Un tir care venea din Romania a izbit in plin un microbuz cu romani care veneau din Spania. Se pare ca soferul tirului a adormit la volan pentru ca, la locul accidentului, nu sunt urme de franare. 14 romani din microbuz au murit, intre care trei copii cu varste intre 7 si 14 ani. Una este in stare foarte grava.

HotNews.roFoto: Hotnews

Coliziuneaa fostatat de puternica incatocupantiivehiculului nu au avutnicio sansadesupravietuire, scrie hirado.hu. Ambii conducatori auto erau romani.

GyorfiPavel,purtatorul de cuvant alServiciuluiNational de Ambulanta, spune ca patruambulanteau sositla fata locului.Au supravietuit unpasageral microbuzului sisoferul tirului, dar ambii au leziuni multiple-oasele ruptesileziuni internesi au fost transportati la spitalul din Szeged, mai scrie sursa citata. Persona ranita din microbuz este in stare critica.

Romanii veneau de la munca din Spania si trebuiau sa ajunga undeva in sudul Romaniei. Microbuzul, cu 15 pasageri, era inmatriculat in Spania si venea din Valencia.

Conditiile de trafic erau foarte bune, a spus Razvan Ciolca, de la Consulatul general al Romaniei in Ungaria, la Antena 3. Pasagerii din microbuz urmau sa ajunga in judetul Arges.

"Din datele preliminare consemnate de politistii maghiari, rezulta ca soferul TIR-ului romanesc a adormit la volan, a rupt parapetii despartitori ai sensurilor si a lovit in plin microbuzul care se deplasa regulamentar", a mentionat sursa citata potrivit Agerpres.

El a aratat ca soferul TIR-ului a fost stabilizat de medici la spitalul mentionat, iar sotia lui se afla cu el si luni dimineata urmeaza sa dea declaratie politistilor. Totodata, va da declaratii si soferul unui al doilea TIR romanesc, de la aceeasi companie de transport, care circula in spatele colegului sau.

Accidentul a avut loc pe autostrada M43, intre Mako si Budapesta, la doar 8 km. de granita cu Romania, de vama Cenad, duminica noaptea spre luni, imediat dupa miezul noptii.

Politia incearca acum sa identifice cadavrele. Patru au fost identificate imediat pentru ca aveau la ei actele de identitate. In acelasi timp, Politia Romana a anuntat trimiterea unor specialisti la locul tragediei pentru a-i ajuta pe colegii din Ungaria la cercetari, deoarece ambele vehicule implicate erau romanesti.

  • 12 accidente grave in ultimii 2 ani

Mai multe accidente rutiere petrecute pe teritoriul Ungariei, in care au fost implicati romani, au avut loc in ultimii 2 ani, potrivit unui documentar realizat de Agerpres.

  • Unul dintre cele mai grave accidente de acest gen avut loc la 19 iulie 2007, fiind soldat cu decesul a sapte romani si ranirea altor 16. Acesta a avut loc pe DN 43, intre orasele Mako si Szeged, in apropierea frontierei cu Romania, cand un camion-platforma ce transporta autovehicule a intrat pe contrasens lovind un autocar in care se aflau 35 de turisti romani, care se indrepta spre localitatea Szeged. In urma coliziunii, autocarul s-a rasturnat pe o sina ferata din apropiere, sapte romani si soferul camionului au murit, iar alti 16 romani din autocar au fost raniti, fiind transportati la spital.
  • In cursul acestui an, la 20 septembrie 2011, 28 de persoane au fost ranite, dintre care noua grav, in urma coliziunii dintre un autobuz si un camion romanesc in estul Ungariei, intre localitatile Debrecen si Mikepercs.
  • La 21 iunie 2011, cinci persoane si-au pierdut viata si alte 25 au fost ranite, dintre care sapte grav, intr-un accident produs pe autostrada M70 din Ungaria, dupa ce un autocar care transporta romani a intrat in coliziune cu un camion incarcat cu ciment.
  • La 18 ianuarie 2011, doua persoane aflate intr-un TIR romanesc au fost grav ranite dupa ce vehiculul lor s-a ciocnit cu un camion bulgaresc pe inelul rutier M0, in apropiere de Szigetszentmiklos, la sud de Budapesta.
  • La 26 iulie 2010, un roman si-a pierdut viata iar alti patru au fost raniti, dupa ce doua microbuze si un autocar cu romani s-au ciocnit pe teritoriul Ungariei, la circa 30 de kilometri de granita romaneasca, in dreptul judetului Bihor.
  • La 7 martie 2010, trei persoane au fost ranite, dintre care doua grav, intr-un accident ce a avut loc in zona Szabolcs-Szatmar-Bereg din nord-estul Ungariei, pe un carosabil alunecos din cauza zapezii. In accident a fost implicat un microbuz roman ce avea la bord noua pasageri. Ranitii au fost transportati la un spital local cu elicopterul.
  • La 31 ianuarie 2010, sapte persoane au fost ranite, dintre care trei grav, dupa ce o masina a intrat in coliziune cu un microbuz inmatriculat in Romania, care circula pe aceeasi banda, in sens opus, in apropiere de granita Ungariei cu Romania. Accidentul a avut loc la borna kilometrica 42, intre Biharkeresztes si Mezopeterd.
  • La 26 septembrie 2009, un microbuz cu numar de inmatriculare romanesc s-a ciocnit cu un automobil pe drumul principal 55 din sudul Ungariei, intre hotarul comitatului Csongrad si drumul de legatura catre localitatea Asotthalom, la km 34. In accident au fost ranite opt persoane.
  • La 13 august 2009, zece romani au fost raniti in urma unui accident de microbuz petrecut pe autostrada M7, in apropiere de localitatea Hollad, aflata in comitatul Somogy din sud-vestul Ungariei. Microbuzul, care transporta zece persoane, a trecut prin parapetul care desparte cele doua directii de circulatie si s-a oprit pe banda interioara a soselei ce duce catre Budapesta.
  • La 24 iulie 2009, pe drumul 43 din Ungaria, la punctul de trecere a frontierei de la Nagylak (Nadlac), un autobuz care transporta pe suporterii echipei Steaua Bucuresti a intrat din spate intr-un microbuz Mercedes al politiei ungare. Microbuzul a fost proiectat intr-o masina marca Ford, tot a politiei. Accidentul s-a soldat cu opt politisti maghiari raniti.
  • La 2 februarie 2009, o persoana a murit si trei au fost ranite intr-un accident rutier produs in sud-estul Ungariei, in care au fost implicate un microbuz si o furgoneta inmatriculate in Romania. Autovehiculele au intrat in coliziune pe soseaua care leaga localitatile Mako si Apatfalva.
  • La 19 ianuarie 2009, sapte persoane au fost ranite, dintre care trei grav, intr-un accident rutier produs pe soseaua 8 din vestul Ungariei, intre localitatile Egyhazashollos si Rabahidveg, in urma coliziunii dintre un microbuz inmatriculat in Romania si un automobil local.