a declara dubla etnie? Dacă mama este româncă iar tatăl rom, nu există posibilitatea de a te declara jumătate român, jumătate rom. A fost o scăpare?

  2. Ce înseamnă "casnică"?
  O femeie care lucrează în propria-i gospodărie, având grijă de ogor şi animale, se poate declara fie "casnică", fie "lucrator familial", fie "întreţinută de altă persoană" la întrebarea nr. 30 din formularul Persoane. Prin urmare nr de casnice declarat este posibil să nu fie cel real.
  Nu ar fi fost mai bine să nu treacă deloc ocupaţia de "casnică"?

  3. Religia
  Întrebarea din recensământ este "Cărei religii aparţine persoana" ca şi cum este musai să aparţii unei religii. Mai corect era să se întrebe: "Sunteţi o persoană religioasă?" şi abia în caz de răspuns afirmativ să se treacă la întrebarea "cărei religii aparţine persoana", nu credeţi ?


  Legat de discriminări ale femeilor.

  1. "Capul gospodăriei" este o formulare desuetă. Trebuia să se folosească la fel ca în celalte ţări sistemul de numerotare: "persoana 1", "persoana 2", "persoana 3", fără a face o ierarhizare între membri familiei. Sunteţi de acord?

  2. De ce doar femeile sunt întrebate anul căsătoriei sau al uniunii consensuale?

  3. De ce nu se recenzează şi naşterile la fetele/femeile cu vârsta sub 15 ani (pct. 9 - Formularul Persoane)? Se ştie f bine că în România avem o problemă cu naşterile la adolescente, mai ales în comunitatea romă. S-au temut oare de rezultate, vor să ignore problema?
  • R(1) (Luni, 31 octombrie 2011, 16:45)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui MD

   1. Este o discutie intreaga, la nivel european, despre posibilitatea declararii unei etnii duble, cu argumente pro si contra. Neexistand o solutie unanim acceptata, probabil ca s-a preferat formula utilizata la recensamintele precedente (argumentul comparabilitatii datelor este important).
   2. Diferenta dintre "casnica" si "lucrator casnic" aste legata de caracterul aducator de venit al activitatii prestate: daca lucreaza pe ogor si produsele sunt vandute, e lucrator familial; daca lucreaza in gradina si mananca rosiile, e casnica.
   3. Exista varianta de raspuns "fara religie".
  • R(2) (Luni, 31 octombrie 2011, 16:52)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui MD

   1. Solutia propusa de Dvs. poate fi considerata valabila, dar trebuie remarcat ca si ea induce ideea unei ierarhii.
   2. Informatiile respective se utilizeaza in analiza fertilitatii, care este legata de caracteristicile mamei.
   3. Nici mie nu mi-e clar. Probabil, pentru ca rata fertilitatii se raporteaza la femeile de 15 ani si peste. Daca va veti uita in anuarele statistice, veti constata ca numarul nasterilor in care mama are sub 15 ani este, statistic, foarte mic.
 • care e solutia tehnica pentru sectorul 1? (Luni, 31 octombrie 2011, 15:33)

  Anonimus [anonim]

  Pana ieri seara doar 68,78% din locuintele estimate a fi recenzate au si fost recenzate. E impozibil ca astazi sa se ajunga pe unde pe aproape de 100% si pana la aceasta ora INS-ul nu a anuntat vreo prelungire a perioadei de recenzare. Care este solutia tehnica pentru a solutiona aceasta problema? Ea e valabila si pentru celalate sectoare ale Bucurestiului, dar intr-o masura mult mai mica.
 • Extrapolare ? (Luni, 31 octombrie 2011, 15:42)

  Cristi [anonim]

  Evident ca nu se vor recenza toate gospodariile, nici persoanele, pana la termenul final (deseara). Ca urmare, pentru cele nerezolvate, se va face o extrapoare a datelor deja obtinute ? Sau cum se fa obtine un rezultat cat mai apropiat de realitate ?
 • Abuzuri referitoare la confidentialitatea informat (Luni, 31 octombrie 2011, 15:51)

  movulia [anonim]

  Cum facem cu chestionarele care au fost precompletate de "bagatorii de seama" din blccuri sau din curti, care s-au mai dat si "capi de familie".
  Dupa completarea acestor chestionare cu datele pe care le detineau acei vecini binevoitori , care au si semnat pentru acele date, este corect sa se solicite CNP-ul persoanei recenzate, pe un formular semnat si copmletat apriori?
  Cum facem cu recenzorii care nu au respectat confidentialitatea informatiilro si au amestecat formularele, au solicitat date de la un singur membru de familie pentru toti membrii (chiar daca si ceilalti erau de fata si ar fi trebuit sa semneze ei formularele).
  Mai am o problema referitoare la posibilitatea ca vecinii sa ofere informatii. De multe ori vecinii sunt persoane inactive....La ora recensamantului se putea intampla ca persoanele active sa fie la servicii, asadar, daca acest lucru s-ar intampla la nivelul intregii tari, mare parte din populatia activa a fost recenzata pe baza declaratiilor vecinilor. Daca vecinii aveau si dificultati in a se descurca, asa cum a fost pusa o intrebare, care mai e relevanta raspunsurilor?
  Cred ca noi, toata populatia Romaniei avem interesul ca datele culese sa fie cat mai autenetice, avand in vedere faptul ca recensamantul a fost organizat din banii nostri si ca rezultatele acestuia pot influenta alocarea banilor penntru diferite nevoi.
 • daca mi se mai permite o intrebare... (Luni, 31 octombrie 2011, 16:17)

  Luke [anonim]

  Am inteles, sper ca retin corect, ca primele rezultate partiale vor aparea undeva prin 2013 si statisticile finale prin 2015. Nu am datele in fata dar mi se parea mult cand am auzit. Este justificat acest timp si in caz afirmativ cum? Este in concordanta cu ce se va realiza si in alte tari din UE?
  Multumesc
  • R (Luni, 31 octombrie 2011, 16:55)

   Mircea Kivu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luke

   Din cate am inteles eu, primele rezultate (partiale) vor fi disponibile peste 6 luni, iar cele finale peste 2 ani. Vor fi 7 volume fiecare cam cat DEX-ul de mari, deci e de inteles. Oricum, ar fi un progres fata de 2002, cand ultimul volum a aparut dupa 3 ani.
 • despre informatiile culese (Luni, 31 octombrie 2011, 16:21)

  Vlad Ionescu [anonim]

  Toti sociologii cu care am discutat (prof. si conf. univ.) au fost de parere ca informatiile colectate sunt foarte putine si pe alocuri irelevante (nefiind complete). Spre exemplu, sunt multi indicatori de calitate complet ignorati. Aproape ca s-ar putea spune ca intrebarile nu au fost concepute de catre sociologi. Care este parerea dumneavoastra?
 • din afara tarii (Luni, 31 octombrie 2011, 17:36)

  d [anonim]

  Nu sunt in tara , eu si familia mea; parintii mei si ai sotiei nu au stiut ca trebuie sa completeze o declaratie si pentru noi. Ce se poate face in acest caz?
 • Forumulare personalizate (Luni, 31 octombrie 2011, 21:17)

  marius m [anonim]

  Nu era mai bine sa se obtina de la evidenta populatiei CNP-ul si sa fie tiparit in formular impreuna cu numele si prenumele persoanei? Asa e cel mai corect si nu mai exista semene de intrenare cu CNP secret si alte dastea! recenzorul trebuia sa completeze restul datelor din formular! mi se pare de secolul XXI, nu de XIX cum a fost organizarea RPL 2011
 • remunararea (Marţi, 1 noiembrie 2011, 11:26)

  kica [anonim]

  cum se face plata pentru perioada de stringere a datelor ?se ia in considerare doar rezultatul final si nu conteaza daca ai cules datele si ai clacat la final?
 • Cred ca marius m nu realizeaza... (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 12:04)

  micul.satatistician [anonim]

  ce costuri cu personalizarea formularelor ar fi fost si ce operatiune logistica ar fi necesara. Daca in multe cazuri sectorizarea, data recenzorului, era gresita, de la primarie, va dati seama ce se intimpla daca formularele erau personalizate. Iar discutii tot ar fis fost "ca de ce se pune CNP-ul pe toate gardurile", ca asa suntem noi ne place sa discutam si nu ne place sa facem o treaba de la cap la coada cu profesionalism si costuri reduse.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by